Uw gebouw isoleren: dit zijn de mogelijkheden

Zeker als u in een ouder gebouw woont, zult u regelmatig merken dat de isolatie te wensen overlaat. Wat kunt u hier aan doen?

Gepubliceerd: 24 augustus 2020

De meeste oudere appartementsgebouwen zijn niet goed geïsoleerd. Dit komt door de manier waarop er vroeger gebouwd werd. Zo zijn de daken vaak niet geïsoleerd, werden er voor vloeren vaak holle bakstenen gebruikt (wat zorgt voor contactgeluid tussen de verdiepingen) en vormen veel galerijen een warmtelek. Gaan isoleren is dus van belang. En daar zijn verschillende mogelijkheden voor: van een isolatieschil 'over' de gevel van de woning tot het isoleren van de vloer en het aanbrengen van klimaatfolie aan de binnenkant van het gebouw.

Gevelisolatie

Bij het isoleren van de gevel heeft het complex als het ware een extra laag gekregen. Hoewel dit zeker niet de goedkoopste vorm van isoleren is, heeft hij wel diverse voordelen. Op deze manier kunt u namelijk een hele dikke isolatielaag aanbrengen en bovendien zijn de buitenmuren na de isolatie weer zo goed als nieuw.

Wat gebeurt er bij gevelisolatie?

Het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muur geplaatst, er wordt een extra schil om het gebouw heen gezet. Zo maakt men de wanden dus veel 'dikker'. Vervolgens kan men dit afwerken met gevelplaten, steenstrips, houten panelen of stucwerk. Maar men kan ook kiezen voor een compleet nieuwe uitstraling van het gebouw.

Vloerisolatie voor een appartement

Er wordt vaak gedacht dat vloerisolatie bij een appartement niet mogelijk is, aangezien er geen kruipruimte onder de vloer aanwezig is. Toch kunt u als appartementseigenaar wel degelijk uw vloer laten isoleren. En dat kan, zeker in een appartement, juist erg fijn zijn! Naast een koude vloer heeft vloerisolatie door de geluiddempende werking ook akoestische voordelen. Zeker in een appartement waar je boven, onder en naast je buren hebt wonen, is dat erg prettig.

Wat gebeurt er bij vloerisolatie?

Omdat er geen kruipruimte is, isoleert men de vloer in een appartement vanaf de bovenkant. Hierdoor kunnen standaard materialen voor vloerisolatie niet toegepast worden. Wel kan er gebruik worden gemaakt van een dekvloer, die zorgt dat het geluid gedempt wordt en het warmteverlies tot een minimum wordt beperkt.

Muren en plafond isoleren

Ook het plafond en de wanden van uw appartement kunnen uiteraard geïsoleerd worden. Zeker door muren kan veel warmte verdwijnen en kou binnenkomen. Spouwmuren die geïsoleerd zijn zorgen voor een aangename comfortabele leefruimte. Plafondisolatie zorgt er weer voor dat uw warmte niet naar boven verdwijnt. Dit kan bijvoorbeeld met dampremmende folie. En ook hier zijn voordelen met geluid van de bovenburen: door de isolatie hoort u veel minder geluid van uw bovenburen. En woont u onder het dak? Bij warme temperaturen zorgt dit ervoor dat het veel minder heet is in uw appartement.

Subsidie

Daarnaast zijn er op dit moment diverse subsidiemogelijkheden voor energiebesparende maatregelen bij appartementsgebouwen waaronder isoleren. Alle reden dus om ook eens na te denken over uw appartement te isoleren.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.