Cv ketels – De juiste voor uw woning

De cv ketel, een onderdeel van het huis wat erg belangrijk is, maar waar niet vaak naar wordt gekeken. Tot hij toe is aan vervanging of hij kuren heeft.

Gepubliceerd: 09 juli 2021

En als hij niet snel gemaakt wordt kumt u een groot probleem hebben. Koud douchen is niet iets wat veel mensen voor hun plezier doen.

Welke cv ketel is geschikt voor uw huis en waar moet u op letten als u een nieuwe cv ketel koopt? Dat zijn vragen die veel mensen zich afvragen als het al te laat is. Wacht niet tot het te laat is en lees dit artikel over alles wat u moet weten over cv ketels. Haal de juiste cv ketel in huis!

Hoe kies ik de juiste cv ketel?

Het is helaas niet zo makkelijk dat u een cv ketel kiest op uiterlijk. Nee, voor elk type woning is een andere cv ketel geschikt en het is erg belangrijk dat u de juiste cv ketel kiest. Daarom zijn er een aantal punten waar u rekening mee moet houden. Daarnaast hebt u ook extra’s, zoals bijvoorbeeld een cv ketel onderhoudscontract , die u kunt kiezen. Onderstaand heb ik alles gemakkelijk voor u op een rijtje gezet!

Type woning

Om de juiste cv ketel te vinden voor uw huis is het belangrijk dat u kijkt naar het type woning waar u in woont. Dit is op te delen in een aantal categorieën:
- Appartement
- Tussenwoning 2 onder 1 kap
- Tussenwoning rijtjeshuis
- Hoekwoning
- vrijstaand huis

Waarom is dit van belang?

Een woning heeft een cv ketel nodig aan de hand van zijn grootte en isolatie. Als u een appartement hebt, woont u hoogstwaarschijnlijk kleiner dan wanneer u een vrijstaand huis hebt. Een vrijstaand huis heeft daarnaast weer 4 vrije muren wat een tussenwoning rijtjeshuis niet heeft. Hierdoor hebt u dus meer stroom nodig om een vrijstaand huis te verwarmen, als wanneer u een twee onder één kap woning moet verwarmen.

Het komt er dus op neer dan een kleiner huis, met muren die niet allemaal vrij zijn, een minder krachtige cv ketel nodig heeft al een groot vrijstaand huis. Mensen verwachten het vaak niet, maar de wind die tegen de buitenmuren komt, koelt wel degelijk uw huis af. Als u daarentegen in een appartement woont is de oppervlakte kleiner dus hebt u niet zoveel watt nodig.

Grootte van de woning

Ik heb het net al even genoemd, maar de grootte speelt wel degelijk mee. Hoe groter uw huis, hoe meer oppervlakte u moet verwarmen, hoe meer kracht uw cv ketel nodig heeft. Een penthouse zal een krachtigere cv ketel nodig hebben als een appartement van 60 vierkante meter. En een vrijstaand huis van 300 vierkante meter heeft weer meer nodig dan een huis van 150 vierkante meter. Zeker een groot punt waar u op moet letten als u uw cv ketel laat vervangen!

Is de woning geïsoleerd?

Als u op een rijtje hebt gezet welke type woning u hebt en hoe groot hij is, is het belangrijk om te kijken hoe goed hij is geïsoleerd. Een woning die heel goed geïsoleerd is, kan een minder krachtige cv ketel hebben omdat de ruimtes niet zo erg verwarmd hoeven worden als een kleine woning die slecht geïsoleerd is. Dit zou betekenen dat u dus een minder krachtige cv ketel kan kiezen als u een groot vrijstaand huis hebt wat toch heel goed geïsoleerd is. Een minder krachtige cv ketel is ook kleiner en dus makkelijker weg te werken!

Uit hoeveel punten wilt u tegelijk water?

Nu u al deze punten hebt bepaald bent u er al bijna. U hebt nu in ieder geval wel een idee van een cv ketel die u echt nodig hebt. Bepaal nu alleen voor uzelf nog uit hoeveel punten u tegelijk water wil laten lopen. Wilt u douchen en de kraan open kunnen draaien in een andere ruimte? Of wilt u 3 kranen open kunnen draaien terwijl het bad volloopt? Hoe meer punten u tegelijk wil gebruiken, hoe krachtiger de cv ketel moet zijn. Het gaat hier dan vooral om warm water. Dus als u het bad laat vollopen, terwijl iemand in de keuken een warm sopje voor de dweil aan het maken is, moet de cv ketel dit wel aan kunnen!

Is er een ombouw geschikt?

De inrichting van uw huis is voor iedereen belangrijk. Zeker als u in een appartement woont, waar u vaak minder ruimte hebt, is het belangrijk dat uw inrichting top is. Een cv ketel is dan een doorn in het oog, mocht hij in het zicht hangen. Om dit probleem op te lossen heb je voor veel types ombouwen. Let wel goed op of het type wat u gaat kopen, een geschikte ombouw heeft!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.