Besparen op verlichting met led

Een VvE heeft veel maandelijkse kosten. Onderhoud aan het gebouw hoort daarbij, maar ook wat geregeld wordt voor de uitstraling. Verlichting in de openbare ruimtes is daar een klein onderdeel van.

Gepubliceerd: 03 februari 2020

Immers, een goed verlichtte hal zorgt voor een veiliger gevoel. Maar kun je besparen op verlichtingskosten door ledverlichting te gebruiken?

Dag en nacht aan

Volgens Milieu Centraal is een ledlamp 85% zuiniger dan een gewone gloeilamp. In de centrale ruimtes van een gebouw brandt veelal dag en nacht verlichting. Met een aantal ledlampen is er dus een serieuze besparing te bewerkstelligen. Een ledlamp kost in aanschaf meer, maar dat kun je verdedigen. Een langere levensduur én zuiniger energieverbruik maken dat binnen korte tijd goed. Het loont zelfs om lampen die het nog doen te vervangen, al voelt dat vaak een beetje dubbel.

Ook de tl-buis

De gewone gloeilamp kun je vervangen voor de E27 led lampen. Je kunt de bewoners adviseren dezelfde lampen in hun eigen buitenverlichting te gebruiken. In de centrale hal hangen wellicht een aantal tl-buizen. Ook deze zijn in led-varianten verkrijgbaar. Kijk in dit geval naar de lengte van de buis om te bepalen welke ledlamp je aan moet schaffen. Zo kun je op een eenvoudige manier geld besparen én beter bezig zijn met het milieu.

Subsidie?

Overigens loont het ook om eens te bekijken of er subsidies zijn die energiebesparing motiveren. Op lampen zijn die er niet snel, maar wellicht wel op isolatie, ventilatie of zonnepanelen. Het onderhoud van een complex brengt altijd veel kosten met zich mee. Hoe mooi is het dan als je aan de andere kant inkomsten kunt genereren met energiebesparing? Grote kans dat dit soort maatregelen bijdragen aan woongenot en aan lagere kosten voor de bewoners zelf. Het begint met het vervangen van de lamp, maar soms moeten we groter denken…

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.