Zonnepanelen: kopen versus huren

Steeds meer daken worden voorzien van een paar stralende zonnepanelen. Niet zo gek. Zonnepanelen zijn één van de beste investeringen van het moment, waarmee je fors bespaart op je energiekosten.

Gepubliceerd: 19 juni 2018

Wist je bijvoorbeeld dat je een zonnesysteem al gemiddeld binnen 6-7 jaar hebt terugverdiend, terwijl zonnepanelen vaak meer dan 25 jaar lang schone zonnestroom opwekken. Dat is nog vele jaren gratis energie! En dan zijn zonnepanelen ook nog eens goed voor het milieu. De vraag is dus vaak niet of, maar hoe krijg ik zonnepanelen op mijn dak. We vroegen een zonnepanelen-expert van Sungevity naar de verschillen tussen zonnepanelen kopen of huren.

De voor- en nadelen van zonnepanelen kopen

Kopen is, als je de financiële middelen hebt, altijd de beste keuze. Het levert namelijk het hoogste rendement op. Je kunt de btw van je investering terug vragen, dit financiële voordeel is direct voor jou. Ook zit je niet vast aan een huurcontract. De zonnepanelen zijn van jou. Zonnepanelen zorgen voor een gunstiger energielabel van jouw woning. Een fijn pluspunt als jij straks ooit je woning wilt verkopen. De nadelen? De eventuele kosten voor defecten of onderhoud zijn ook voor jou. Zonnepanelen zijn zo goed als onderhoudsvrij en in het algemeen heb je een productgarantie van ca. 10 jaar. Ook moet je zelf de kosten dragen voor een eventuele aanpassing in de meterkast en het vervangen van de omvormer. Een omvormer gaat gemiddeld 10-15 jaar mee en moet zodoende eenmalig vervangen worden.

De voor- en nadelen van zonnepanelen huren

Heb je niet de financiële middelen om zelf zonnepanelen te kopen? Er zijn ook opties om zonnepanelen te huren of leasen. De zonnepanelen zijn dan niet van jou, maar liggen wel op jouw dak te stralen én jij plukt de financiële vruchten! Ook heb geen kosten aan onderhoud of bij een defect. Dat regelt het verhuurbedrijf voor jou. Het nadeel? Minder rendement op je zonnepanelen. Ook is het niet mogelijk om je btw terug te vragen. Wel zorg jij met jouw zonnepanelen dat je minder CO2 uitstoot. Daarmee lever je direct een bijdrage aan een beter milieu!

De conclusie? Als je kan, kopen! Lukt dat niet, dan is zonnepanelen huren een hele goede tweede. Je bespaart ook dan op je energierekening en je spaart het milieu.

Meer weten over zonnepanelen? Ga naar de website van Sungevity of vraag een gratis en vrijblijvend advies aan.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.