VvE beheer is een vak!

Geaccrediteerde opleiding Professioneel VvE Beheer legt focus op praktijk

Gepubliceerd: 26 juni 2021

Tekst: Pien van Gelder, Klantrelaties & communicatie - Vastgoed Business

VvE beheer is een uitdagende taak waarbij goede communicatie, organisatorische skills én juridische, administratieve en technische kennis samenkomen. Daarom organiseert de Vastgoed Business School elk jaar drie edities van de opleiding Professioneel VvE Beheer. Wij vroegen vier cursisten naar hun ervaringen.

Vanuit ideologie en een enorme passie voor het vak klopte BVVB oprichter en VvE beheerder Piet van Herwijnen in 2016 aan bij de Vastgoed Business School. Piet wilde zijn vak nog meer op de kaart zetten en zocht naar aansluiting voor de opzet van een gedegen en kwalitatief hoogwaardige opleiding. De Eindhovense opleider zag dezelfde mogelijkheden en kansen en in september van hetzelfde jaar ging de eerste opleiding Professioneel VvE Beheer van start. Sindsdien verzorgt de VastgoedBS elk jaar drie edities van deze als enige in Nederland geaccrediteerde opleiding (CPION) op het gebied van VvE beheer.

<
“Piet ademt VvE beheer”, zeggen ‘zijn’ cursisten en hij weet ze tot op de dag van vandaag te boeien en mee te nemen in zijn bevlogenheid. Zelf zegt Piet: “Ik ben een pure praktijkman en het VvE vak is écht een vak, niet iets wat je er even bij of naast doet. Ik wil cursisten op het juiste spoor zetten vanuit alle ervaring die ik inmiddels heb opgedaan. En eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk. Als het ergens fout gaat, dan is dat altijd terug te leiden naar de Akte van Splitsing en het modelreglement. Eigenaren willen andere dingen regelen dan wat in de Akte van Splitsing staat en daar gaat het dan fout”.

Cursiste van het eerste uur is Brigitte Bennik-Blokland. Brigitte werkt als accountmanager VvE Beheer bij Dan VvE Beheer & Administratie en was één van de eerste cursisten. Als ze gevraagd wordt naar haar ervaring met de opleiding en met de VastgoedBS, antwoordt ze: “De opstart destijds was een beetje rommelig maar dat is ook logisch met een nieuwe opleiding. Ik had me ingeschreven omdat ik onzeker was over het vergaderen. Ik wist het allemaal al wel maar ik zocht vooral bevestiging en dat extra schopje. En die heeft Piet me wel gegeven!”. De meerwaarde van de opleiding zit voor Brigitte ook in het fijne contact met de docenten. “Ze zijn allemaal heel benaderbaar en staan ook altijd voor je klaar als je na de les nog met vragen zit. Een collega van me zit nu in de opleiding en zegt hetzelfde. Daarnaast houdt Piet altijd alles scherp in de gaten, hoor”, aldus een lachende Brigitte.

Piet geeft aan zich zorgen te maken over het tempo waarop nieuwkomers zich op VvE beheer storten. “Door de krapte in de woningmarkt betreden 'cowboys' de markt. Ze nemen het vak niet al te serieus en zijn vooral uit op een bepaald jaarlijks honorarium. Het gevaar daarvan is dat VvE’s bijvoorbeeld onvoldoende of niet correct worden geadviseerd of dat er geen of slecht onderhoud wordt gepleegd. Dit zou kunnen leiden tot serieuze, technische problemen”. Je ziet hem denken voordat hij zegt: “Ik zie het zo: mijn rol is, ondanks dat ik dit jaar de 72 jaar hoop aan te tikken, nog lang niet uitgespeeld”.

En dan spreken we Hans Borghuis. Hans is sinds eind vorig jaar VvE beheerder bij Aevego in Arnhem. Zijn verhaal is bijzonder omdat hij de opleiding VvE Beheer is gaan volgen nadat hij zijn baan sales- en accountmanager in de cateringbranche verloor door de coronacrisis. “Ik zocht echt een geaccrediteerde opleiding en dat heeft uiteindelijk ook een positieve rol gespeeld bij mijn sollicitatie bij Aevego. Tijdens de opleiding werd me alleen al op het gebied van administratief en financieel beheer bijzonder duidelijk hoe ongelooflijk je de mist in kunt gaan. Ik leerde, door in eerste instantie eens kritisch naar bankrekeningen te kijken, welke inzichten me dat al opleverde”.

Hans kijkt met tevredenheid terug op de opleiding: “Het heeft me nieuwsgierig gemaakt en de drang aangewakkerd om over bepaalde onderwerpen nóg meer te willen leren. Conditiemetingen en onderhoudsintervallen; het was allemaal volledig nieuw voor me. Inmiddels heb ik zoveel kennis en denk ik eigenlijk nog wel dagelijks terug aan een onderwerp wat is behandeld of een praktijk case die we tijdens de opleiding hebben behandeld”. Op mijn vraag of hij zich al thuis voelt in de VvE wereld, antwoordt Hans: “Jazeker! Geen dag is hetzelfde, je moet alert zijn en je kunt geen dingen laten liggen. Daarnaast helpen mijn senioriteit en communicatieve vaardigheden mij om zaken voor elkaar te krijgen.
Ook Sabrina Janssen is een oud-cursist bij de VastgoedBS. Sabrina werkt als projectleider en heeft de opleiding Professioneel VvE Beheer eind vorig jaar afgerond. “Ik heb de allerleukste baan”, zegt ze enthousiast. “Ik leid vergaderingen, ik houd me bezig met technisch onderhoud en de gelden die daarvoor gereserveerd zijn, ik doe de voorbereidingen op de begrotingen voor de accountant en pas ze waar nodig aan, ik adviseer het bestuur en ik regel alles eromheen. Ik probeer mijn dagen altijd te plannen maar er is nog nooit een dag geweest dat die planning is uitgekomen. In dit vak is alles planbaar zolang er niets binnenkomt”, lacht ze voluit.

“In mijn werk staat menselijkheid voorop. Dat aspect verlies ik dan ook nooit uit het oog. En ik denk dat ik dat ook wel gemeen heb met Piet”, aldus Sabrina. Ze is van mening dat men vaak niet ziet hoeveel werk er achter de schermen door een beheerder wordt gedaan. “Soms mag het wel wat genuanceerder. Mensen willen tegenwoordig vooral hun zin hebben”, zegt ze. Daarin ziet Sabrina ook wel een tendens. Ze geeft aan vaker een grotere mond te krijgen en ze ervaart dat eigenaren tegenwoordig minder bezig zijn met het gezamenlijk belang en meer met hun eigen verhaal en specifieke situatie.

Volgens Sabrina zouden eigenaren zich ook meer bewust moeten zijn van wat ze écht kopen. Piet valt haar meteen bij: “Eigenaren zijn zich vaak totaal niet bewust van het feit dat ze geen appartement kopen maar een appartementsrecht. Dat levert regelmatig pittige discussies op”.
Wijzend met zijn vinger voegt Piet toe: “De onderzoekplicht ligt bij de eigenaar, dus de eigenaar dient zich daarin te verdiepen”.

Als we Sabrina vragen hoe ze terugkijkt op de opleiding, kijkt ze even serieus: “Ik ben heel bewust de opleiding gaan doen. Het aantal e-mails en telefoontjes over juridische vraagstukken neemt bij ons op kantoor dagelijks toe. Ik wilde vooral meer kennis van dat deel en om me daarin zekerder te voelen. De opleiding heeft mij teruggebracht naar de basis. De regels worden op een simpele manier uitgelegd en met name de concrete voorbeelden uit de praktijk hebben mij heel veel inzichten gegeven. Het zijn ook zaken waar ik nu dagelijks zelf mee te maken heb. Die focus op praktische toepasbaarheid is echt de kracht van deze opleiding en volgens mij ook van alle andere opleidingen van de VastgoedBS”.

Trudi Schouten, eigenaar van Vivere VvE Beheer, deed ooit een driedaagse vakopleiding, maar schreef zich al snel in voor de opleiding bij de VastgoedBS nadat ze van start van gegaan met haar eigen beheerkantoor. “In dit vak is tijd een schaars begrip, elke dag is anders en de dag wordt bepaald door de reparatieverzoeken. Daarom is het juist zo goed om je een hele dag te kunnen focussen op één onderwerp en bijvoorbeeld alles te weten te komen over een MJOP. Ik heb een financiële achtergrond, dus voor mij waren juist de bouwkundige aspecten van de opleiding van grote waarde. De docenten zijn stuk voor stuk mensen uit de praktijk en kunnen daardoor als geen ander de vragen uit de groep beantwoorden”. Over Piet zegt ze: “Bij hem kun je altijd nog terecht, ook lang na de opleiding. Hij fungeert voor veel oud-cursisten nog als mentor en sparring partner, bijzonder toch?’”. Trudi vertelt verder dat ze de terugkomdagen als waardevol beschouwt. “Niet alleen om bij te blijven en op de hoogte te zijn van wat er allemaal speelt in de markt maar ook om vakgenoten te ontmoeten en ervaringen en kennis uit te wisselen. Eigenlijk zou iedere accountmanager dit diploma op zak moeten hebben”.

Na de zomer zal Piet het stokje overdragen aan de nieuwe cursusleider, Julia van der Velde. Piet is ervan overtuigd dat Julia, zelf directeur van Fides Vastgoedmanagement, met dezelfde bevlogenheid en passie de lessen zal voortzetten en de opleiding zal coördineren. Als ik hem vraag of hij opleiding dan definitief gaat loslaten, antwoordt Piet resoluut: “Ben je gek? Ik zie alleen maar meer belangstelling voor de opleiding vanuit VvE beheerders en dat is een goed teken. Het feit dat ze steeds meer doordrongen raken van de noodzaak om hun kennis uit te breiden én op peil te houden is een hele goede ontwikkeling maar ik blijf als ambassadeur van de VastgoedBS mijn missie voortzetten”.

Meer weten over de opleiding Professioneel VvE Beheer? Kijk op www.vastgoedbs.nl.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.