Wat zijn de voordelen van buitengevelisolatie?

In een volledig ongeïsoleerd appartementsgebouw verdwijnt meer dan de helft van de aangevoerde energie door de 'schil' van de woning naar buiten. Na-isolatie is dan ook van het grootste belang.

Gepubliceerd: 01 november 2018

Tegenwoordig bouwen we goed geïsoleerde woningen. Dat is volgens de bouwvoorschriften vereist. Het energieverlies in die woningen is in veel gevallen minder dan de helft van die van een soortgelijke woningen die voor de energiecrisis gebouwd zijn. Ongeïsoleerde woningen hebben dus wat energiebesparing betreft enorme achterstand. Maar niet alleen het geldelijk gewin blijft sterk achter, ook het wooncomfort is beduidend minder dan dat van de huidige nieuwbouwwoningen. Isolatie van de woning is dus al lang geen luxe meer; Het is een must! Al was het alleen maar om te voorkomen dat men onnodig veel energiekosten betaalt en dat de woningen onverkoopbaar of onverhuurbaar worden. En laten nou net veel appartementsgebouwen qua isolatie nog heel wat winst kunnen behalen. In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van gevelisolatie en dan met name buitengevelisolatie.

Oudere woningen

Veel bestaande appartementencomplexen zijn niet of niet goed geïsoleerd. Wellicht is er in het verleden ooit wat aan na-isolatie gedaan in de spouwmuur. Maar dit materiaal kan in de loop der tijd naar beneden zakken, waardoor de gevel lang niet zo goed is geïsoleerd als men wellicht denkt.
Gebouwen van voor 1920 en tot 1975 zijn vaak niet geïsoleerd. Van 1976 tot 1988 laat de isolatie in veel gevallen te wensen over. Is het gebouw van na 1989, dan wordt uitgegaan van een standaardisolatie. Een dubbelcheck op het gebied van gevelisolatie kan dus geen kwaad. Want hoe beter geïsoleerd, hoe lager de stookkosten, hoe lager de CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu.

Gevelisolatie

Het isoleren van de gevel van het appartementsgebouw zorgt ervoor dat er vele malen minder warmte verloren gaat; het gebouw heeft als het ware een warme jas aangekregen. Buitengevelisolatie is niet de goedkoopste vorm van isolatie, zo is spouwmuurisolatie goedkoper, maar heeft wel verschillende voordelen. Zo zijn je buitenmuren weer zo goed als nieuw en kun je een veel dikkere laag isolatie aanbrengen.

Hoe gaat buitengevelisolatie in zijn kort in het werk?

Er wordt als het ware een schil om het gebouw heen geplaatst; het isolatiemateriaal wordt aan de buitenkant tegen de muur geplaatst. De muren worden op deze manier dus 'dikker' gemaakt, hierna wordt dit afgewerkt met stucwerk, gevelplaten, steenstrips of houten panelen. Je kunt hiermee kiezen voor een gevel die er precies zo uitziet als de oude gevel of je kunt kiezen voor een compleet nieuwe uitstraling van het gebouw. Buitengevelisolatie is dus niet de goedkoopste oplossing, maar waarom is dat eigenlijk? Dit komt voornamelijk door de afwerking en de materialen die nodig zijn. Na de isolatie zal er namelijk nog bekleding aangebracht moeten worden. Zeker als de kozijnen of ramen toch aangepakt moeten worden, is gevelisolatie een goede optie. Welke methodes buitengevelisolatie zijn er?

Gevelbepleistering

Dit is een populaire manier van gevelisolatie, hij biedt ook heel wat voordelen. Dit komt deze methode snel te plaatsen is, licht in gewicht en ruimtebesparend.
Wat kost het? Vanaf € 110,- per vierkante meter met isolatie en afgewerkt.

Steenstrips

Soms is er niet de mogelijkheid een 'nieuwe buitenmuur' te plaatsen. Je hebt bijvoorbeeld niet genoeg plek hiervoor. Steenstrips zijn hiervoor een handige oplossing, zo heb je altijd de uitstraling van een stenen muur.
Wat kost het? Vanaf € 150,- per vierkante meter met isolatie en afgewerkt.

Houten gevelbekleding

Het is ook mogelijk te kiezen voor een meer natuurlijke uitstraling, dit doe je bijvoorbeeld door te kiezen voor een houten gevelbekleding. Hoe gaat dit in zijn werk? Er worden eerst isolatieplaten op de buitenmuur bevestigd en vervolgens worden er houten latten op de nieuwe gevel geplaatst. Let op: de ruimte tussen de gevelisolatie en houten gevelbekleding kan voor vochtproblemen zorgen.
Wat kost het? Vanaf € 100,- per vierkante meter afgewerkt.

Bakstenen

Verder kun je er ook voor kiezen een nieuwe buitengevel te metselen. Houd er rekening mee dat er waarschijnlijk dan wel eerst een extra fundering geplaatst moet worden. Het is in dit geval aan te raden dat de buitenmuur afgebroken wordt.
Wat kost het? Vanaf € 150,- per vierkante meter afgewerkt.

Gevelpanelen

Kiezen jullie met het appartementsgebouw voor een strakke uitstraling, dan is er de mogelijkheid te kiezen voor aluminium gevelplaten of harde kunststofplaten. Dit wordt op een vergelijkbare manier als bij houten panelen geplaatst.
Wat kost het? Vanaf € 110,- per vierkante meter afgewerkt.

Is er een vergunning nodig?

Wanneer je het appartementencomplex aan de buitenzijde laat isoleren, verandert het uiterlijk van het gebouw. Hierdoor is het noodzakelijk een vergunning bij de gemeente aan te vragen. In sommige gevallen moet ook de architect toestemming geven voor deze aanpassing.

Ventilatie

Wanneer er geïsoleerd gaat worden, krijg je onherroepelijk te maken met het ventilatievraagstuk. Ventilatie is namelijk onlosmakelijk verbonden met isolatie. Bij oudere woningen met weinig isolatie wordt de isolatie als vanzelf geregeld door de kieren en naden in het pand. Wanneer je dit soort panden gaat na-isoleren verdwijnen deze kieren en verandert daardoor de vochtbalans in de woning. Voor een gezond binnenklimaat moet het appartement kunnen ‘ademen’. Frisse lucht moet de woning in kunnen en vervuilde lucht de woning uit. Gelukkig zijn er diverse mooie oplossingen. De simpelste manier is doormiddel van regelbare luchtroosters in de kozijnen. Daarnaast zijn er diverse mechanische oplossingen. Handig zijn de systemen waarbij uit de afgevoerde lucht warmte gewonnen wordt, om hier vervolgens de aangevoerde lucht mee te verwarmen.

Waar moet je op letten bij het isoleren van de gevel?

De dikte van de isolatie speelt een belangrijke rol bij het uiteindelijke energieverbruik. Het is verder belangrijk goed te letten op de koudebruggen. Een koudebrug is plek waar de thermische isolatie onderbroken wordt. Dit zorgt voor verlies van kou en tocht (en dus een hoge energiefactuur). In de zomer is het dan juist weer oncomfortabel warm.

Hoe komen koudebruggen voor?

- Onderbrekingen van isolatie is meest voorkomende vorm. Dit gebeurt als bijvoorbeeld de isolatiedelen slecht op elkaar aansluiten.
- Het is ook mogelijk dat er rondom screens of rolluiken een gebrek aan isolatie is.
- Een draagvloer kan slecht geplaatst zijn. Zo mag de buitenmuur niet op de fundering of vloerplaat staan of deze raken.
- Er kan sprake zijn van luchtlekken, doordat er sluitingen slecht afgewerkt zijn.
- Heb je bij koud weer last van condens aan de binnenzijde van het raam. Ook dan is sprake van een koudebrug. Je kunt ze dan het beste het buitenschrijnwerk vervangen. Let dan wel goed op plaatsen waar het vocht zal kunnen neerslaan.
- Zelfs het openen van ramen en deuren kunnen al als een koudebrug gezien worden. Deze zijn natuurlijk wel makkelijk op te lossen.

Hoe kom je erachter waar een koudebrug zit?

Vaak kun je dit gewoon al met je hand voelen. Je voelt dan een duidelijk temperatuurverschil tussen de koudebrug en de rest van de wand. Daarnaast is het goed denkbaar dat je vochtplekken of zelfs schimmelplekken tegenkomt. Schadelijk voor het gebouw maar ook je gezondheid.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.