Hoe kunt u grote kamerplanten het beste verhuizen?

Staat u op het punt om te gaan verhuizen naar een nieuw appartement? Dan wilt u natuurlijk graag dat uw inboedel ongeschonden de verhuizing overleeft. 

Gepubliceerd: 13 oktober 2020

Kamerplanten zijn kwetsbaar en verdienen daarom speciale aandacht. Daarom geven we hier een aantal tips voor hoe u uw grote kamerplanten het beste kunt verhuizen.

Even geen water geven

Het is verstandig om een paar dagen voor de verhuizing te stoppen met water geven. Zo voorkomt u een spoor van nattigheid tijdens het vervoeren. Daarnaast is het ook zo dat vocht planten en de aarde waarin ze staan zwaarder maken. Dat is allemaal extra gewicht dat verplaatst moet worden. Uiteraard geeft u zo snel mogelijk na de verhuizing uw grote kamerplanten weer water.

Potten schoonmaken

U wilt natuurlijk ‘schoon’ in uw nieuwe appartement beginnen. Daarom kan het geen kwaad om voorafgaand aan uw verhuizing de potten van uw kamerplanten eens grondig schoon te maken. Zo neemt u geen ‘oud’ vuil mee naar uw nieuwe woning. Zorg er hierbij wel voor dat er geen schoonmaakmiddel de wortels van de plant kan bereiken.

Bladeren samenbinden

De bladeren van uw kamerplanten steken uit en kunnen daarom gemakkelijk beschadigd raken bij een verhuizing. Daarom is het verstandig om ze voor het verhuizen samen te binden. Dit kan met woldraad, maar ook met een doek en wat touw. Wees wel voorzichtig en trek de draad of het touw niet te strak aan, anders beschadigt u alsnog uw kamerplant. Een voordeel van deze stap is dat de planten hierdoor veel minder ruimte innemen in de verhuiswagen.

De kamerplanten inpakken

De meeste kamerplanten kunnen slecht tegen kou. Verhuist u op een koude dag, dan kan wat extra bescherming geen kwaad. Omdat grote kamerplanten nu eenmaal niet makkelijk in een doos vervoerd kunnen worden, kunt u ze omwikkelen met noppenfolie of een andere beschermende folie. Ook hierbij geldt dat voorzichtigheid van belang om het beschadigen van de planten te voorkomen. Kleine kamerplanten die wel in een doos passen kunt u natuurlijk het beste in een doos vervoeren, want dan zijn ze goed beschermd.

Veilig in de verhuiswagen zetten

Om ervoor te zorgen dat uw planten veilig staan in de verhuiswagen, is strategisch inrichten van belang. Heeft u kleine kamerplanten in dozen, zet deze dan niet te dicht bij zware meubels. Wanneer deze gaan schuiven, worden de doos en de planten verpletterd. Grote kamerplanten die niet in een doos vervoerd worden, kunnen het beste als laatste de verhuiswagen in en met spanbanden vastgezet worden tegen de zijkant.

Geef ze de tijd om te acclimatiseren

Heeft u de planten op hun nieuwe plek gezet in uw nieuwe appartement? Houd er rekening mee dat uw planten – net als u – moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Het licht is anders, net als de luchtvochtigheid en mogelijk ook de temperatuur. Dat kan erin resulteren dat de plant er wat treurig uit gaat zien. Vaak zijn kamerplanten echter binnen een maand wel geacclimatiseerd.

Zijn je kamerplanten toch overleden na je verhuizing? Check dan bij Plantsome voor nieuwe kamerplanten vers van de kweker.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.