Mag de VVE verhuren verbieden? 

Bent u eigenaar van een koopwoning? Dan kan het soms interessant zijn om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het verhuren daarvan.

Gepubliceerd: 23 februari 2021

Gaat u bijvoorbeeld samenwonen, maar wilt u zich nog niet definitief vastleggen? Verhuren kan u dat beetje extra ademruimte geven, zodat u in alle rust kunt kijken of het allemaal gaat zoals u hoopt. Uw woning verhuren regelt u eenvoudig via Huurstunt.nl. Elke maand zoeken 300.000 woningzoekenden daar hun nieuwe thuis, en als verhuurder kost het u niets. Ideaal als u de huurder graag zelf spreekt en selecteert. Betreft uw koopwoning een appartement, dan is het wel slim om de splitsingsakte even door te nemen en toestemming te vragen aan de VvE. Soms is het namelijk niet toegestaan om uw woning te verhuren zonder uitdrukkelijke toestemming.

Mag de VvE een verbod opleggen?

Het antwoord op de bovenstaande vraag is heel kort, namelijk: ja, dat mag de VvE. Als we het wetboek erbij pakken, dan zien we dat u (een deel van) uw appartement mag verhuren als u dit wenst. Toch gaat de splitsingsakte boven deze wet. Als er namelijk een zelfbewoningsclausule is opgenomen in de akte, dan zult u hier gehoor aan moeten geven en mag u de woning niet zomaar verhuren. Zo’n clausule houdt namelijk in dat het appartement alleen door de koper bewoond mag worden en niet door derden.

Bevat de splitsingsakte van uw koopwoning zo’n clausule, dan ziet u nu ongetwijfeld uw hele plan in duigen vallen. Geen zorgen, er zijn nog altijd manieren om uw woning toch te verhuren. U zult alleen wel toestemming moeten vragen aan de VvE. Zij zullen beslissen of er een bezwaar is tegen de verhuur van uw woning. Soms is de splitsingsakte al redelijk verouderd en vinden de nieuwe bewoners van het complex het geen probleem als de woning (tijdelijk) verhuurd wordt.

VvE geeft geen toestemming voor verhuur, wat nu?

Het is natuurlijk heel vervelend als de VvE geen toestemming geeft voor de verhuur. In sommige gevallen kan de splitsingsakte gewijzigd worden als 80% van de bewoners hiermee instemt. Ook kunt u via de rechter proberen de toestemming af te dwingen, maar uit het verleden is gebleken dat dat vaak niet het gewenste resultaat geeft. Daarom is het verstandig om vooraf goed te kijken of zo’n clausule in het huurcontract staat.

Gaat uw VvE wel akkoord met de verhuur, dan kunt u heel wat geld besparen en uw huis verhuren via Huurstunt. U maakt eenvoudig zelf een advertentie aan en ontvangt alleen reacties van serieuze woningzoekenden. Zo wordt het kiezen van een huurder erg makkelijk en kunt u binnen no-time een nieuwe huurder verwelkomen in uw koopwoning.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.