Vier tips om je appartement te financieren

De grote vraag naar appartementen is vooral in de grote steden de afgelopen jaren sterk gestegen.

Gepubliceerd: 15 februari 2018

En er wordt zeker niet verwacht dat dit de komende jaren minder zal worden. Hoewel in 2012 nog twee derde deel van de woonvoorraad een eengezinswoning betrof, zijn er vanaf 2005 evenveel appartementen als eengezinswoningen gebouwd.

Reden van populariteit appartementen

De reden hiervoor? Ten eerste door de trek naar de steden en dan vooral de Randstad, en de groei van eenpersoonshuishoudens door het kleinere aantal relaties en groeiend aantal huwelijken. Daarnaast heeft Nederland ook met een sterk vergrijzende bevolking te kampen, waarvan op den duur een groot gedeelte gelijkvloers wil gaan wonen. Ook zijn er steeds strengere eisen gesteld aan hypotheken en zijn appartementen met de stijgende huizenprijzen na de crises vaak de enige betaalbare optie, vooral voor starters. Behoor jij ook tot een van deze groepen en wil je een appartement gaan kopen? Met de steeds strengere financieringseisen is het belangrijk goed na te denken over hoe je dit wilt realiseren. Daarom geven we je hieronder graag vier tips bij het financieren van een appartement. Alle opties kunnen uiteraard ook gecombineerd worden, iets dat steeds vaker gebeurd.

Ben jij een starter die voor het eerst op zichzelf gaat wonen? Lees dan deze tips voor het kopen van je eerste appartement!

Een appartement (gedeeltelijk) met eigen vermogen betalen

Mogelijk stroom je door vanuit een andere woning of heb je een erfenis gehad, en daarmee al (een gedeelte van het benodigde) vermogen voor de aankoop van je droomappartement. Een appartement met eigen vermogen financieren heeft als voordelen dat je lagere hypotheeklasten hebt en een kleinere kans op een restschuld bij toekomstige verkoop.
Tip: Verwacht je je geld in de toekomst nog voor iets anders nodig te hebben? Gebruik dit geld dan niet voor je appartement omdat het dan ‘vastzit in stenen’.

Een hypotheek afsluiten voor je appartement

Sluit je een hypotheek af dan ga je een lening aan met als onderpand je appartement. Je hebt te maken met maandelijkse hypotheeklasten, je betaalt aan de hypotheekverstrekker een gedeelte van de lening terug plus de rentekosten. Wil je gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek, dan bestaat de keuze tegenwoordig enkel nog uit een lineaire of annuïtaire hypotheek.
Tip: Mensen die doorstromen kunnen in bepaalde gevallen wel een aflossingsvrije, beleggings-of spaarhypotheek meenemen.

Een appartement betalen met een schenking

Om de huizenmarkt een impuls te geven heeft de overheid een aantal jaar geleden een schenkingsregel verruimd. Ook in 2018 mogen ouders een (pleeg)kind eenmalig 100.000 euro schenken, belastingvrij. Dit mag wel alleen als er in eerdere jaren van de tijdelijke versoepeling geen gebruik van is gemaakt. Daarnaast mag het bedrag enkel belastingvrij worden geschonken als het gebruikt wordt voor bijvoorbeeld aflossing van de eigenwoningschuld, of voor de aankoop van een eigen woning.
Tip: het bedrag mag ook worden gebruikt voor verbetering of onderhoud aan een appartement.

Een persoonlijke lening afsluiten voor een appartement

Kun je al een groot gedeelte van het aankoopbedrag van je droomappartement op een van bovenstaande manieren financieren, maar kom je net nog een klein bedrag tekort? Dan kun je ook een persoonlijke lening aanvragen. Voordeel is dat de behandeling van een aanvraag veel minder tijd in beslag neemt dan de aanvraag van een hypotheek.

Tip: Net als bij een hypotheek, mag ook de rente van een lening voor de aankoop van een woning worden afgetrokken van je belastbaar inkomen. Verdiep je goed in de financiële kant van de aankoop van een appartement, zo woon je altijd zorgenvrij!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.