Micro-appartementen: compacte oplossing op krappe woningmarkt
Huizenprijzen rijzen de pan uit, voor starters is het bijna niet te doen een woning te kopen, laat staan een woning in de stad. Het antwoord op deze problematiek: micro-appartementen. Compact, centraal gelegen en betaalbaar.
Even voorstellen:
Eva Hekkenberg – ontwikkelingsmanager AM
Paul Roodnat – projectontwikkelaar Synchroon B.V.
Jesse Hupkens – student en bewoner van een micro-appartement
Uit onderzoek van Unicef blijkt dat de helft van de wereldbevolking in steden woont, in 2050 zal dit zeventig procent zijn. Met de ontwikkeling van micro-appartementen wordt ingespeeld op de vraag naar betaalbare woningen in de stad.
Waar licht de oorsprong van deze compacte appartementen?
Paul Roodnat: “Er is een aantal zaken dat hierbij een rol speelt. Wat je vooral ziet, is de enorme groei van één- en tweepersoonshuishoudens en dan met name de eenpersoonshuishoudens in de grote steden. Daarnaast zie je dat mensen de woning anders gaan gebruiken. Zo wordt de stad veel meer gezien als de huiskamer waarin wordt geleefd, waarbij men zich aan het einde van de dag terugtrekt in het eigen appartement. En dan heb je nog de trend om steeds meer met elkaar te willen delen. Dat is wat je ook terugziet in de concepten rondom micro-appartementen, deze bevatten veel gedeelde voorzieningen waarvoor allerhande functies kunnen worden bedacht. Een dakterras bijvoorbeeld, als gezamenlijke tuin en een kookstudio. Maar denk ook bijvoorbeeld aan een wasserette, een yoga studio, een bibliotheek of een apart gastenverblijf in het appartementencomplex waar logées eventueel kunnen overnachten.”
Eva Hekkenberg: “Ons eerste project is ontwikkeld tijdens de financiële crisis. Toen is het voormalig GAK-gebouw in Amsterdam getransformeerd naar een appartementencomplex met compacte appartementen. Hiermee konden we inspelen op de enorme vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en studenten. Gemeenschappelijke voorzieningen spelen een belangrijke rol bij dit concept, denk hierbij aan een gemeenschappelijke werkruimte met koffiebar en een aparte wasruimte. Het idee hierachter is dat de privéwoonruimte weliswaar compacter is, maar door het plaatsen van deze functies buiten het appartement, hou je als bewoner evengoed voldoende woon- of leefruimte over. Deze gemeenschappelijke ruimten bieden ook luxe en kwaliteit aan de bewoners, denk bijvoorbeeld aan een gemeenschappelijke sportschool of misschien wel bioscoopruimte? Vervolgens zijn we dit concept verder gaan ontwikkelen en zijn we de wensen zijn van specifieke doelgroepen uitgebreid gaan onderzoeken.”
Hoe zit dat met die doelgroepen? Voor wie zijn deze appartementen bedoeld?
Roodnat: “Het zijn met name stedelijke georiënteerde doelgroepen bestaande uit één of twee personen die zich vestigen in micro-appartementen. Leeftijd speelt hierbij geen rol. We zien veel jongeren, denk hierbij aan studenten, maar ook jongeren die aan het begin van hun carrière staan kiezen vaak voor een micro-appartement. Daarnaast zien we ook kansen voor expats, tweeverdieners zonder kinderen, second home en de zogenaamde ‘emptynesters,’ ouders waarvan de kinderen inmiddels het huis uit zijn, die graag in de stad willen wonen in verband met alle faciliteiten van de stad.”
Hekkenberg: “Micro-appartementen, of liever gezegd compacte appartementen, zijn populair onder de zogenaamde millennials (mensen geboren tussen 1980 en 2000, red.). Maar ook onder mensen die een tweede woning in de stad willen, met name om de betaalbaarheid ervan. We zijn nu ook aan het onderzoeken of deze manier van wonen ook voor ouderen interessant is en wat hun wensen zijn op het gebied van de gemeenschappelijke voorzieningen.”
De gezamenlijke voorzieningen bij micro-appartementen spelen dus een belangrijke rol. Hoe is het gebruik daarvan geregeld?
Roodnat: “Dat hangt af van de eigenaar of eigenaren van het pand. Gebruikelijk is om het gebruik van deze gezamenlijke voorzieningen in een VvE te regelen en vast te leggen. In het huishoudelijk regelement kunnen afspraken over onder andere het gebruik, het onderhoud en eventuele kosten worden opgenomen.”
Veel micro-appartementen zitten in het huursegment, waarom is dat?
Hekkenberg: “Dat ligt vooral aan de doelgroep. Het zijn jongeren. Omdat ze zich nog niet definitief willen vestigen is er bij deze doelgroep veel vraag naar huur. Vaak staan ze aan de start van hun carrière en werken ze over een paar jaar wellicht in een andere stad of zelfs in het buitenland. Voor studenten is kopen sowieso geen optie. De meeste compacte appartementen zijn gericht op een snelle doorstroom.”
Roodnat: “Je ziet ook gecombineerde projecten waarbij zowel koop als huurappartementen worden aangeboden.”
Voor welke doelgroep zijn de koopappartementen dan?
Hekkenberg: “Als het gaat om de aankoop van een micro-appartement zijn het met name de alleenstaanden en de ‘emptynesters’. Wat we echter ook zien is dat ouders een appartement voor hun kinderen kopen.”
Wat zijn de verschillen tussen een regulier appartement en een micro-appartement?
Hekkenberg: “Je hebt al een compact appartement tussen de € 100.000,- en € 150.000,-. Daar is in Amsterdam geen reguliere woning voor te krijgen. De appartementen zijn beperkt in omvang, maar slim ingericht. Alle extra’s haal je uit de gemeenschappelijke ruimten. De woonruimte telt gemiddeld tussen de dertig en veertig vierkante meters. Waar mogelijk proberen we wel een aparte slaapkamer te realiseren, maar er zijn ook appartementen met een opklapbaar bed in de wand. Juist omdat het woonoppervlak schaars is, moet je goed kijken naar wat iemand nodig heeft.”
Roodnat: “Omdat de appartementen kleiner zijn, zijn ze goedkoper. Daar staat tegenover dat je voor het gebruik van de gedeelde voorzieningen wel weer wat extra kosten maakt. Maar je krijgt er wel veel voor terug. In onze micro-appartementen maken we de voorzieningen, zoals de keuken, de badkamer, een bedstede zo compact en praktisch mogelijk, waardoor een klein appartement uiteindelijk toch heel veel ruimte, comfort en gebruiksmogelijkheden heeft.”
2-in-1: bed én tafel
Hoe woont dat nou, in zo’n micro-appartement, dat vroegen we aan Jesse Hupkens, bewoner van Villa Mokum in Amsterdam.
Jesse Hupkens: “Het is prima wonen hier, het is én betaalbaar én in de stad, ideaal. Een ander voordeel is dat ik een woonruimte voor mezelf heb, ik hoef niets te delen met een ander en ook geen rekening te houden met kamergenoten, in tegenstelling tot wonen in een studentenhuis. Het voordeel van een studentenhuis is dan wel weer dat je meer mensen om je heen hebt, dat moet je nu wel zelf opzoeken. Omdat ik op zoek was naar woonruimte in Amsterdam en het heel lastig is om een fatsoenlijke kamer voor een fatsoenlijke prijs te vinden, hebben mijn ouders dit appartement gekocht. Ik huur het appartement nu van mijn ouders. Toen het appartement werd opgeleverd, kreeg ik de keuze tussen een waardebon van de MediaMarkt of een opklapbed. Voor mij was het opklapbed een logische keuze, omdat er geen aparte slaapkamer is. Bovendien zit er onder het bed een tafel. Als het bed is opgeklapt, komt er een tafel tevoorschijn om aan te zitten of aan te werken: heel handig. De gemeenschappelijke voorzieningen van Villa Mokum bestaan onder andere uit gemeenschappelijke tuinen en terrassen. Bij mooi weer wordt hier veel gebruik van gemaakt. Ook de buurttuin is populair. Het onderhoud wordt geregeld via de VvE. Heel in het begin heb ik nog weleens een vergadering bijgewoond. Zo was de deur bij de fietsenstalling nogal onhandig, als je de fiets aan de hand had, dan was de deur bijna niet te openen, met name vrouwen hadden hier moeite mee. Daar is toen een elektrische deur voor in de plaats gekomen. Eigenlijk is alles gewoon prima geregeld, ik woon hier goed en heb geluk gehad dat het op deze manier kon.”
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen