Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Laminaat voor uw appartement

24 juni 2019
U bent net verhuisd naar een nieuw appartement en u wilt een nieuwe vloer leggen. U hebt uw oog laten vallen op een laminaatvloer.
LEES VERDER

Laminaat is zeer populair, omdat het een betaalbare oplossing is dat lijkt op echt hout. Laminaat behoort echter tot de harde vloeren en kan nogal wat decibel aan geluid veroorzaken. Zeker in een appartement is vaak iedere voetstap hoorbaar. Daarom zijn er regels opgesteld om geluidsoverlast te beperken. De regels kunnen per appartement verschillen. Zo is het soms niet toegestaan om laminaat te leggen. Vaak wordt het wel toegelaten, mits de vloer een demping heeft van 10dB. Dit zorgt voor voldoende geluidsvermindering.

Verschillen in laminaatvloeren

Het is mogelijk om een laminaatvloer aan te schaffen die het geluid reduceert. Er is echter niet zoveel keuze hierin en over het algemeen wordt het geluid dan ook niet gedempt door de laminaatvloer. Wat je het vaakst ziet is dat een speciale ondervloer voor laminaat zorgt voor de geluidsdemping.

De juiste ondervloer

Zoals gezegd mag er in de meeste gevallen slechts 10dB aan geluid naar de buren gaan. Dit zorgt ervoor dat je de buren niet tot last bent, en een fijne leefomgeving creëert. Een burenruzie wil natuurlijk niemand.

Ondervloeren met 10dB-keurmerk

Voor ondervloeren is er een 10dB-keurmerk dat mensen helpt de juiste ondervloer te kiezen. Het keurmerk wordt toegekend aan ondervloeren die daadwerkelijk het geluid terugdringen tot 10dB. Voor bewoners kan een dergelijk certificaat belangrijk zijn om conflicten te voorkomen met buren. Je kan ook aantonen bij jouw VvE dat de aangeschafte ondervloer voldoet aan de eisen.

Het verschil tussen ?Llin en ?LW

Het 10dB-keurmerk staat gelijk aan het ?Llin-certificaat dat in Nederland wordt gebruikt. Europa heeft ook een dergelijk keurmerk, namelijk het ?LW. Het grootste verschil tussen de certificaten is dat ?LW ook lage geluiden, zoals loopgeluiden, in de berekeningen meeneemt. Daardoor heeft het ?Llin-certificaat een lager getal dan het ?LW certificaat, ondanks dat de 10dB van ?Llin overeenkomt met de 21dB van het ?LW certificaat.

Ondervloer belangrijker dan de laminaatvloer

De conclusie is dat de ondervloer belangrijker is voor de geluidsreductie dan de laminaatvloer zelf. Ga dus gerust op zoek naar laminaat dat u mooi vindt, want met een goede ondervloer hoeft u geen concessies te doen. Er zijn genoeg partijen die vloeren aanbieden dus kijk eens rond op Maxaro voor vloeren en laat u verrassen.

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

ZOEKSUGGESTIES