Is vloerverwarming ook mogelijk in een appartement?

Vloerverwarming is erg comfortabel; geen koude voeten meer en een besparing op uw energierekening. Maar kan het ook aangelegd worden in een appartement?

Gepubliceerd: 19 februari 2021

Vloerverwarming is tegenwoordig een veelgekozen vorm van verwarming. Het idee bij vloerverwarming is dat de warmte wordt subtiel en gelijkmatig verspreidt wordt. Zoals gezegd levert het doorgaans ook een behoorlijke energiebesparing op. We maken een onderscheid tussen elektrische vloerverwarming en warmwatervloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming is los van de cv-installatie te regelen. Niet zichtbaar, maar wel zeer aangenaam. Een voordeel van elektrische systemen is de grote mate van indelingsvrijheid, door het ontbreken van radiatoren en ontsierende verwarmingsbuizen.
Warmwatervloerverwarming werkt iets anders maar net zo simpel: het wordt gevoed door de centrale verwarmingsketel. Van daaruit wordt warm water naar de leidingen gevoerd, die onder de vloerafwerking liggen. De verwarmingsinstallatie en de verdeeltechniek zorgen ervoor dat het water in de buizen een juiste temperatuur houden.

Geluidsisolatie vloer

Sowieso moet er in appartementen altijd gekeken worden naar de geluidsisolatie van de vloer. Een appartement moet voorzien van een ondervloer met een goed geluiddempend vermogen. Hierbij gaat het om de contactgeluidreductie ten opzichte van de loopgeluiddemping. Een geluidsreductie van 10dB naar de onderburen is verplicht. Meestal wordt er verlangd (door de VvE) om een geluidsreducerende ondervloer te plaatsen om deze grote ergenissen te voorkomen.

Elektrische vloerverwarming

Het zal dan ook niet altijd mogelijk zijn om in de vloer te frezen. In dat geval is elektrische vloerverwarming (of infrarood vloerverwarming) een prima oplossing. Hierbij wordt gebruikgemaakt van dunne verwarmingsfolie. Dit type vloerverwarming is erg efficiënt, zo is het verbruik ervan slechts 50 tot 100 watt per m2 (bij andere systemen is dit al snel 150m2). Een ander voordeel is natuurlijk dat er geen breek- of freeswerk noodzakelijk is.

Ideaal is dat je aan dit type verwarming heel eenvoudig een isolatielaag kunt toevoegen. Er kan een laag reflecterende isolatiefolie worden aangebracht, zodat er geen warmte verloren gaat. Door een speciale magnesiumoxide plaat hierop aan te brengen, ontstaat er bovendien een geluidsreductie van 10 dB. Op deze manier is elektrische vloerverwarming ideaal voor appartementen. Bovendien wordt de warmte op deze manier gelijkmatig verdeeld en daardoor goed te combineren met bijvoorbeeld een laminaatvloer of pvc-vloer!

Temperatuurregeling

Een 100% modulerende (klok)thermostaat geeft daarnaast een extra besparing van zo’n 25% op de energienota, door de ‘intelligente’ temperatuurregeling. Naarmate de gewenste temperatuur wordt bereikt, neemt het stroomverbruik geleidelijk af. Wanneer de vloer tenslotte geheel op temperatuur is, wordt er precies genoeg stroom gebruikt om de vloer op temperatuur te houden. Sommige thermostaten bieden de mogelijkheid om naast de vloertemperatuur ook de luchttemperatuur in te stellen. Het goedkopere nachtstroomtarief heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen met het oog op elektrische vloerverwarming.

Het maakt dus dat elektrische vloerverwarming ook voor uw appartement een goede optie is!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.