Een schaduwdoek op een balkon vergroot het plezier

Woon je in een appartement of ben je van plan er een te huren of kopen? Dan weet je dat je zo goed als zeker geen tuin zult hebben, maar een balkon. Hoe kun je dit balkon zo gebruiken dat je toch volop van de zomer, van mooi weer, kunt genieten?

Gepubliceerd: 14 maart 2019

Schaduwdoek

Soms zie je wel eens een parasol op een balkon staan. Dat kan als je op een van de onderste verdiepingen woont. Hoe hoger je komt, hoe groter de invloed van de wind kan zijn en daarmee ook de kans dat een parasol door de wind wordt gegrepen. Dat kan nare gevolgen hebben. De oplossing ligt voor de hand, want een mooi schaduwdoek lost alle problemen op. Een bijkomend voordeel is dat voor gezinnen met kleine kinderen het schaduwdoek ervoor zorgt dat de kids wel van het mooie weer kunnen genieten, maar dan zonder de directe invloed van de zon. Niets is pijnlijker dan een verbrande huid. Dat geldt eens te meer voor kinderen. Plus, de zon, hoe positief ook, moet niet direct op een baby schijnen. Door een mooi schaduwdoek aan te schaffen bij schaduwdoek-verkoper.nl, dat niet iedere keer weer opgevouwen en binnengehaald hoeft te worden en in principe de hele zomer door kan blijven hangen, los je al deze problemen op.

Welk schaduwdoek?

Welk schaduwdoek je aanschaft heeft te maken met jullie voorkeur, met de grootte van het balkon en (want sommigen wonen natuurlijk beneden), van de tuin. Veel mensen kiezen voor een schaduwdoek vierkant, omdat dit een flink oppervlak aan schaduw oplevert. Wie liever ook wat zon overhoudt, zal eerder voor een schaduwdoek driehoek kiezen. Het vierkant is verkrijgbaar met een oppervlakte van bijvoorbeeld 12,96 m2, terwijl de driehoek net geen 6,5 m2 oplevert. Je kunt overigens ook kiezen voor een harmonica schaduwdoek, dat letterlijk als een harmonica dak werkt. Het kan daardoor geheel of gedeeltelijk gebruikt worden. Op die manier kan de baby in de schaduw en ma en pa gelijktijdig in de zon zitten. 

Veiligheid

De wind zal natuurlijk gebruik maken van het oppervlak van een schaduwdoek en ermee spelen. Zolang het schaduwdoek goed bevestigd is, kan dat geen kwaad. Zelfs niet als er sprake is van windstoten. Om te zorgen voor een optimale veiligheid, dat zeker op een balkon van toepassing is, wordt een schaduwdoek aan Perel RVS ogen bevestigd die met vier schroeven in de muur vastzitten. De haken en het nylontouw houden het schaduwdoek op zijn plek en zijn samen soepel genoeg om de wind zijn spel te laten spelen. Het schaduwdoek zelf is gemaakt van polyester. Het is makkelijk opvouwbaar, kan in de wasmachine gewassen worden en is zowel UV- als schimmelwerend. Je kunt het tevens gewoon met een zachte borstel (en dus niet met agressieve zeep) goed schoonmaken. Doordat het waterdoorlatend is, zal geen water in het doek blijven staan, waardoor het beschadigd zou kunnen worden.

Bijpassend

Schaduwdoeken zijn in een hele variatie aan kleuren te verkrijgen. Denk daarbij aan fuchsia, champagne, licht groen, taupé, hemels blauw, antraciet, zand of een andere kleur. Iedereen kan dus een schaduwdoek vierkant kiezen in de voor haar of hem mooiste, of bij de inrichting van het balkon of de tuin passende, kleur. Zijn er in het appartementencomplex meer bewoners die hun balkon sieren met een schaduwdoek? Dan kan dat van afstand een prachtig beeld opleveren, passend bij de lente en de zomer. Dat geldt eens te meer als er op de balkons en aan de reling bloemen en bloeiende planten hangen. Doet dat in zijn geheel niet aan Oostenrijk en aan vakantie denken. Of aan andere landen met veel kleurenpracht? 

Afmetingen

Schaduwdoeken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Het schaduwdoek driekant is verkrijgbaar in de maten 3,6x3,6x3,6 meter, 4x4x5,7 meter en 5x5x5, terwijl het schaduwdoek vierkant of 3,6x3,6 of 5x5 meter groot is. De grotere afmetingen passen goed op een dakterras, waar je vaak nauwelijks schaduw kunt vinden. Om toch een mooi plekje te creëren voor wie – even - uit de zon wil zitten, ligt een groot schaduwdoek voor de hand. In principe gebruik je het schaduwdoek als overspanning, dus als dak. Het is echter ook goed voorstelbaar dat je daarnaast het zonnezeil inzet als een soort van muur om de zon die vanuit een bepaalde hoek erg fel kan schijnen tegen te houden. Op die manier kan het schaduwdoek, mede dankzij zijn royale afmetingen, gebruikt worden om op een deel van een balkon of een hoek van het dakterras schaduw te creëren. Zeker voor mensen met hele kleine kinderen, met een gevoelige huid of als je iets ouder bent, gewoonweg ideaal. Je kunt zonder problemen urenlang van prachtig weer genieten. En zelfs als het wat miezert, terwijl het toch nog lekker warm is, zit je beschut. 

Waar moet ik voor kiezen?

Welk doek je kiest, hangt natuurlijk af van de persoonlijke wensen, van het oppervlak van het balkon, terras of tuin. Daarnaast is van belang waar het voor moet dienen. Wil je echt uit de zon zitten? Of voor een deel van het gebied schaduw creëren? Het heeft dus veel te maken met het aantal m2 aan schaduw dat gewenst is. Dan zijn er andere zaken die een rol kunnen spelen. Wil je graag een beetje privacy? Of is er een buitenkeuken aanwezig? Ook dat kan een rol spelen bij het bepalen van de grootte. Houd rekening met het feit dat een vierkant schaduwdoek meer m2 aan schaduw op zal leveren dan een driehoek. Wil je het liefst een dak boven het hoofd, maar dan met wat flexibiliteit? Kies dan voor het harmonica schaduwdoek. 

Producten

Heb je de keuze bepaald en besloten ervoor te gaan? Dan zijn er twee topmerken, Perel en Nesling die, in de verschillende afmetingen, kleuren en prijsklassen schaduwdoeken aanbieden. Of twijfel je nog steeds? Wacht dan tot de zon volop schijnt en wandel eens door de buurt om te zien hoe, misschien wel op balkons van jullie eigen appartementencomplex, schaduwdoeken voor schaduw zorgen. Kleurrijk, meedeinend en bijdragend aan een paar uur heerlijk genieten van de zomer.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.