Tapijt in je appartement

Tapijt is een stylingmiddel bij uitstek. Een woonsfeer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen materialen en kleuren(combinaties).

Gepubliceerd: 11 september 2018

Met tapijt voorkom je geluidsoverlast in je appartement. Tapijt dempt namelijk perfect het geluid. Tapijt is bovendien een echte sfeerbepaler in je interieur. Zo zorgen natuurlijke materialen als sisal, zeegras, kokos, jute, linnen, (geiten)haar, wol en andere natuurvezels voor een rustige basis in interieurs waarin landelijke eenvoud gecombineerd wordt met een vleugje eco of ingetogen minimalisme. Ook karpetten passen goed in deze sfeer.

Structuren

Structuren zijn een trend op zich. Niet eerder was er zoveel aanbod in rib- en reliëftapijt met stippels en blokjes, 'harige' shagtapijten met lange, lichtgekrulde polen, intrigerende hoog-laag combinaties en hoogpolige karpetten. Subtieler kan ook: een 'blokkenvloer' van tapijttegels waarbij alleen de structuurrichting is afgewisseld. Tapijtfabrikanten ontwikkelen steeds nieuwe garens en patronen. Zo kan naar hartelust gespeeld worden met hoog/laag structuren, het insnijden van vlakken, banen en figuren. Hoe rustiger de kleuren en dessins, hoe beter het structuureffect van een tapijt tot uitdrukking kan komen.

Met de structuur van tapijt wordt bedoeld de vorm van het poolmateriaal, lussen of gesneden, de dikte of fijnheid ervan en de dichtheid van de polen onderling. De belangrijkste structuren op een rij:

Bouclé (lussenpool)

Hierbij wordt het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. In het laatste geval spreken we van een hoog/laag (bouclé)structuur.

Geschoren bouclé

Dit is een lussenpool-tapijt met een hoog/laag structuur waarvan alleen bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon.

Moquette (gesneden pool)

Bij dit tapijt zijn álle poollussen tijdens het weven of tuften doorgesneden.

Velours

In feite is een velours-tapijt een moquette-tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak 'fluwelig' en glad aanvoelt.

Frisé

Bij een frisé-structuur zijn de polen doorgesneden, maar is het tapijtgaren overtwijnd; het bestaat uit een aantal in elkaar gedraaide garens. Vrijwel elke pool is afzonderlijk te onderscheiden. Frisé-tapijt heeft een levendige, lekker nonchalante uitstraling.

Saxony

Saxony is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Saxony heeft door de hoge polen veelal een luxueuze uitstraling.

Shag

Wanneer de polen nóg langer zijn en de pooldichtheid gering blijft, zullen de polen losjes 'omvallen'. Het tapijtoppervlak wordt dan shag-structuur genoemd en heeft een warrige, speelse look. Afhankelijk van de poolhoogte spreken we van shag (langer) of semi-shag (korter).

Sisal

Sisal tapijt is een zeer milieuvriendelijk tapijtsoort. Het is gemaakt van vezels van de Agave plant, een 100% natuurlijk materiaal dat biologisch afbreekbaar is. De structuur is prima geschikt voor een robuuste, natuurlijke uitstraling.

Op zoek naar voordelig tapijt in je appartement?

Webkarpet is de grootste online vloerkledenwinkel van Nederland, met vloerkleden uit eigen fabriek. Dat houdt in dat zij dezelfde hoge kwaliteit bieden als andere vloerkledenaanbieders, maar voor een veel lagere prijs. Bovendien kunnen zij de volgende dag al leveren, waarbij het bij de meeste aanbieders weken kan duren.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.