Laminaat in de badkamer; waar moet u op letten?

Mooie tegels in de badkamer kan natuurlijk erg goed werken, maar in veel appartementen geeft juist de laminaatlook een fijne uitstraling en een gevoel van ruimte en luxe.

Gepubliceerd: 05 december 2019

Het is dan ook niet gek dat er steeds meer appartementseigenaren overstappen op een laminaatvloer in de badkamer. Maar waar moet u eigenlijk op letten bij het aanschaffen van laminaat voor de badkamer? We geven een aantal handige pointers.

1. Hoe meer informatie, hoe beter

Laat u in ieder geval voor aanschaf van een bepaald soort laminaat zo goed mogelijk informeren. Het bezoeken van verschillende ondernemers die zich gespecialiseerd hebben in laminaat badkamer kan ontzettend veel nieuwe informatie en wijsheid voor de te maken keuze geven. Niet zomaar ieder laminaat kan namelijk in de badkamer, en alleen een specialist in vloeren weet welk laminaat geschikt is voor welke ruimte. Neem dus ook zeker de tijd om voldoende informatie te vergaren voordat u daadwerkelijk tot aankoop overgaat.

2. De juiste behandeling

Heeft u een keuze gemaakt en gaat u laminaat kopen? Kijk dan altijd goed naar de behandelmethode die het laminaat ondergaan heeft. De bovenste laag van het laminaat moet namelijk altijd met een waterafstotende sealing zijn behandeld. Alleen deze sealing maakt het laminaat watervast en zorgt ervoor dat er geen druppels door het laminaat kunnen komen. Over het algemeen worden ook de voegen van het laminaat in deze waterafstotende sealing meegenomen, en met een naadloos kliksysteem kunt u er zo zeker van zijn dat er geen vocht door het laminaat heen druipt.

3. Tref de nodige ventilatie maatregelen

Hout is een natuurlijk product en is hierdoor constant in beweging. Zeker vochtige ruimtes maken dat het hout zich regelmatig vervormd; en dit maakt dat de nodige maatregelen moeten worden getroffen voordat de houten vloer geplaatst wordt. Zo moet iedere badkamer bijvoorbeeld voorzien worden van een automatisch ventilatiesysteem zodat het vocht de ruimte direct kan verlaten. U kunt de bewoners van het appartement natuurlijk niet verplichten om na iedere douche het raam open te zetten. Een geautomatiseerd ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de badkamer vochtvrij blijft en dat de kwaliteit van de lucht goed blijft.

4. Plaats uitzetvoegen

Bij het leggen van een houten vloer zijn speciale uitzetvoegen altijd belangrijk. Met deze uitzetvoegen heeft het hout de ruimte om te ademen en bewegen waar nodig en mogelijk. De uitzetvoegen kunnen gestopt worden door de installatie van plinten aan de uiteinden.

5. Gebruik speciale lijm

Er is speciale lijm beschikbaar die de naden van de stroken laminaat op de juiste manier vult. Dankzij deze lijm kan mogelijk vocht niet tussen de laminaat stroken doordringen en voorkomt u mogelijke vochtproblemen. Laat u ook vooral informeren door de specialist!

6. Overweeg vloerverwarming

Heeft u te maken met een kleine badkamer en wilt u de ruimte zo optimaal mogelijk benutten? Overweeg dan de installatie van vloerverwarming. Dit geeft niet alleen een aangename contacttemperatuur, maar zorgt er ook voor dat er geen radiatoren geplaatst hoeven worden. Op deze manier blijft er meer ruimte over om eventueel een extra badkamer meubel te plaatsen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.