Ombouwen naar LED steeds duurzamer

De levensduur van verlichting die we ombouwen naar LED blijft langer worden (met garantie), de verlichting wordt 'slimmer' en we recyclen meer. Met partners dragen we ook op andere manieren maatschappelijk bij. Een update na ruim 10 jaar ombouwen.

Geplaatst door: Yellow Bee

Langere levensduur, meer garanties en duurzaamheid bij hergebruik armaturen

YellowBee heeft nu (2024) ruim tien jaar ervaring met het ombouwen van armaturen om ze geschikt te maken voor LED. Onze ervaring en technologische vernieuwing zorgen ervoor dat we steeds meer zekerheid kunnen bieden over levensduur en kwaliteit. Tien jaar garantie, minimaal 150.000 branduren en een CE keurmerk voor de omgebouwde armaturen zijn bij ons al heel normaal en we blijven levensduur en gegarandeerd aantal branduren oprekken.

De oplossingen die we kunnen aanbieden zijn niet alleen duurzamer maar dragen ook in andere opzichten maatschappelijk bij. In dit artikel de stand van LED zaken per medio 2024

10 jaar ervaring + nieuwste technologie = meer zekerheid

Ruim tien jaar maakten we bij YellowBee een start met het professioneel ombouwen van armaturen om ze geschikt te maken voor LED. Het komt vaak voor dat een armatuur nog heel lang gebruikt kan worden. Hergebruik spaart grondstoffen en heeft ook andere voordelen, waarover hierna meer. De technologie heeft in tien jaar bepaald niet stilgestaan. Nieuwe onderdelen die we in oude armaturen bouwen zijn nu kwalitatief veel beter, ze bieden meer functies en - heel belangrijk - ze hebben gegarandeerd een veel langere levensduur. Onze goede ervaringen vertalen we daarom met een gerust hart naar verschillende garanties en keurmerken. We leveren geregeld oplossingen waarbij we 10 jaar garantie kunnen geven en 150.000 branduren garanderen en er zijn al projecten waarbij we nog meer branduren garanderen. De klant heeft daarmee op een belangrijk punt meer zekerheid.

Alleen de lamp vervangen of nieuw binnenwerk op maat?

Voor het vernieuwen van een armatuur met LED heeft YellowBee een eigen aanpak. We kiezen er in verreweg de meeste gevallen niet voor om alleen de lamp (gloeilamp, TL-buis, halogeen lamp etc.) te vervangen door een LED lichtbron.

Er bestaan wel LED-lampen die zonder verdere aanpassingen kunnen worden gebruikt (retrofit). Die hebben echter in veel gevallen een kleine voeding, die ín de lamp is verwerkt. Deze zit in een kleine ruimte, dicht op de LEDs. Warmte kan niet goed worden afgevoerd en de lamp wordt warmer dan nodig is. De levensduur wordt daardoor korter.

Bij ruimtegebrek kunnen er geen grote elektronica componenten in de voeding geplaatst worden, zoals condensatoren, spoelen en weerstanden. Deze componenten bepalen de stroomkwaliteit in elektrische installaties. In het algemeen kun je zeggen dat hoe groter de componenten, des te beter de stroom- en lichtkwaliteit zullen zijn. Grotere (betere) componenten zorgen voor minimale harmonische vervuiling en geen lichtflikkering. In de retrofit oplossingen is daar dus vaak geen plek voor.

Ombouwsets: plug & play binnenwerk op maat in bestaande armatuur

Bij YellowBee hebben we daarom een andere aanpak. Wij ontwerpen (engineeren) ombouwsets, dat zijn compleet nieuwe binnenwerken met LED voor bestaande armaturen. We kunnen vervolgens de oude lichtbron uit de armatuur verwijderen en het nieuwe ‘plug and play' LED binnenwerk plaatsen.

Wij gebruiken de beste merken LEDjes van Samsung en Osram. Deze hebben de beste lumen/watt verhouding (>200LM/W). Voor de LEDs gebruiken we dikke aluminium dragers (moederbord) en nooit kunststof.  Aluminium is een goede warmtegeleider waardoor de LEDs niet warm worden. Afhankelijk van de toepassing kunnen we deze plaat eventueel ook voorzien van een koellichaam.

Als voeding voor de LEDs passen we bijna altijd die van Inventronics (was Osram) en Tridonic toe. Dit zijn niet de goedkoopste merken maar wel drivers met de beste prijs-prestatieverhouding.

We maken per armatuur een bodemplaat op maat waar alles voorafgaand aan de installatie op wordt gemonteerd. 

Kwaliteit, keurmerken en uitbreidingsmogelijkheden

Alles wordt volgens de laatste normen uitgevoerd. Voor de meest voorkomende armaturen hebben we zelfs een CE verklaring. Voor nieuwe maatwerk oplossingen kunnen we bij voldoende aantallen een CE keurmerk aanvragen bij de erkende keuringsbedrijven in Europa, als de klant dit belangrijk vindt.

Daarnaast kunnen we ook bewegingssensoren, schemerschakelingen en noodvoedingsunits integreren.

Korte montagetijd, reparaties stuc- en schilderwerk niet nodig

Het voordeel is dat de oude armatuur blijft waar het is en de montagetijd kort is. Als je nieuwe armaturen plaatst, is vaak schilder- en stucwerk nodig omdat er schade ontstaat bij het verwijderen of de maten net anders zijn. Dat probleem heb je niet als een armatuur wordt hergebruikt en alleen het binnenwerk vervangen.

Verwijderd materiaal veelal gerecycled

Materiaal dat we verwijderen wordt aangeboden aan door de overheid geselecteerde bedrijven die de materialen scheiden zodat deze als grondstoffen kunnen worden gebruikt voor nieuwe producten. Partners waarmee wij graag samenwerken hebben vaak personeel in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt.

Groeiend ecosysteem voor ombouwen naar LED

Omdat we al meer dan 10 jaar op deze manier werken, komen er steeds meer bedrijven op ons pad die ook op deze manier willen werken. YellowBee werkt inmiddels met heel wat van die bedrijven samen. Het voordeel voor ons en de klant is dat we een steeds groter portfolio met verschillende oplossingen hebben voor allerlei toepassingen in allerlei varianten.

Levensduur, garanties en keurmerken vernieuwde verlichting

Producten die we via deze coöperatieve samenwerking in de markt zetten kenmerken zich door:

 • Lange levensduur tot wel 150.000 uur

 • 10 jaar garantie op fabricagefouten

 • Het laagste energieverbruik omdat we met de nieuwste componenten werken en de technologie voortschrijdt, met als gevolg dat het energieverbruik steeds lager kan

 • De beste drivers waardoor het stroomnet niet vervuild wordt

 • Op een aantal standaardproducten uit dit portfolio hebben we standaard een CE keurmerk

 • Als we nieuwe producten engineeren kunnen we voor deze oplossing CE aanvragen bij NoBo’s (Notified Bodies, aangemelde keurings- of test instanties) als de klant dat belangrijk vindt

Terugverdientijd duidelijk, na afschrijving nog grotere besparing

Door de steeds langere levensduur en ons garantiebeleid is vooraf te berekenen wanneer de initiële investering is terugverdiend en hoeveel jaar gerekend kan worden op aanzienlijke besparingen (geen afschrijvingen meer en veel lager verbruik). Op die manier gaan duurzaamheid en lage operationele kosten samen.

Oud en nieuw combineren

Mocht u nu producten hebben die moeilijk zijn om te bouwen zoals downlighters hebben wij ook de beschikking over LED vervangers met dezelfde specificaties. Het komt ook voor dat we bij inspectie vooraf vaststellen dat een deel van bestaande armaturen in een gebouw mankementen vertoont en niet kan worden hergebruikt. In die gevallen kunnen we altijd een passende oplossing bedenken waarbij ook een deel nieuwe armaturen wordt geleverd die met de bestaande armaturen samen een mooi geheel vormen.

Werkwijze van aanvraag tot installatie

Als een potentiële klant te kennen heeft gegeven meer informatie te willen of een eerste verkennende oplossing te willen ontvangen, kijken we afhankelijk van de grootte en complexiteit welke aanpak we kiezen. Hierna leggen we de aanpak uit die we veelal kiezen voor VVE’s en woongebouwen.

 • Voor VVE’s en woongebouwen, veelal panden kleiner dan 5.000m2, doen we het voortraject samen.

 • YellowBee vraagt eerst informatie van de potentiële klant om aan de hand daarvan een offerte te kunnen maken. Zo blijven kosten en tijdsinspanning voor alle partijen beperkt.

 • In overleg bepalen we of een huisinstallateur de installatie gaat verzorgen of dat YellowBee zelf de regie voert en de eigen montagedienst of een partner uit het netwerk de installatie verzorgt.

 • YellowBee werkt samen met een groot aantal deskundige installateurs maar biedt als  wenselijk ook een eigen montagedienst. Wij staan voor kwaliteit, onze monteurs worden daarom steeds bijgeschoold.

 • Ploegleiders controleren alle werkzaamheden.

Soorten opdrachtgevers en projecten

Omdat we onder de naam YellowBee Nederland al jaren actief zijn op het gebied van vernieuwen van verlichting hebben wij een groot portfolio van tevreden klanten. Op onze website geven we daar veel informatie over. Hier is vast een selectie van wat klanten en projecten die relevant zijn voor VVE’s en beheerders van woongebouwen:

 • VVE Pallas Vesta (o.a. portiek armaturen)

 • Appartementencomplex Westerdok (ombouwen armaturen hallen en trappenhuizen)

 • Belvedère Houten (60% besparing door LED verlichting en slimme bewegingssensoren in het trappenhuis)

 • De Rentmeester, een winkel- en wooncomplex in Naaldwijk (lichtlijnen met geïntegreerde noodverlichting en bewegingssensoren in de parkeergarage)

Lage operationele kosten en duurzaamheid

Wij streven er niet naar de goedkoopste te zijn maar zoeken altijd naar oplossingen met maximale duurzaamheid en  lage operationele kosten. Wij gaan bij serieuze belangstelling graag de uitdaging aan om vooraf te berekenen wat van een vernieuwingsproject verwacht mag worden.

Als u naar aanleiding van dit artikel over het ombouwen van armaturen voor LED interesse heeft gekregen, neem dan vrijblijvend contact met YellowBee Nederland op via de website of Linkedin.

Een eerdere versie van dit artikel is eerder geplaatst op de website van YellowBee en op Linkedin.

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Yellow Bee

Yellow Bee

Amersfoortsestraat 61, 3769 AE  Soesterberg

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

-Kennisbank Meer van Yellow Bee
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.