Kosten airco plaatsen - Wat kost het plaatsen + installeren?

Steeds meer Nederlanders hebben een airco die ook als verwarming gebruikt kan worden. Wil jij weten wat de kosten airco plaatsen zijn? Lees hier meer.

Gepubliceerd: 25 juni 2024

Steeds meer Nederlanders gebruiken een vaste airco om hun huis te verkoelen en soms zelfs om deze als verwarming te gebruiken. In de laatste vijf jaar is 90% van de vaste airconditioning systemen geïnstalleerd in huishoudens. Dat blijkt uit de cijfers van Energy.nl. Heb je interesse in het aanschaffen van een airco, maar weet je niet hoeveel dit kost? Lees dan verder voor meer informatie.

Kosten typen airconditioning

Er zijn verschillende typen airconditioners beschikbaar:

  • Mobiele airco's: Deze zijn verplaatsbaar en vereisen geen vaste installatie. Ze zijn geschikt voor kleine ruimtes en de kosten liggen tussen de € 250 en € 800.
  • Raamairco's: Deze worden in een raam geïnstalleerd en zijn ideaal voor het koelen van één ruimte. De prijzen variëren van ongeveer € 1.000 tot € 3.000.
  • Split-unit airco's: Dit systeem bestaat uit een binnen- en buiteneenheid. Het is geschikt voor het koelen van meerdere ruimtes of grotere ruimtes en de prijs varieert van € 2.000 tot € 3.000, afhankelijk van de capaciteit en het merk.
  • Multi-split airco's: Vergelijkbaar met de split-unit, maar kan meerdere binnenunits aansluiten op één buitenunit, ideaal voor meerdere kamers. De kosten lopen op tot € 3.000 of meer.

Airco installeren kosten

De installatiekosten zijn afhankelijk van het type systeem en de complexiteit van de installatie. Een basisinstallatie van een split-unit systeem kan tussen de € 500 en € 1.500 kosten. Factoren die de kosten beïnvloeden, zijn onder meer de lengte van de leidingen tussen de binnen- en buiteneenheid en de benodigde aanpassingen aan het appartement, zoals het boren van gaten en elektrische installatie.

Voor multi-split systemen is de installatie vaak duurder, omdat er meer leidingwerk en meerdere binnenunits geïnstalleerd moeten worden. De totale kosten voor installatie zijn gemiddeld € 1.000 tot € 3.000 of meer, afhankelijk van het aantal binnenunits.

Airco installeren in appartement

Woon je in een appartement, dan kan je niet zomaar een airco laten installeren. Zeker als het gaat om een airco met een buitenunit die aan een gemeenschappelijke gevel of op het dak komt. Hiervoor heb je toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Je verzoek zal vervolgens besproken worden door de VvE, waarbij alle appartement eigenaren samen een beslissing maken over jouw aanvraag.

Heb je duidelijke toestemming gekregen? Dan is het misschien een idee om te checken of andere appartementseigenaren ook interesse hebben in een gezamenlijke installatie. Zo kun je samen de kosten drukken.

Airco plaatsen kosten financieren

Naast de aanschaf en installatie zijn er andere kosten waarmee rekening gehouden moet worden, zoals energieverbruik en onderhoud. Airco's kunnen het energieverbruik aanzienlijk verhogen, afhankelijk van het model en hoe vaak je het gebruikt. Ook is regelmatig onderhoud belangrijk om de efficiëntie van de airco te behouden en de levensduur te verlengen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt kost gemiddeld € 100 tot € 200.

De kosten voor een airco kopen en laten installeren lopen dus al snel op naar duizenden euro’s. Heb je niet genoeg spaargeld hiervoor of wil je de airco liever in termijnen betalen? Dan is geld lenen een optie. Je kredietverstrekker stort het geld dan meteen op je rekening, zodat jij de airco kunt aankopen. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag terug aan de kredietverstrekker, net zolang tot je de lening helemaal hebt terugbetaald. Let wel op, uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de rentes tussen kredietverstrekkers flink verschillen. Ga daarom eerst je lening vergelijken. Zo vind je altijd de lening met de laagste rente en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.