Wat is de definitie van Smart Home?

De Smart Home, je hoort er veel over maar wat is het eigenlijk? Met termen als “slimme woning”, “domotica oplossingen” en “huisautomatisering” wordt het er allemaal niet eenvoudiger op.

Gepubliceerd: 20 maart 2018

En naast de definitie van de Smart Home is er nog de vraag wat er zoal mogelijk is. Van een lamp die automatisch aangaat wanneer het donker wordt tot aan elektrische gordijnrails, we gaan de mogelijkheden van slimme huizen eens wat nader bekijken.

Wat is Smart Home?

Smart Home of Smart House staat in Nederland vooral bekend als Domotica. Het is de combinatie van technologie en diensten die een betere kwaliteit van leven mogelijk maken. Niet alleen de apparatuur en software is hierbij van belang, ook de diensten die van buiten de woning komen. De Smart Home kan dus niet op zichzelf functioneren, met name omdat internet niet zo’n grote rol speelt. Bij een IP camera die je van over de hele wereld kunt bekijken ligt dat voor de hand, bij een elektrische gordijnrails die werkt wanneer het gaat regenen lijkt internet wat minder belangrijk. Toch gaan we meestal uit van een Wifi verbinding.

Hoe bedien je een slimme woning?

Door draadloos te werken kun je veel apparaten aan elkaar koppelen. Daarbij heb je lokale oplossingen zoals Bluetooth, en internet oplossingen zoals Wifi netwerken. Wifi is uitstekend geschikt voor Smart Home toepassingen, je kent dit vooral van een draadloze verbinding met een laptop of tablet in huis. Overigens heb je voor Wifi niet altijd internet nodig, door een lokaal netwerk aan te leggen zou je via een app op de tablet de elektrische gordijnrails kunnen besturen zonder gebruik te maken van internet. In praktijk is een werkende internetverbinding eigenlijk onmisbaar om optimaal gebruik te kunnen maken van slimme producten en diensten.

Toepassingen binnen de Smart Home

De mogelijkheden binnen de slimme woning zijn haast onbeperkt, laten we ons beperken tot de meest gebruikte domotica toepassingen:

Verwarmen

De slimme thermostaat is ideaal om het energieverbruik in de gaten te houden, en tegelijkertijd het wooncomfort te verhogen. Zo kun je in de avond de verwarming automatisch wat lager laten gaan, en in de ochtend stap je lekker warm uit bed. Door geavanceerde temperatuurcontrole blijft de woning op de juiste temperatuur met een minimum aan energieverbruik. Veel energieleveranciers bieden in hun contracten al slimme thermostaten en apps aan, je kunt ook zelf een slimme thermostaat kopen om extra maandelijkse kosten te vermijden.

Verlichten

Zonne-energie is prachtig, maar alleen zonlicht is toch beperkt. In de Smart Home mag slimme verlichting niet ontbreken. De Philips Hue serie is hierbij zeer populair, je kunt verschillende lampen kopen die bijvoorbeeld van kleur kunnen veranderen of dimbaar zijn. Naast de energie efficiëntie is er de mogelijkheid om licht programma's in te stellen, en de lampen te koppelen aan detectie van beweging. Wanneer dit soort slimme verlichting niet mogelijk mocht zijn, zou je ook slimme stopcontacten kunnen overwegen waarmee je ook de reeds bestaande verlichting “slimmer” kunt maken.

Luisteren

We zien steeds vaker slimme speakers in huis staan, dit zijn luidsprekers die niet alleen geluid produceren, maar ook vaak uitgerust zijn met een microfoon om spraakcommando’s op te vangen. Amazon, Google en Apple hebben slimme luidsprekers op de markt gebracht waarmee je bijvoorbeeld het weerbericht kunt opvragen, of een product kunt bestellen. De Sonos serie slimme luidsprekers is weer erg goed in het koppelen van verschillende ruimtes en apparaten in huis, alles is via een app in te stellen.

Elektrische gordijnrails

De elektrische gordijnrails mag in het lijstje ook zeker niet ontbreken. Net zoals bij slimme lampen rijst soms de vraag; is dat wel nodig? Nou, elektrische gordijnrails wordt al jaren gebruikt om raamdecoratie te openen en te sluiten. Denk aan moeilijk te bereiken plekken waarbij een elektrische gordijnrails met een knop ideaal is, en senioren die niet de kracht hebben om grote gordijnen te bedienen hebben er ook veel baat bij. Met een draadloze module en een Smart Home systeem zoals Somfy aanbiedt in de vorm van de Somfy Tahoma kun je de raambekleding niet alleen laten openen en sluiten via een app, je kunt met sensoren ook programma’s instellen die reageren op de lichtinval of regen.

Is een Smart Home echt slim?

We kunnen de meeste domotica toepassingen nog niet echt intelligent noemen, ze kunnen vaak één ding erg goed. Door verschillende Smart Home toepassingen te koppelen, denk aan een lichtsensor die samenwerkt met een elektrische gordijnrails en de thermostaat, wordt de apparatuur al “slimmer”. Met de voortgang op het gebied van kunstmatige intelligentie en zelflerende software kunnen we steeds meer gaan spreken van slimme producten, die niet alleen functioneren op commando van de gebruiker, maar zelf kunnen bepalen welke behoefte de bewoner heeft.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.