Hoe verduurzaam ik mijn appartement?

Woning verduurzamen is populair

Gepubliceerd: 12 augustus 2021

Veel mensen denken dat wanneer je een appartement hebt gekocht dat onderdeel is van een groot appartementencomplex dat de opties beperkt zijn om je appartement te verduurzamen. Dat hoeft echter zeker niet het geval te zijn. Wanneer je eigenaar bent van een appartement zijn er zeker mogelijkheden om te verduurzamen.

Woning verduurzamen is populair
Steeds meer mensen verduurzamen hun woning. Ook eigenaren van appartementen. Een populaire vorm van duurzaam leven is bijvoorbeeld zelf energie opwekken. Duurzaam wonen is zorgeloos wonen. Wanneer je bijdraagt aan een duurzamer milieu streven we namelijk naar een betere en gezondere toekomst voor mens, dier en milieu. Veel mensen denken er ook zo over en verduurzamen hun woning door hun verouderde vr-ketel te vervangen voor een duurzamer alternatief. Denk bijvoorbeeld aan een hr-ketel of een warmtepomp. Ook willen mensen zelf energie opwekken. Deze trend is al een geruime tijd gaande in Nederland. In 2020 werd er bijvoorbeeld 24% meer duurzame energie opgewekt dan het jaar ervoor. Deze groei staat gelijk aan de energiebehoefte van 300.000 Nederlanders. Een voordeel hiervan is dat je energierekening hierdoor lager is. Een belangrijke reden waarom steeds meer mensen zelf energie willen opwekken en alternatieven zoeken voor aardgas, is dat volgens het klimaatakkoord in 2050 alle woningen in Nederland aardgasvrij moeten zijn.

Mogelijkheden bij de VvE
Zodra je eigenaar bent van een appartement in een appartementencomplex, ben je meestal lid van de VvE. Net zoals wanneer je een huis huurt bij een woningcorporatie dien je van tevoren te melden wat je aan het appartement gaat doen, in dit geval het verduurzamen van je woning. Soms moet er toestemming gegeven worden en moet er een plan worden opgesteld om dit voor alle woningen in het complex te doen. In dat opzicht kan het soms lang duren voordat je eindelijk aan de slag kan met het verduurzamen van jouw woning. Een groot voordeel is dat wanneer er een akkoord is bereikt, de kosten meestal voor de VvE zijn waardoor de grote investering niet direct bij jou komt te liggen. Het is dan meestal wel zo dat de VvE bijdrage meer wordt om zo alle kosten voor de komende jaren te dekken.

Verschillende opties
Om een appartement te verduurzamen hoef je niet meteen te verbouwen. Door over te stappen op een duurzame vorm van verwarmen kom je al een heel eind. Al is een goede isolatie ook zeer belangrijk om duurzaam te wonen. Wanneer je woning goed geïsoleerd is, heb je ook minder energie nodig om je woning te verwarmen. Als jouw woning al goed geïsoleerd is, is het zeer aan te raden om te kijken naar manieren om zelf energie op te wekken en minder aardgas gaat gebruiken.

Zonnepanelen op een appartementencomplex
Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om zelf energie op te wekken. Het is een zeer populaire vorm van het verduurzamen van woningen. Zo hebben ongeveer 1 op de 8 woningen in Nederland zonnepanelen. Ook voor appartementencomplexen is het mogelijk om zelf energie op te wekken door middel van zonne-energie. In bijna alle gevallen heb je wel toestemming nodig van de VvE om zonnepanelen daadwerkelijk te mogen plaatsen. Geeft de VvE toestemming om zonnepanelen te laten plaatsen? Laat dit dan uiteraard wel door een professionele organisatie doen zoals Feenstra. Maar vraag eerst altijd om advies om te checken of het dak geschikt is. Als het dak geschikt blijkt is het dan wel van groot belang dat de installatie door een professionele installateur of gecertificeerde monteur wordt gedaan.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.