Een heerlijke sfeer door de juiste rolgordijnen

Er zijn verschillende manieren om van een huis ook echt een thuis te maken,

Gepubliceerd: 03 januari 2018

bijvoorbeeld door de keuze van de juiste verlichting, of door de raamdecoratie automatisch te laten werken. Me trolgordijnen kun je niet alleen het aanzicht van iedere ruimte compleet transformeren, je kunt het jezelf ook heel makkelijk maken door een gordijnrail motor te plaatsen. Het is mogelijk dit soort rolgordijnen te bedienen met een eenvoudige schakelaar, je kunt ook een ontvanger koppelen waarmee je de elektrische gordijnrail op afstand kunt bedienen. Met moderne hardware en apps kun je zelfs de raamdecoratie automatisch laten functioneren. We leggen je op de pagina uit hoe je met de juiste rolgordijnen een heerlijke sfeer kunt creëren. Regel voortaan de raamdecoratie automatisch met een “smart home”oplossing, laat je adviseren door de specialist.

Verticale rolgordijnen en horizontale gordijnen

Er zijn veel verschillende soorten raamdecoratie, de twee voornaamste types zijn verticale rolgordijnen en horizontale gordijnen.

  • Verticale rolgordijnen: Dit type raamdecoratie rolt of vouwt verticaal uit, van boven naar beneden. Het is al jarenlang de standaard in kantoorruimtes, maar ook steeds meer woningen worden voorzien van dit soort gordijnen. Ze zijn praktisch in gebruik, en lenen zich uitstekend voor elektrische bediening en om raamdecoratie automatisch te laten werken. Naast de standaard gordijnen op rol zijn er ook verticale gordijnen die uitvouwen.
  • Horizontale gordijnen: Dit type raamdecoratie beweegt van links naar rechts of juist andersom, dit is de standaard voor het gebruik in particuliere woningen. Het is een kwestie van voorkeur bij de bewoners om voor een verticale of juist horizontale oplossing te kiezen, zo kun je verticale rolgordijnen ook halfopen zetten in de hoogte, terwijl je horizontale gordijnen alleen in het midden of aan de zijkanten kunt openen of juist sluiten.


Bij elk type raamdecoratie zijn er diverse materialen mogelijk, van verduisterend of juist transparant weefsel, maar ook latten van hout of aluminium. De mogelijkheden zijn haast onbeperkt, laat je informeren voordat je een keuze maakt. Zeker wanneer je overweegt om nu, of in de toekomst de raamdecoratie automatisch wilt laten functioneren is het van belang om advies te vragen bij de leverancier.

Elektrische raamdecoratie

Horizontale gordijnen kun je openen en sluiten door deze met de hand langs de gordijnrails te trekken, of met een gordijnrail motor. Verticale rolgordijnen kun je soms met een handgreep in het midden in hoogte verstellen, en met name brede types werken met een koord aan de zijkant. Het is in beide gevallen ook mogelijk raamdecoratie elektrisch te bedienen. In dat geval wordt het mechanisme voorzien van een gordijnrail motor die het gordijn kan openen of sluiten. Meestal wordt de knop dicht bij de gordijnen geplaatst, al is het ook mogelijk om deze op een andere locatie te plaatsen. Niet alleen maakt elektrische raamdecoratie het een stuk eenvoudiger om de gordijnen te openen en te sluiten, het kan ook bevorderlijk zijn voor de duurzaamheid van de gordijnen. Een elektrische motor zal altijd gelijkmatig het gordijn in beweging brengen zonder de gordijnrails te forceren.

Niet alleen de apparatuur moet slim zijn

Bij de keuze van de juiste elektrische raamdecoratie speelt de maximale belasting een cruciale rol. Een breed gordijn zal een sterke motor vereisen voor een optimale werking. Houd daar rekening mee alvorens een gordijnrail motor aan te schaffen. Het is in veel gevallen mogelijk om bestaande raamdecoratie te voorzien van een elektrische motor, maar niet altijd. Wanneer je reeds beschikt over verticale rolgordijnen of horizontale schuifgordijnen is het verstandig om contact op te nemen met de leverancier om de mogelijkheden te bespreken.

Automatische gordijnen binnen de smart home

Er bestaan steeds meer mogelijkheden op het gebied van huisautomatisering en de “smart home”. Zo kun je de verlichting automatiseren, ook kun je raamdecoratie automatisch laten openen en sluiten. Door een zender / ontvanger te installeren kun je vanaf elke locatie dit soort slimme systemen bedienen. Voor veel van dit soort producten zijn er afstandsbedieningen verkrijgbaar met een aantal standaard programma’s en daarnaast opties voor voorkeursinstellingen. Daarnaast is het soms ook mogelijk om een speciale app te gebruiken op>je eigen smartphone of tablet.

Raamdecoratie automatisch laten werken

Je kunt nog een stap verder gaan en raamdecoratie automatisch laten werken. Je stelt de gordijnrail motor eerst in volgens je eigen voorkeuren, vervolgens zullen de gordijnen automatisch openen en sluiten. Dit kan gekoppeld worden aan een eenvoudige timer, je kunt ook extra hardware laten installeren zoals een lichtsensor die de raamdecoratie automatisch kan laten openen of juist sluiten op basis van het omgevingslicht. Je kunt er ook een bewegingsmelder op plaatsen om de veiligheid van de woning te verhogen. Door gebruik te maken van “slimme” sensoren zijn er veel functies te automatiseren in huis.

Huisautomatisering op maat

Raamdecoratie automatisch bedienen is een belangrijke stap in het automatiseren van de woning, maar dit hoeft zeker niet het eindpunt te zijn. Zo kun je ook gebruik maken van automatische verlichting en van een automatische thermostaat. En het mooiste is; je kunt deze apparaten binnen een “smart home” aan elkaar koppelen. Net zoals je met de juiste rolgordijnen een heerlijke sfeer in huis kunt creëren, geldt dat ook voor slimme verlichting. In combinatie kun je echt een droomhuis ontwerpen. Wanneer je ook nog eens de temperatuur naar wens kunt automatiseren maak je van je eigen woning een waar paleis. Je hoeft alleen nog maar achterover te leunen en te genieten. Wat zijn de mogelijkheden bij huisautomatisering, en hoe kun je functies als verlichting, thermostaat en raamdecoratie automatisch laten werken? Informeer direct bij MySmartDeco.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.