Zonne-energie helpt agrariërs bij sanering asbestdaken

Veehouder verruilt met Kingspan Future Proof asbest voor duurzaam en brandveilig staldak.

Gepubliceerd: 24 oktober 2016

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: asbestdaken van schuren of stallen vervangen zonder grote investering te doen. Er een innovatief geïsoleerd dak met zonnepanelen voor terugkrijgen én het werk laten uitvoeren terwijl de stal gewoon in gebruik kan blijven. “Dit is een uitkomst voor heel veel agrariërs”, zegt veehouder Henny Hesselink uit Winterswijk, die met Kingspan Future Proof de stap heeft genomen en nu een duurzaam en brandveilig nieuw staldak heeft.

Stalbrand. Je moet er als veehouder niet aan denken. De afgelopen weken gingen er op verschillende plaatsen in het land weer enkele veestallen in vlammen op. Naast de emotionele en materiële schade voor de agrarisch ondernemer zijn de gevolgen, ook voor de omgeving, nog vele malen groter als er asbest vrijkomt. Het is niet voor niets dat in 2024 het verbod van de Rijksoverheid op asbestdaken van kracht wordt en alle asbestdaken moeten zijn vervangen. Een enorme opgave, die nog nauwelijks op gang lijkt te komen.

Kostenneutraal

Het vervangen van een asbestdak is dan ook complex en vergt een flinke investering. Dat vormt een drempel voor veel agrariërs, erkent Pieter Snelder, commercieel directeur van Kingspan. Het totaalplan Kingspan Future Proof komt agrarisch ondernemers precies op die twee punten tegemoet. In één proces wordt het asbestdak vervangen door een geïsoleerd en brandveilig daksysteem met zonnepanelen en energiebesparende ledverlichting. De investering wordt volgens een leaseconstructie, afhankelijk van de eigen wensen en mogelijkheden van de ondernemer, in vijf tot vijftien jaar aan Kingspan terugbetaald. “Het is voor de eigenaar een hele klus om zo’n project met alle partijen georganiseerd te krijgen. Die zorg nemen wij uit handen”, zegt Snelder. “En door het inzetten van zonne-energie kan het hele project zelfs kostenneutraal worden uitgevoerd.”
Alles geregeld

Te mooi om waar te zijn? Veehouder Henny Hesselink vindt van niet. Hij zag toekomst in het totaalplan Kingspan Future Proof. Het dak van zijn stal, waarin 250 varkens zijn gehuisvest, is inmiddels vervangen. “Het fijne is dat Kingspan alles heeft geregeld”, zegt Hesselink. “Van het aanvragen van subsidies en vergunningen tot het contact met alle uitvoerende partijen.” Dat is iets waar veel agrariërs tegenop zien, weet hij. “Maar iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Nu zijn de subsidies er nog. Dat houdt een keer op”, motiveert hij zijn besluit.

Projectvideo Asbestsanering Henny Hesselink te Winterswijk


Komende generatie

In een goede week tijd is het staldak, met een oppervlakte van 650 vierkante meter, vernieuwd. Kingspan maakt gebruik van een methode waarbij de asbest wordt ingekapseld met biologisch afbreekbaar schuim, zodat bij het verwijderen van de asbest de schadelijke vezels niet kunnen vrijkomen. Hesselink: “Dat is een geweldige vinding, want de varkens konden gewoon in de stal blijven. Het werk ging ook nog eens veel sneller dan ik had gedacht. Nu heb ik een stal waar ik nog heel lang mee vooruit kan. Die goed is voor het milieu en de komende generatie.”

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.