Tips voor een tegelvloer

Tegels zijn hygiënisch, vochtbestendig, makkelijk in onderhoud en passen altijd en overal: van woonkamer tot balkon, van keuken tot badkamer.

Gepubliceerd: 26 oktober 2017

Zoveel wensen, zoveel tegels. Met tegels kun je je helemaal uitleven. Een tegelvloer in de badkamer, toilet of de keuken is nog maar het begin. De tegels van nu stralen zoveel sfeer uit dat je ze met een gerust hart ook in de hal, woonkamoer of je balkon kunt gebruiken.

Geglazuurde tegels

Geglazuurde tegels hebben, zoals de naam al aangeeft, een glazuurlaag; verkrijgbaar in vrijwel elke denkbare kleur. Deze glazuurlaag beschermt tegen het indringen van vloeistoffen en chemicaliën. Vlekken maken dus geen kans. Krassen wel: die zijn nu eenmaal op een glad en glanzend oppervlak sneller zichtbaar dan op een mat oppervlak. Glans is een duidelijke trend die we terugvinden in de opkomst van metalen tegels en glastegels.

Hoge kras- en slijtvastheid

Het kleurenscala van ongeglazuurde tegels is wat beperkter dan die van de geglazuurde versies. Echte knalkleuren zul je hier niet zo gauw vinden; ongeglazuurde tegels staan qua kleur veelal dichter bij de natuur. De kras- en slijtvastheid is hoog. Nadeel is dat ongeglazuurde tegels gevoeliger zijn voor vlekken. Tip: behandelen met een zogenaamde sealer maakt een ongeglazuurde tegelvloer al veel beter bestand tegen morsen met bijvoorbeeld koffie of rode wijn.

Plavuizen

Tegel of plavuis, het lijkt alsof het over twee verschillende dingen gaat, maar dat is niet zo. Het zijn beiden keramische producten op basis van klei. Er zijn net zo goed geglazuurde plavuizen als ongeglazuurde tegels. Het verschil zit 'm veelal in de uitstraling. Plavuizen hebben vaak een wat rustiek uiterlijk. Toch zijn er tegenwoordig ook imitaties van natuursteen en gepolijste plavuizen.

Welke ruimte?

Tegels passen altijd en overal. Maar niet elke tegel is voor elke ruimte in huis even geschikt. Zo telt in de hal en gang vooral de slijtvastheid van vloertegels. Wie tegels in de keuken legt, doet er verstandig aan een niet-vuilgevoelige tegel te kiezen. Speciaal voor de badkamer, waar veiligheid een eerste vereiste is, zijn er speciale collecties van vochtbestendige, slipvaste tegels.

Ondervloer

Tegels en plavuizen kunnen niet zomaar op elke vloer worden gelegd. Om niveauverschillen en hinderlijk opstaande randjes, of zelfs scheurende voegen te voorkomen is het van belang dat de ondervloer solide en egaal is. Komen de tegels op een houten ondervloer te liggen, dan is een stabiliserende tussenvloer noodzakelijk, omdat hout werkt.

De afwerking

Zeker in natte ruimten zoals de badkamer, keuken en het toilet is de afwerking van tegels een belangrijk punt. Niet alleen om doorlekken van water te voorkomen, maar ook voor een goede hygiëne. Veel tegelcollecties bevatten sanitaire plinttegels met een opstaande rand en bijpassende binnen- en buitenhoeken. Maar ook afwerkprofielen in messing, kunststof of aluminium worden veel gebruikt bij het afwerken van de vloer. In plaats van een afwerkprofiel kan er ook gekozen worden voor het gebruik van keramische strippen. Deze kunnen dezelfde kleur hebben als de vloer, of juist een contrasterende kleur.

Krasgevoeligheid

De (kras)gevoeligheid van geglazuurde vloertegels wordt aangegeven met een slijtweerstandcode (I = laagste, V = hoogste classificatie). Ongeglazuurde tegels worden bij zeer hoge temperaturen gebakken, waardoor dergelijke tegels qua slijtweerstand bijna altijd een code IV tot V hebben.

Tegels voor buiten

Ook op je balkon kun je tegels leggen. Mooie tegels kunnen ook de uitstraling van je buitenruimte bepalen. Wees dus zo creatief als je maar wilt. Belangrijk hierbij is hoe groot je balkon is. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de grootte van je tegels.

Wil je rust en ruimte, een ritmisch lijnenspel, contrasterende dieptes of een robuuste tegeltuin? Bestrating is meer dan alleen het praktische pad van de woning naar de schuur. Mooie sierbestrating kan zelfs de uitstraling van je tuin bepalen. Wees dus zo creatief als je maar wilt. Zo kan een opvallende steen op een kleine balkon heel goed tot zijn recht komen, waar dezelfde steen bij een groter balkon veel te overweldigend kan zijn.

Legpatronen

De manier van leggen heeft absoluut invloed op de uitstraling. Doorbreek bijvoorbeeld strakke lijnen met een afwisselend legpatroon. Op dit moment zis het combineren van verschillende formaten populair, zeker wanneer de grootte van het balkon zich hiervoor leent.

Meer weten? Lees meer bij Totaaltegel.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.