Upfallshower

Nederland, innovatieland:Van waterverspilling tot slimme douche

Gepubliceerd: 14 juli 2015

WIE: René Betgem – directeur Badwereld BV Almere
WAT: Upfallshower – een luxe stortdouche die slechts een fractie aan gas en water gebruikt ten opzichte van een gewone douche dankzij een uniek upcycle systeem.
WAAROM: “Om maximaal van een wellnessbeleving te genieten zonder schuldgevoel dat er onnodig schoon drinkwater verspild wordt.”

“ Ik heb sinds 1997 een speciaalzaak in whirlpools en stoomcabines. Het idee voor de Upfallshower begint bij onze twee (destijds puber) dochters die niets liever deden dan urenlang onder de douche staan. Dat zette me aan het denken. Al dat schone drinkwater zomaar het riool in, kan dat niet anders? De kiem voor de Upfallshower was gelegd, maar het duurde nog een tijd voordat het idee volgroeid was. Na 2000 begon de trend met betrekking tot wellness in eigen badkamer goed op gang te komen. Met name de stortdouche werd ongekend populair. Deze douches vragen enorm veel van een cv-ketel en daar diende het eerste probleem zich al aan: ketels, kranen en leidingwerk moesten vervangen c.q. aangepast worden. Het tweede probleem diende zich aan in de vorm van een enorm hoge gasrekening. Daar had men geen rekening mee gehouden.

En zo kwam ik toch weer op het idee dat was ontstaan naar aanleiding van het douchegedrag van mijn dochters. Wat als we nou de hoeveelheid water die nodig is om te douchen, met name bij gebruik van de stortdouche, terug kunnen brengen? En zo zijn we aan de slag gegaan met onder andere de techniek die gebruikt wordt bij stoomcabines en whirlpools en zijn we iets gaan bouwen dat water rond kon pompen. Veel haast hadden we niet echt met dit project, waardoor het hele plan uiteindelijk goed heeft kunnen rijpen.

Na 2010 ging het ineens snel. Met name door het besef dat er in de wereld serieuze problemen zijn met drinkwater en drinkwatervoorzieningen en deze alleen maar groter gaan worden. Niemand wil inleveren, we willen allemaal die wellnessbeleving, maar dan het liefst op een duurzame manier. En zo hebben we het idee verder uitgewerkt en afgerond met als resultaat dat vorig jaar de eerste Upfallshowers verkocht zijn.

Het principe van deze douche is vrij simpel. De enige vereisten voor het plaatsen van de Upfall zijn een stopcontact, een afvoer en uiteraard water. Wat er gebeurt tijdens het douchen is dat het water wordt opgevangen in een klein reservoir. Zodra dit vol is gaat de pomp werken en pompt het water rond. Tijdens dit rondpompen wordt het water gefilterd en worden bacteriën gedood. Omdat het water tijdens het rondpompen afkoelt, wordt er schoon heet drinkwater aan toegevoegd, gemiddeld 1 liter water per minuut (bij de dichte Upfall variant Sun). Ter vergelijking met een CW3-ketel komt er 6 liter water van 60 graden per minuut uit de douchekop. De Upfall vraagt en verbruikt slechts 1 liter per minuut!
Naast de royale douchekop in het plafond heeft de Upfall ook een normale handdouche met een aparte thermostaat. Handig voor iemand die zich even snel wil afspoelen, maar ook aan te raden wanneer er veel zeep gebruikt wordt. Zeep is zo’n beetje het moeilijkste product om uit het water te filteren. Normaal zeepgebruik kan wel met de Upfall, omdat het water in het
reservoir telkens wordt ververst. De handdouche werkt buiten het systeem van de Upfall. Dit water wordt dus niet rondgepompt en gefilterd.

Op dit moment worden de Upfall douches per stuk gemaakt. Soms standaard soms custom-made. Dat merk je aan het prijskaartje. Echter wat wij onze klanten altijd meegeven is dat ze niet alleen een stukje Wellness kopen, ze besparen ook op gas, water en CO2-uitstoot. Een normale douchebeurt van tien minuten verbruikt ongeveer 100 liter water tenzij je een CW6 of CW7 ketel hebt dan ligt het water verbruik stukken hoger, tot wel ruim 20 liter water per minuut. Als je dat kunt terug brengen met 90 procent, dat is enorm. Wellness zonder schuldgevoel!”

www.upfallshower.com

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.