Wat is een duurzame dakbedekking?

Op meer dan 95% van de platte daken in Nederland ligt een bitumen dakbedekking. Bitumen is echter niet de meest duurzame dakbedekking die er is. Vandaar dat we steeds meer alternatieven hiervoor zien.

Gepubliceerd: 30 juni 2018

Een probleem met bitumen is dat het belastend is voor het milieu. Het regenwater bijvoorbeeld dat er opvalt, is niet meer te gebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van de auto. Dit komt doordat er met het regenwater een olielaag van het bitumen meegaat. Het water raakt hierdoor vervuild en komt zo in het riool terecht. Vervolgens zorgt dit voor problemen bij de rioolwaterzuiveringen. Rioolwater wordt namelijk voor een heel groot gedeelte gezuiverd door bacteriën en die kunnen door de oliehoudende resten van de bitumen niet goed overleven. Daarnaast is het regenwater ook onbruikbaar geworden om te op te vangen en te hergebruiken. Hier moet dus nog steeds het kostbare drinkwater voor gebruikt worden. Niet ideaal dus, dat bitumen. Zijn er dan geen alternatieven?

EPDM

EPDM is een verzamelnaam voor synthetische rubbers die ethyleen, propyleen en dieen-monomeer als kernbestanddelen hebben. Terwijl traditioneel rubber in de natuur voorkomt – meer bepaald als het sap van verschillende soorten rubberbomen – is EPDM een kunststof. Wat voor je dak van belang is, zijn de eigenschappen van deze kunststof: het materiaal is elastisch en heeft een groot temperatuurbereik. We zien dat EPDM de laatste jaren steeds meer op platte daken wordt gebruikt. Het is namelijk betaalbaar en kan koud, dus zonder vuur, geplaatst worden. Toch kleven er ook nadelen aan. Zo zijn EPDM-folies doorgaans zwart, wat veel minder rendement geeft dan daken uitgevoerd in een lichtere kleur. Bovendien is EPDM zeer gevoelig voor mechanische beschadigingen en zodoende bijvoorbeeld erg kwetsbaar in combinatie met zonnepanelen.

Rhepanol®

In landen om ons heen zien we dat er al jarenlang voor Rhepanol® wordt gekozen: een kunststofvariant die in de eerste helft van de twintigste eeuw is opgekomen en in een brede range van industrieën wordt gebruikt 'vanwege zijn flexibiliteit, levensduur en weersbestendigheid'.
Rhepanol® beschikt bovendien over een EPD-certificaat (Environmental Product Declaration). Het doel van een EPD is om relevante, geverifieerde en vergelijkbare informatie te leveren over de milieu-impact van een product. De EPD geeft onder meer het verbruik van grondstoffen, broeikaseffect (CO2 uitstoot), verzuring van bodem en water, ozonafbraak en gebruik van middelen weer. Ook de omgevingsfactoren worden meegenomen. Tevens is er schoonwaterverklaring afgegeven op Rhepanol®. Dit geeft nogmaals het milieuvriendelijke karakter van Rhepanol® weer.

Minimaal onderhoud

Uit onderzoeken met Rhepanol® blijkt dat de dakbedekking nagenoeg niet verouderd. Daken van 30 jaar oud voldoen nog ruimschoots aan de productienormen voor nieuwe Rhepanol® dakbanen. Een groot voordeel van Rhepanol® is dus dat grootonderhoud (zo goed als) niet nodig is, ook algemeen onderhoud kan worden beperkt tot het schoonmaken van de afvoeren. De oudste daken Rhepanol® liggen inmiddels zelf al meer dan 60 jaar.

Hoe wordt het aangebracht?

Rhepanol® wordt verwerkt met föhn-techniek; hierdoor ontstaat een homogene lasverbinding. Door het grote 'lasvenster' waarin kan worden gewerkt, is verbranding van de folie uitgesloten en een goede, homogene lasverbinding een zekerheid. De dakbanen kunnen mede hierdoor onder nagenoeg alle omstandigheden worden verwerkt. Rhepanol® hfk mag uitsluitend door erkende Rhepanol® hfk-ambassadors worden aangebracht. Applicateurs krijgen een opleiding in Duitsland bij FDT (FlachdachTechnologie GmbH) en worden gecertificeerd.

Koploper

Rhepanol® beschikt over een zeer ruim assortiment aan extra toebehoren om elk gewenst detail op een duurzame manier te kunnen uitvoeren. Dit maakt Rhepanol® ook uitermate geschikt voor moeilijke renovaties, dit wordt onderbouwd door uitzonderlijke referentie projecten.
Rhepanol® is met een bewezen levensduur van minimaal 50 jaar op dit moment zelfs koploper als het gaat om betrouwbaarheid, duurzaamheid en milieubewust bouwen.

Waarom wordt bitumen dan nog zoveel toegepast?

Het antwoord is simpel: omdat we daaraan gewend zijn. Maar zoals we nu recent zien, is er een duidelijke verandering op gang aan het komen. Overheden willen stoppen met roken gaan vergoeden, willen plastic rietjes en plastic tasjes gaan verbieden, asbest moet voor 2023 van de platte daken zijn en groene energie wordt gestimuleerd. Er is dus steeds meer aandacht voor duurzaamheid.

Dus heb je een nieuw, plat dak nodig? Oriënteer je goed op wat de mogelijkheden zijn en wat de beste opties zijn voor je portemonnee en het milieu.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.