Kooiladders: toegang en vluchtweg

Kooiladders aan een pand worden gebruikt als toegang tot een hoger niveau of als vluchtweg.

Gepubliceerd: 21 februari 2018

Omdat de toegangsweg altijd veilig dient te zijn, zijn kooiladders verplicht. Vanaf drie meter hoogte heten het vluchtladders, onder de drie meter spreken we van gevelladders.

Bepaal allereerst hoe je de kooiladder gaat gebruiken. Dient hij voornamelijk als toegangsladder, dan is de belangrijkst rol toegang tot het dak verlenen, bijvoorbeeld voor onderhoud. Moet hij dienen als vluchtroute, dan is uiteraard de veiligheid ook erg belangrijk. In dat geval kun je het beste kiezen voor een brede kooi. Dit vergemakkelijkt het vluchten aanzienlijk.

Belangrijk is verder erop te letten dat de kooiladder extra breed wordt gemaakt, zodat het klimmen en afdalen gemakkelijk gaat. Handig ook wanneer gereedschap of andere materialen meegenomen moeten worden.

Er is een grote verscheidenheid aan kooiladders. Welke je kiest hangt uiteraard van de gevel en van het type gebouw. Houd verder in de gaten dat je de kooiladder regelmatig laat inspecteren.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.