VKG Ketenkeurmerk biedt klanten straks maximale zekerheid

In 2018 wordt in de bouw een stelsel van private kwaliteitsborging ingevoerd. De Nederlandse Vereniging Kunststof Gevelindustrie (VKG) anticipeert hierop en ontwikkelt een eigen keurmerk

Gepubliceerd: 13 december 2016

 

 

In 2018 wordt in de bouw een stelsel van private kwaliteitsborging ingevoerd. De Nederlandse Vereniging Kunststof Gevelindustrie (VKG) anticipeert hierop en ontwikkelt een eigen keurmerk. Het VKG Ketenkeurmerk zal zakelijke en particuliere klanten maximale zekerheid bieden ten aanzien van de kwaliteit van kunststof gevelelementen.

Bouwers en producenten worden in 2018 verantwoordelijk voor de controle op de kwaliteit van het gebouwde. “Voor deze controlewerkzaamheden zullen zij onafhankelijke borgers inschakelen”, zegt Albert Zegelaar, directeur van de VKG. “Is voor een project het certificaat van het VKG Ketenkeurmerk afgegeven, dan kan de borger erop vertrouwen dat de kwaliteit van de kunststof gevelelementen volledig in orde is. De borger weet namelijk dat de hele keten door een onafhankelijke partij wordt gekeurd én dat het certificaat alleen wordt afgegeven als de kwaliteitsketen gesloten is.”

Breed draagvlak voor het nieuwe keurmerk

Leden van de VKG zijn producenten van kozijnprofielen, fabrikanten en dealers; in het schema zijn zij donkergroen gemarkeerd. Lichtgroen is voor overige producenten, toeleveranciers en montagebedrijven die als partner aansluiten en zich aan de VKG kwaliteitseisen conformeren. “Er is al een groot draagvlak voor het keurmerk. Van de producenten van kunststof profielen zijn bijna alle bedrijven lid van de VKG. Daarnaast zijn veruit de meeste kozijnfabrikanten VKG-lid. Ook zijn al een aantal toeleveranciers aangesloten als partners. Wij spannen ons in om nog meer partijen bij het VKG Ketenkeurmerk te betrekken. Aansluiting is voor hen aantrekkelijk, want klanten zullen steeds vaker om een gesloten keten en transparante opleverdossiers vragen.”

Systematiek: digitale projectenadministratie en opleverapp

De fysieke controle voor het VKG Ketenkeurmerk wordt ondersteund met een digitale projectenadministratie en een bijbehorende opleverapp voor tablet en telefoon. “De informatieketen begint bij de fabrikant; deze voert via de app als eerste de gegevens in. De keten wordt gesloten wanneer de dealer of de monteur na de oplevering registreert dat alles akkoord is. De eindklant zet hiervoor zijn handtekening op een digitaal opleverformulier.” Bij de oplevering loopt de dealer of de gecertificeerde monteur met de klant het project na. “Zijn er afwijkingen, dan wordt hiervan aantekening gemaakt. Via de app kunnen ook foto’s en opmerkingen worden bijgevoegd. Er gaat een bericht naar de serviceafdeling van het bedrijf dat e.e.a. moet afhandelen. Zodra de afwijkingen zijn verholpen én de vereiste gegevens compleet zijn, wordt het certificaat alsnog uitgereikt.”

Transparant, overdraagbaar dossier

Fundament van het VKG Ketenkeurmerk is de digitale projectenadministratie, waarin per project alle relevante gegevens worden vastgelegd. “Alle ketenpartners worden op het certificaat vermeld. De klant weet daardoor precies waar alles vandaan komt en wie er heeft geleverd. In het opleverdossier worden garantie- en leveringsvoorwaarden opgenomen, maar bijvoorbeeld ook een onderhoudsvoorschrift en een gebruiksaanwijzing. Wie zijn huis verkoopt, kan het certificaat met het opleverdossier overdragen aan de nieuwe eigenaar.”

Controles, kwaliteitsborging en digitale oplevering maken het traject transparant en zorgen voor zekerheid. De VKG wil echter nog verder gaan. “We willen eindklanten verzekerde garantie bieden en zijn hierover in gesprek met grote verzekeraars. We denken aan een verzekering waarvoor de VKG kwaliteitseisen de basis vormen en die door de fabrikant zal worden afgesloten. De verzekering kan uitkomst bieden als er problemen zijn met gevelelementen en het leverende bedrijf niet meer bestaat of zijn verplichtingen niet meer kan nakomen.”

Keurmerk is USP voor VKG-leden

Het VKG Ketenkeurmerk onderstreept nadrukkelijk de kwaliteit van een branche die in alle opzichten volwassen is geworden. “Het VKG Ketenkeurmerk is een belangrijk USP voor onze leden. Het biedt hun een belangrijk concurrentievoordeel bij potentiële opdrachtgevers.” De VKG gaat de leden tools aanreiken waarmee ze dit USP in hun communicatie optimaal benutten. “De communicatiecampagne zal gericht zijn op het promoten van het VKG Ketenkeurmerk. Eerst starten we echter een pilot van ongeveer een half jaar. In de tweede helft van 2017 hopen we dan het VKG Ketenkeurmerk te kunnen invoeren.”

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.