Is schimmel het gevolg van leefgedrag?

Met de herfst en winter in aantocht, hebben we te maken met lagere temperaturen en meer neerslag. Toch willen we allemaal een zo comfortabel mogelijk leefklimaat. Een goed binnenklimaat is belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden.

Geplaatst door: BELFOR Nederland BV

Een gezond binnenklimaat
Een goed binnenklimaat in een huis, gebouw of (bedrijfs)pand draagt bij aan het welzijn van de bewoners of gebruikers. Door stankoverlast, schimmel, tocht of een hoge of lage luchtvochtigheid kan het binnenklimaat niet prettig aanvoelen en zelfs ongezond zijn. 

Wist u dat de luchtkwaliteit in het binnenklimaat vaak slechter is dan buiten? Weinig ventilatie, schimmels door vocht, allergenen van dieren en huisstofmijten, vluchtige stoffen uit bouwmaterialen, sigarettenrook. Het zijn slechts enkele voorbeelden die een bedreiging vormen voor een gezond binnenklimaat.

Binnenklimaat in de woning
In veel woningen is sprake van een slecht binnenklimaat. Bewoners zijn wel op de hoogte van de temperatuur in huis, maar hebben geen idee of de luchtvochtigheid op peil is. Een goede luchtvochtigheid is een belangrijke pijler in een gezond binnenklimaat. Er mag geen sprake zijn van droge lucht, omgekeerd geldt dat de woning ook niet te vochtig mag zijn.

De lucht in het binnenklimaat moet voortdurend worden ververst. Niet even luchten, maar onafgebroken ventileren is vereist voor het behouden van goede binnenluchtkwaliteit. Ventilatie heeft als doel verse lucht in het binnenklimaat te brengen en verontreinigingen in de binnenlucht af te voeren. Daarnaast is ventileren noodzakelijk om vocht uit huis te verwijderen zodat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt. Bij vochtige weersomstandigheden zal de luchtvochtigheid in huis echter eerder stijgen dan afnemen. 

Dataloggen / binnenklimaatonderzoek
De kans is groot dat met de huidige energieprijzen mensen de kachel minder aan zetten en er minder geventileerd wordt. Factoren die van invloed zijn op het binnenklimaat. Minder ventileren en een hoge luchtvochtigheid kunnen zorgen voor schimmelvorming, gezondheidsklachten en andere ongemakken. Niet alleen het leefgedrag is van invloed op het binnenklimaat. Soms is er meer aan de hand dan alleen menselijke factoren. Belangrijk is om te weten wat de oorzaak is, hiervoor biedt dataloggen (of wat meer toegankelijker: een binnenklimaatonderzoek) de uitkomst. BELFOR kan diverse waardes in de ruimte meten door het plaatsen van een datalogger. 

De datalogger geeft een meetwaardeoverzicht van:

  • Temperatuur
  • Relatieve luchtvochtigheid
  • Co2 uitstoot (in ppm)
  • Dauwpunt

Samen met een visuele inspectie, vochtmetingen, een interview en natuurlijk het dataloggen zelf wordt er een duidelijke meetrapportage opgesteld inclusief conclusie en onze bevindingen. Blijkt niet alleen het leefgedrag de oorzaak van het slechte binnenklimaat te zijn, dan kan er aanvullend een (bouwkundig)onderzoek aangevraagd worden. 

Meerwaarde van een binnenklimaatonderzoek?
BELFOR voert zeer regelmatig deze onderzoeken uit voor VvE's en woningcorporaties. Uit het onderzoek biedt veel voordelen:

  • Heef leefgedrag in de woning wordt in kaart gebracht
  • De oorzaak van de schimmelvorming en afwijkende waardes wordt helder
  • De situatie in de woning wordt op een duidelijke wijze in beeld gebracht
  • Helpt bij discussies tussen beheerder en appartementseigenaar of huurder en verhuurder
  • Bij verkeerd leefgedrag wordt er duidelijkheid aan de bewoners gegeven
  • Een onafhankelijke rapportage, zelfs toegankelijk als gerechtelijke rapportage

Ook een binnenklimaatonderzoek? 
Wil je ook een binnenklimaatonderzoek aanvragen? Dat kan via schade@nl.belfor.com. Wil je meer informatie neem dan contact op via dit contactformulier. 

Bedrijvengids Geplaatst door
BELFOR Nederland BV

BELFOR Nederland BV

Industrieweg 15, 3044 AS  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van BELFOR Nederland BV
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.