Eerste particuliere hoogwaterkering in Broekhuizen

De bewoners waren het niet eens met de plannen van de waterschappen en besloten zelf de touwtjes in handen te nemen. 

Gepubliceerd: 02 juni 2019

De bewoners en ondernemers aan de Veerweg in Broekhuizen zijn op vrijdag 24 mei hun eigen hoogwaterkering gaan gebruiken. Dat is uniek in Nederland. Normaal zijn de waterschappen verantwoordelijk voor de hoogwaterbescherming maar in Broekhuizen gaat dat nu even anders.

Zes gezinnen en drie horecaondernemers namen daar zelf de touwtjes in handen. Samen zijn zij vanaf 24 mei eigenaar van de nieuwe kering.

Van de bewoners

De bewoners hebben bewust gekozen om zelf eigenaar te worden van de kering. "Eerst zou er een kering komen waar we niet blij mee waren", vertelt Jan van Deelen aan 1Limburg. "Daarvoor moesten we grond afstaan en zou er een pad langs ons huis komen. Daarnaast wilden we het uitzicht op de Maas houden." Nu bestaat de kering uit een muur met glas. Deze muur beschermt de huizen tot een hoogte van 17,15 meter boven het NAP.

Vanuit de burgers zelf

Projectleider Theo Reinders vindt dit een uniek project. Hij vertelt: "Dit is echt burgerparticipatie. Daar hebben we het altijd over en deze bewoners nemen zelf hun verantwoordelijkheid." Ook Jan is blij met het eindresultaat. "De witte muur met glas erop ziet er mooi uit. En wij kunnen gewoon van de Maas blijven genieten." vertelt Jan.

Verantwoordelijk

Omdat de kering van de bewoners zelf is, zijn de VvE’s en de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit is volgens Jan van Deelen geen probleem. De kering is van goede kwaliteit en er zit jaren garantie op vertelt Jan aan 1Limburg.

Als er dan hoogwater is moeten de bewoners en gemeente toch echt zelf aan de slag. "In de kering zitten natuurlijk openingen", legt Reinders uit. "Bij hoogwater levert de gemeente voor deze coupuren schotten om de openingen af te sluiten. De bewoners moeten die plaatsen."

Bron: 1Limburg
Foto: 1Limburg

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.