In de volgende regio’s werken je zonnepanelen het allerbest

Groene stroom en duurzame energie zijn een hot item op het moment. Steeds meer gezinnen en huisbezitters wekken thuis hun eigen zonne-energie op.

Gepubliceerd: 13 juni 2018

Maar een ding is natuurlijk wel belangrijk: voor een hoog rendement heb je veel zon nodig. Consumentencollectief UnitedConsumers zet op een rijtje waar de zon het meest schijnt in Nederland.

Als je naar de kaart kijkt, valt direct op dat de meest zonnige plaatsen van Nederland aan de kust liggen. Hoe verder je richting het oosten gaat, hoe minder zonuren er worden geteld door de meetstations. Zo belanden de plaatsen Deelen, Heino en Eelde in de top drie van plekken waar de minste zonuren werden geteld. Vlissingen staat op kop met de meeste zonuren van 2017.

Meer bewolking in het oosten

De cijfers van het KNMI liegen er niet om: in het oosten van Nederland schijnt de zon een stuk minder. In het westen van ons land heb je daarentegen een stuk meer zon. Uiteindelijk komt dat door een belangrijk natuurverschijnsel. De zogenaamde kustopklaring.
Boven de zee is de lucht een stuk kouder dan boven het land. Als de wind richting het vaste land blaast dan komt die koude lucht boven het land te hangen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er geen wolken meer ontstaan boven de kuststreek. Als het goed hard waait, wordt de strook zonder bewolking extra groot.

Schaduw en zonnepanelen zijn geen vrienden

Maar wat nu als je zonnepanelen toch in de schaduw staat door een verdwaalde wolk. Daar hebben de makers van zonnepanelen iets op bedacht. Een zonnepaneel werkt als een cirkel van zonnecellen die allemaal een stroom van zonne-energie doorgeven aan elkaar.
Het paneel is daarbij altijd zo efficiënt als de zwakste schakel in de cirkel. Werkt er een zonnecel niet goed door schaduw, dan wordt de cirkel verkleind tot de zonnecellen die wel optimaal werken. Dit systeem wordt de bypassdiode genoemd en hij zorgt ervoor dat het systeem zo efficiënt mogelijk zijn werk kan doen.

Besparen door je btw terug te vragen

Uiteindelijk kost het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen flink wat geld. Toch levert het je meer op dan alleen een goed gevoel voor het bijdragen aan duurzaamheid. Je levert namelijk energie die je zelf niet gebruikt terug aan je energieleverancier. Ook kun je de belasting van 21 procent terugvragen bij de Belastingdienst. Zo haal je de investering er nog sneller uit.

Er is natuurlijk nog veel meer te leren over zonnepanelen: UnitedConsumers bundelde daarom allemaal interessante feitjes en weetjes in een interactieve infographic. Beweeg met je muis over de plusjes om meer te weten te komen over het onderdeel.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.