Verlicht van hoge energierekening: 62% besparen met dimsensoren en led

Besparen? De energierekening omlaag? Duik dan eens in de mogelijkheden van ledverlichting, gecombineerd met dimsensoren. Het leverde VvE Residence Hofstede Bosch en Vaart een besparing van maar liefst 62% op!

Gepubliceerd: 23 augustus 2016

62% besparing op de energierekening, hoe realiseer je dat?

Walter Hesselmans: “Ons appartementencomplex, dat in 2008 is opgeleverd, had nog een oud verlichtingsconcept met spaarlampen. Via via hoorde ik over de grote besparingen die een VvE in Amsterdam had gerealiseerd door de inzet van ledverlichting met dimsensoren. Ik was in die tijd penningmeester van de VvE en wilde de kostenbasis van de VvE verlagen. Dit klonk als een goede mogelijkheid, dus zocht ik contact met Herman van den Berg van Allicht Elektrotechniek, het bedrijf dat in Amsterdam de verlichting had aangepakt.”
Herman van den Berg: “Wij hebben diverse metingen gedaan bij verschillende VvE’s om in kaart te brengen hoeveel gebruik men maakt van de verlichting in de algemene ruimten. Ruimten waar het licht vaak 24 uur per dag brandt. Wat hieruit naar voren kwam is dat men gemiddeld slechts 1 uur gebruikmaakt van dit licht en de lamp dus eigenlijk 23 uur voor niets brandt. Daar valt dus een enorme besparing te behalen!”
Hesselmans: “Na het eerste contact met Herman werd me duidelijk dat de verlichtingskosten, in ons geval, 80 tot 90% van de hele energierekening innamen. Dit was dus de post waar de meeste kosten op bespaard konden worden en dan ook nog op een duurzame manier. Voor mij een goede reden om met Allicht te bekijken of ze de besparingen waar ik over had gehoord vanuit Amsterdam ook bij ons konden waarmaken.”
Van den Berg: “We hebben toen een gratis energiebesparingsscan uitgevoerd. Het appartementencomplex bestaat uit twintig appartementen, vijf woonlagen, een ondergrondse garage en er zijn twee liften. Heel prettig hierbij was dat Walter ons van heel veel data had voorzien over de hoeveelheid en soort armaturen per verdieping.”
Hesselmans: “De uitkomst van de scan was voor ons de bevestiging van het vermoeden dat we hadden, namelijk dat er veel laaghangend fruit te plukken was, oftewel er viel aardig wat te besparen door de verlichting aan te passen.”

Tijd om de VvE op de hoogte te brengen?

Hesselmans: “Jazeker! Herman gaf me de tip om contact op te nemen met een bestuurslid van een VvE in Maastricht. Hij had hier in het verleden een groot project gerealiseerd en daarbij met hem samengewerkt. Hij kon me heel veel vertellen rondom de besluitvorming van de VvE en hoe mogelijke problemen op voorhand al te tackelen. Hij inspireerde me om vooral door te gaan met het opbouwen van kennis op het gebied van terminologie en wattages en aan de hand van offertes je eigen berekeningen maken. Als penningmeester vond ik het mijn plicht om alles zo goed mogelijk voor te bereiden om alle twijfels van te voren uit te kunnen bannen. Eén van de manieren om dit te realiseren was me verdiepen in de materie. Daarnaast om de offerte van Allicht te vertalen naar een offerte die toegesneden was op de VvE. Tevens hebben we Herman uitgenodigd voor een presentatie aan bewoners ongeveer 2 maanden vóór de Algemene Leden Vergadering (ALV), waar besluitvorming zou plaats vinden.”
Van den Berg: “Toen Walter me vroeg om voor de VvE een presentatie te komen houden heb ik dat uiteraard gedaan. Het werd een heel leuke en interactieve avond met veel input. De reacties waren overwegend positief, dus konden Walter en ik aan de slag met zowel het financiële als het besparingsplan, uitmondend in een voorstel van het bestuur aan de ALV. Door samen te werken met zo’n actief en secuur bestuurslid wordt je zelf ook uitgedaagd en aan het denken gezet, op een positieve manier. Vervolgens heb ik vóór de ALV plaats vond een proefopstelling gemaakt met een aantal lampen, zodat de bewoners een indruk kregen van de nieuwe verlichting. Ik vind het belangrijk dat je eerst kunt zien en ervaren hoe iets werkt, voor je daadwerkelijk tot de investering overgaat. De proefopstelling was een combinatie van ledverlichting met dimsensor in de garage.”

Waarom in de garage?

Van den Berg: “Kijk de grootste besparing bereik je door het licht uit te doen als je niet in de ruimte bent. Maar mensen voelen zich niet prettig om een donkere ruimte in te stappen, waar pas het licht aangaat als ze al binnen zijn. Onze proefopstelling hadden we voorzien van verlichting die standaard op 20% brandt en bij signalering van beweging op 100% gaat branden. Na deze proef en het groene licht vanuit de VvE zijn we aan de slag gegaan met het aanpassen van de verlichting.”

Wat is er allemaal vervangen?

Van den Berg: “Allereerst de garageverlichting. Dit waren allemaal conventionele armaturen. Deze hebben we omgebouwd, zodat diezelfde armaturen geschikt waren voor ledbuizen. Er is hier bewust gekozen voor ledbuizen met een bewegingsmelder, net als in de proefopstelling. Het licht in de garage brandt dus standaard op 20% en gaat naar 100% als iemand de garage gebruikt. Voor alle andere verlichting die we aangepast hebben geldt dat deze standaard op 10% vermogen brandt en bij het signaleren van beweging naar 100% gaat. Dit zijn onze eigen lampen, die in de garage zijn van een andere leverancier. Voor onze lampen geldt, afhankelijk van het type dat ze in ruststand 2 Watt verbruiken en als ze op vol vermogen branden 20 Watt. Alle verlichting is vervangen voor ledverlichting. Ook de noodverlichting hebben we onder handen genomen, die moest nodig worden gerenoveerd. Als nu de stroom in de wijk uitvalt, hebben de bewoners nog minimaal 1 uur licht om het pand veilig te verlaten. Ook de buitenverlichting is vernieuwd en van led voorzien. Het binnenwerk van de oude armaturen was technisch verouderd en de kappen van de armaturen zelf waren visueel verouderd. Dat wil zeggen ze waren vergeeld, waardoor er een te geringe lichtopbrengst was.”
Hesselmans: “Wat Allicht doet is dat ze de bestaande armaturen ombouwen en geschikt maken voor de ledverlichting. In ons complex zijn 129 verlichtingsarmaturen; 116 hiervan brandden het hele jaar door 24 uur per dag. Uiteindelijk zijn 95 van die 116 armaturen voorzien van een dimsensor. Daarmee hebben we 62% kW bespaard op de totale energierekening. Op jaarbasis is dit € 4.100,- inclusief btw. Onze terugverdientijd bedraagt 4,7 jaar. Wat ons betreft een heel mooi resultaat. Dit hadden we echter niet kunnen realiseren met ledverlichting alleen. Dat vind ik wel belangrijk om te benadrukken. Ik heb ook offertes aangevraagd waarbij alle verlichting werd vervangen voor ledverlichting, zonder de toepassing van de dimsensoren, en dat leverde nauwelijks besparing op.”

Waarom armaturen ombouwen en niet gewoon vervangen?

Van den Berg: “Waarom zou je iets weggooien dat nog prima te gebruiken is? Als de buitenkant van de armatuur nog goed is, dan maken we daar een op maat gemaakte pasplaat voor. Zo’n armatuur kan dan nog zeker vijfentwintig jaar mee. En omdat het bestaande armatuur blijft hangen heb je ook geen extra onkosten omdat het plafond gerepareerd en of geschilderd moet worden.”
Hesselmans: “Dit is wat bij ons ook mee heeft gespeeld bij de keuze voor Allicht. Allereerst omdat wat mij betreft dit bedrijf voorop loopt bij de productie van ledlampen met bewegingssensoren, maar daarnaast speelde ook de duurzaamheid een rol. Het hergebruiken van bestaande armaturen, het milieuvriendelijke afvoeren van buizen, lampen en dergelijke. Zo leveren wij in totaal ook een bijdrage aan de CO2 vermindering en dat vonden wij naast het financiële gewin ook een belangrijk motief.”

Hoe zat het met de financiering voor dit project?

Hesselmans: “De financiering bestond uit drie delen. Allereerst de directe besparing. Omdat we halverwege het jaar gestart zijn was dat zo’n € 2.000,-. We hadden daarnaast ook in ons MJOP reserveringen opgenomen voor het vervangen van de totale verlichting en daarnaast hadden we in ons reservefonds voldoende middelen. Dit leverde tijdens de ALV dan ook geen problemen op. Belangrijk is dat je kunt aantonen dat de aanbieder en het project betrouwbaar overkomen en je de besparingen zo exact mogelijk kunt weergeven. Ook prettig is het feit dat we vijf jaar garantie hebben, dit omdat we ook de noodverlichting laten onderhouden door Allicht. Dat geeft toch ook weer een stukje extra zekerheid.”

Tips voor VvE’s?

Hesselmans: “Start op tijd met het oriënteren en contact opnemen met bedrijven. Inventariseer grondig welke armaturen er in het gehele complex aanwezig zijn. Dat scheelt de installateur tijd en bespaart de VvE geld. Je moet als VvE, of als bestuurslid bereid zijn er uren in te steken en je in de materie verdiepen. Het werkt een stuk prettiger als je met de installateur, in dit geval Herman, een team vormt. En misschien een open deur, maar zorg dat je inzicht hebt in het energieverbruik. Zorg voor accurate metingen voor en na om het verbruik in kaart te brengen.”
Van den Berg: “Ik heb het als heel prettig ervaren om zo nauw samen te werken met Walter. Ik kijk vooral naar de technische kant en de oplossingen. De financiële kant is vaak niet meer dan een getal op papier. Maar omdat Walter het financiële plaatje tot achter de komma uitgewerkt wilde hebben, ben ik ook anders naar het traject gaan kijken. Voor elk armatuur heb je verschillende investeringen en verschillende terugverdientijden. Daar is veel tijd in gaan zitten, maar dat was het gezien het eindresultaat van 62% besparing op de energierekening zeker waard.”

Ook geïnteresseerd in een dergelijke besparing? Vraag hier een gratis lichtadvies aan:

 

 

Lichtadvies Lichtadvies aanvragen

Benieuwd hoeveel u in uw gebouw kunt besparen op verlichting?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Verlichting in de gemeenschappelijke ruimten kan een enorme kostenpost zijn, vaak ook omdat deze 24 uur branden. Ledverlichting is de oplossing! De meest zuinige ledlampen verbruiken 85% minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst.

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp op de hoogte zijn van alle mogelijkheden en de eventuele voor en nadelen (en tevens een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen gratis een lichtadvies voor uw gebouw geven.

Waar bestaat het lichtadvies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Lichtadvies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.