..........
shadow_fix

Een must! – Koolmonoxidemelders

5 tot 10 personen overlijden jaarlijks in Nederland door koolmonoxidevergiftiging en nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Die cijfers onderstrepen het belang van een koolmonoxidemelder.

Omdat koolmonoxide kleur-, geur- en smaakloos is, zijn we afhankelijk van melders om ons tijdig te waarschuwen wanneer er een te hoge dosis CO in de woning aanwezig is. Een goede melder waarschuwt overigens ook bij lage doseringen.
Zowel de consumentenbond als de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hebben onafhankelijk van elkaar onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van koolmonoxidemelders. De resultaten waren alarmerend. In 2016 voldeden 16 van de 29 onderzochte CO-melders niet aan de gestelde eisen. Op de site van Appartement & Eigenaar (www.appartementeneigenaar.nl/koolmonoxide) vind je een overzicht van CO-melders die wel als veilig werden bestempeld.

Koolmonoxidemelders beperkt houdbaar

Wat veel mensen niet weten, is dat koolmonoxidemelders beperkt houdbaar zijn. Een veilige melder is voorzien van een sticker met daarop een jaartal tot wanneer de melder te gebruiken is. De sensor van het apparaat slijt namelijk en werkt na verloop van tijd niet meer goed. Het is dus belangrijk de koolmonoxidemelder tijdig te vervangen voor een nieuwe.

Waar en hoe?

Een hardnekkig misverstand is dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. Dit is NIET juist, het is een fractie lichter dan lucht, waardoor het zich via luchtstromen door het huis kan verspreiden. Daarom is het aan te raden om in elke ruimte een melder te hangen, maar in elk geval:
– In de ruimte waar de cv-ketel of een ander verbrandingstoestel hangt (de bronruimte). Bevestig de melder aan het plafond op 1 tot 3 meter hoogte van het toestel.
– In de slaapkamer, woonkamer en eventueel studeer/logeerkamer op ‘ademhalingshoogte’.
Let op: een melder moet zich altijd in de luchtstromen bevinden en daarom op minimaal 30 cm uit de hoeken worden geplaatst.

  • Een must! – Koolmonoxidemelders

    veiligheid

    5 tot 10 personen overlijden jaarlijks in Nederland door koolmonoxidevergiftiging en nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Die cijfers onderstrepen het belang van een koolmonoxidemelder.

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

uw vakman

Vraag bij onderstaande bedrijven informatie aan

Verstuurd!
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam