Hoe houd je een appartement koel in de zomer?

De afgelopen jaren is er een trend ontstaan in Nederland. De winters worden steeds milder en de zomers steeds warmer. 

Gepubliceerd: 16 april 2020

Het lijkt erop dat de warme zomers van de afgelopen jaren blijven aanhouden. Helaas is het in de zomermaanden een uitdaging om je appartement koel te houden. Vooral als de temperaturen flink oplopen is het lastig om je appartement koel te houden. Als je zelf geen eigenaar van het appartement bent kan je moeilijk een buiten airco installeren. Je moet dus alternatieven zoeken om je woning koel te houden. Wij hebben een paar tips waar je misschien iets mee kan. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voor aankomende zomer.

Hou de ramen de hele dag gesloten

Als het warm in je appartement is dan is je eerste ingeving om de ramen open te gooien. Je wilt wat frisse lucht naar binnen laten. Helaas werkt dit niet als het buiten warmer is dan binnen. Zodra je de ramen opent komt er een golf aan warme lucht naar binnen. Met als gevolg dat het alleen maar warmer in huis wordt. Probeer daarom de ramen zoveel mogelijk overdag gesloten te houden. Op het moment dat het avond wordt en buiten begint af te koelen doe je pas de ramen open. Sluit ze vervolgens weer op het moment dat de zon opkomt. Het kan ook helpen om tijdens dit moment even alle ramen tegen elkaar open te zetten. Zo zorg je ervoor dat de koele lucht door je woning heen stroomt en de warme lucht mee naar buiten neemt.

Investeer in warmtewerende raambekleding

Als huurder van een appartement is het wel gewoon toegestaan om nieuwe raambekleding aan te schaffen. Raamdecoratie kan helpen om je appartement in de zomermaanden een paar graden te koelen. Twee materialen waarmee je de warmte buiten de deur kan houden zijn shutters en verduisterende gordijnen. Shutters worden natuurlijk in warme landen al jaren gebruikt om de warmte buiten de deur te houden. Je kan ze misschien niet buiten monteren, maar wel aan de binnenzijde. Het zorgt ervoor dat de warmte tussen het raam en de shutters in komt te hangen. Daarnaast kunnen verduisterende gordijnen ook helpen om de warmte buiten de deur te houden.

Regel het klimaat in huis met een mobiele airco

Een vaste airco installeren kan helaas niet in de meeste appartementen. Maar een mobiele airco is wel gewoon een optie. Het enige wat je nodig hebt is een raam waar de slang naar buiten kan. Als je de slang buiten kan hangen zorg je ervoor dat de warme lucht afgevoerd wordt en de koele lucht naar binnen geblazen wordt. Met een mobiele airco kan je eenvoudig het klimaat in je appartement regelen. Investeer wel meteen in de beste mobiele airco. Er zijn helaas genoeg airco’s die de woning nog te weinig koelen.

Plaats ventilators in huis

Natuurlijk kan ook een ventilator helpen om je woning te koelen. Je kan ze eenvoudig in elke ruimte zetten en je hoeft het raam niet open te houden. Dit is vooral tegen muggen en ongedierte een groot pluspunt. In de slaapkamer kan het slim zijn om te werken met een stille ventilator. Je zorgt er zo voor dat je kamer gekoeld wordt zonder dat je nachtrust erdoor verstoord wordt. Een extra tip om de warmte te bestrijden is het ophangen van een bevroren waterflesje. Hang dit flesje direct voor de ventilator. Je krijgt hierdoor een beetje hetzelfde effect als met een airco. Een handige tip dus om je woning te koelen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.