Alle verschillen tussen een plat en hellend dak

Het is belangrijk om een dicht en goed dak op jouw woning te hebben. We hebben in Nederland namelijk nogal te maken met wisselende weersomstandigheden.

Gepubliceerd: 06 juni 2019

Indien jij geen waterdicht dak boven je hoofd hebt, ontstaat er veel schade in huis. Gelukkig zijn nagenoeg alle gebouwen in ons land voorzien van een dak. Het type dak verschilt echter wel. En nee, we doelen hier niet direct op de soorten dakbedekking, maar op het soort dak. De meeste gebouwen in ons land zijn voorzien van een hellend dak. Daarnaast komt een plat dak ook veel voor in Nederland. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze type daken? Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje!

1. De vorm

Het grootste en duidelijkste verschil tussen een plat en hellend dak is natuurlijk de vorm. Zo loopt een hellend dak altijd in een punt. De wanden op de bovenste verdieping van een pand met een hellend dak zijn hierdoor ook altijd schuin, mits er een dakkapel geplaatst is. Een plat dak is natuurlijk gewoon plat. Vaak wordt een plat dak gebouwd bovenop een uitbouw.

2. Te gebruiken dakbedekking

Naast het verschil in vorm zit er ook verschil in de soorten dakbedekking die we op beide daken terugzien. Zo worden de meeste hellende daken in ons land bedekt met dakpannen. Deze hebben een lange levensduur, waardoor vervanging vrijwel nooit nodig is. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor leien of een rieten dak. In het geval van een plat dak heb je weer hele andere mogelijkheden. In de regel zijn er vier soorten dakbedekking waar jij uit kunt kiezen. Het gaat in dit geval op pvc, bitumen, EPDM en een groendak. Met name bitumen en EPDM doen het goed in ons land. Er zijn echt ook steeds meer bedrijven die kiezen voor een groendak.

3. Meer kans op daklekkage bij plat dak

Een ander belangrijk verschil is de kans op een lekkage bij deze type daken. Zo is het een stuk minder aannemelijk dat jij te maken krijgt met een lekkage bij een hellend dak. Dakpannen beschermen jouw woning namelijk goed. Bovendien waaien deze niet snel weg en gaan ze ook niet snel kapot. Bedekking op een plat dak is wat dat betreft een heel stuk gevoeliger voor schade. Zo kunnen takken en andere rommel bijvoorbeeld zorgen voor een scheur in de bedekking. Ook het weer kan de dabedekking doen scheuren. Een daklekkage is in dat geval vaak het gevolg.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.