Geluidsoverlast in een appartementencomplex beperken

Als eigenaar van een appartementencomplex krijgt u natuurlijk regelmatig met problemen en klachten te maken. Wel zo fijn om deze vanaf het begin zoveel mogelijk te voorkomen.

Gepubliceerd: 12 augustus 2019

Een van de meest voorkomende klachten is geluidsoverlast: maar gelukkig zijn er een flink aantal
manieren om deze met het interieur zoveel mogelijk te verminderen.

1. Gebruik natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zoals hout en kurk brengen van nature een demping met zich mee. Houten ladders en trappen zullen hierdoor minder geluid doorlaten dan bijvoorbeeld een kunststof trap. Daarnaast geven ze ook het interieur een mooie, luxe en natuurlijke uitstraling.

2. Wandpanelen plaatsen

Speciale wandpanelen kunnen bijdragen aan de akoestiek én het interieur. Zeker wandpanelen van materialen zoals kurk hebben ontzettend goede isolerende eigenschappen. De akoestiek verbetert, de geluidsoverlast vermindert drastisch en alles ziet er geweldig mooi uit.

3. Akoestische wanden

Zijn er specifieke locaties waar de akoestiek erg slecht lijkt te zijn? Dan zijn er verschillende akoestische wanden en kamerschermen beschikbaar die dit kunnen verbeteren. Zeker de akoestische wanden van kurk of zelfs van mos (onderhoudsvrij!) zorgen voor een geweldig goede akoestiek. Het is een investering, maar het zorgt er ook direct voor dat de uiteindelijke huurprijs wel wat omhoog mag.

4. Gebruik planten

Planten zorgen niet alleen voor een betere luchtkwaliteit: ze verbeteren ook de akoestiek van een ruimte. De geluidsgolven in de ruimte worden geabsorbeerd en hierdoor wordt de akoestiek een stuk beter. Daarnaast maken planten de appartementen en omgeving alleen maar aantrekkelijker! Hoe meer planten u in de gemeenschappelijke ruimtes plaatst hoe minder nagalm er in de lange gangen van een appartementencomplex zal zijn.

5. Installeer systeemplafonds

Systeemplafonds zijn een makkelijke akoestische oplossing voor geluidsoverlast; en daarnaast tegenwoordig in allerlei vormen, maten en stijlen beschikbaar. Het maakt ruimtes minder gehorig: ideaal voor een woonkamer of slaapkamer.

6. Gebruik kasten

Komen de appartementen met standaard inrichting? Dan zijn kasten niet alleen een fijne manier om extra opbergruimte te creëren. U kunt de kasten als scheidend object gebruiken en in specifieke, akoestische materialen laten leveren. Zo verminderen ze de nagalm en dus de geluidsoverlast.

7. Vloerbedekking en kleden

Ook zachte materialen zoals vloerbedekking en vloerkleden kunnen geluid dempen en de geluidsoverlast hierdoor verminderen. Laat veel bezochte ruimtes zoals de woonkamer bijvoorbeeld sfeervol maken met een mooi, groot vloerkleed en plaats vloerbedekking in de slaapkamer. Niet alleen geeft dit de appartementen een warme en huiselijke sfeer: het zorgt er ook voor dat er minder geluid doorgelaten wordt naar de onderburen.

 

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.