De verwarmingsketel

Een nieuwe ketel aanschaffen doen we niet zo vaak. Een beetje cv-installatie gaat toch al snel een jaar of 15 mee.

Gepubliceerd: 10 januari 2017

Als huurder zijnde is dat niet zo van belang maar wanneer je huiseigenaar bent is kan het interessant zijn te weten wat er allemaal te koop is op dat gebied. Er zit namelijk een behoorlijk verschil in de onderlinge systemen. Ten eerste zijn er meerdere type cv ketels en daarnaast maken we onderscheid in het rendement dat een ketel opbrengt.

Rendementsketels

Over het algemeen gaat het, wanneer we het over verschillende ketels hebben, over het rendement dat een bepaalde ketel kan behalen. Rendementsketels onderscheiden we in vier soorten:

VR-ketel

Bij een verbetert rendementsketel wordt 90% van de opgewekte warmte gebruikt in het systeem en gaat er toch altijd nog iets van 10% verloren.

HR-ketel

De hoog rendement cv-ketel is de meest gebruikte ketel in ons land. Er zijn verschillende types waarvan de te behalen rendementspercentages variëren van 100 tot 107%.

HRe-ketel

De HRe-ketel is een systeem dat naast dat het warmte opwekt ook elektriciteit levert. Voordat de opgewekte warmte aan het water voor de radiatoren wordt afgegeven zorgt een micro warmtekrachtkoppeling, afgekort micro-wkk, dat er elektriciteit opgewekt wordt.

UHR-ketel

UHR staat voor ultra hoog rendement, waarmee deze cv-ketel de meest efficiënte is van alle verwarmingsketels. Deze cv ketels geven tot 40% meer dan een doorsnee HR-ketel.

Types cv-ketels

In de meeste huizen hangen combiketels, installaties die zowel het huis verwarmen als de het keuken- en badwater. Een van de eerste ketelmodellen en nog altijd verkrijgbaar bij bijvoorbeeld www.cvkoopjes.nl, zijn de zogenaamde soloketels. Met een soloketel wordt alleen de verwarming van het huis bediend.

Voorts wordt er ook nog onderscheid gemaakt in een open en een gesloten systeem. Een open cv-ketel haalt zijn vebrandingszuurstof uit de ruimte waar hij hangt en een gesloten systeem betrekt de lucht van buiten. Vaak gaat dit middels een dubbele of dubbelwandige pijp in combinatie met het rookafvoerkanaal. Een gesloten ketel geeft zelf geen warmte af, dus geen warmteverlies en is daarnaast een stuk veiliger in het gebruik.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.