Laminaat voor uw appartement

U bent net verhuisd naar een nieuw appartement en u wilt een nieuwe vloer leggen. U hebt uw oog laten vallen op een laminaatvloer.

Gepubliceerd: 24 juni 2019

Laminaat is zeer populair, omdat het een betaalbare oplossing is dat lijkt op echt hout. Laminaat behoort echter tot de harde vloeren en kan nogal wat decibel aan geluid veroorzaken. Zeker in een appartement is vaak iedere voetstap hoorbaar. Daarom zijn er regels opgesteld om geluidsoverlast te beperken. De regels kunnen per appartement verschillen. Zo is het soms niet toegestaan om laminaat te leggen. Vaak wordt het wel toegelaten, mits de vloer een demping heeft van 10dB. Dit zorgt voor voldoende geluidsvermindering.

Verschillen in laminaatvloeren

Het is mogelijk om een laminaatvloer aan te schaffen die het geluid reduceert. Er is echter niet zoveel keuze hierin en over het algemeen wordt het geluid dan ook niet gedempt door de laminaatvloer. Wat je het vaakst ziet is dat een speciale ondervloer voor laminaat zorgt voor de geluidsdemping.

De juiste ondervloer

Zoals gezegd mag er in de meeste gevallen slechts 10dB aan geluid naar de buren gaan. Dit zorgt ervoor dat je de buren niet tot last bent, en een fijne leefomgeving creëert. Een burenruzie wil natuurlijk niemand.

Ondervloeren met 10dB-keurmerk

Voor ondervloeren is er een 10dB-keurmerk dat mensen helpt de juiste ondervloer te kiezen. Het keurmerk wordt toegekend aan ondervloeren die daadwerkelijk het geluid terugdringen tot 10dB. Voor bewoners kan een dergelijk certificaat belangrijk zijn om conflicten te voorkomen met buren. Je kan ook aantonen bij jouw VvE dat de aangeschafte ondervloer voldoet aan de eisen.

Het verschil tussen Llin en LW

Het 10dB-keurmerk staat gelijk aan het Llin-certificaat dat in Nederland wordt gebruikt. Europa heeft ook een dergelijk keurmerk, namelijk het LW. Het grootste verschil tussen de certificaten is dat ?LW ook lage geluiden, zoals loopgeluiden, in de berekeningen meeneemt. Daardoor heeft het ?Llin-certificaat een lager getal dan het LW certificaat, ondanks dat de 10dB van Llin overeenkomt met de 21dB van het LW certificaat.

Ondervloer belangrijker dan de laminaatvloer

De conclusie is dat de ondervloer belangrijker is voor de geluidsreductie dan de laminaatvloer zelf. Ga dus gerust op zoek naar laminaat dat u mooi vindt, want met een goede ondervloer hoeft u geen concessies te doen. 

Tegels, parket of pvc ook mogelijk

Laminaat is vaak een voor de hand liggende keuze voor een appartement. Het is echter niet de enige mogelijkheid als vloerbedekking.  Wat dacht u van tegels, parket of pvc. Ook deze varianten zijn mogelijk zolang u maar rekening houd met een goede ondervloer. Met name de optie om tegels te leggen is een vreemde eend in de bijt aangezien we dit zelden zien in een appartement. De ondervloer is cruciaal hiervoor. Ga hiervoor opzoek naar een geluiddempende ontkoppelingsmat. Hiermee kunt u ook genieten van een mooie tegelvloer in uw appartement.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.