Vliesgevel: meer dan eyecatcher alleen 

Is uw appartementencomplex toe aan een nieuwe gevel? Wellicht bent u nog niet bekend met een vliesgevel: een echte eyecatcher als gevelbekleding en ook nog eens thermisch isolerend. In dit artikel leest u er meer over.

Gepubliceerd: 04 april 2019

Een vliesgevel wordt ook wel gordijngevel of glasgevel genoemd. In feite is het een niet-dragende buitengevel die uit lichte materialen is opgebouwd. Deze buitengevel wordt als een soort omkadering voor het gebouw geplaatst en hoeft dus alleen haar eigen gewicht te dragen. De diverse verdiepingen van het gebouw zijn niet zichtbaar. Een vliesgevel bestaat normaal gesproken uit glas in combinatie met aluminium, maar ook hout is mogelijk. Hij is bovendien water- en winddicht en zorgt voor een efficie?nte, thermische isolatie. Er bestaan overigens twee soorten vliesgevels, deze varie?ren al naar gelang hoe los de glasgevel van de dragende constructie staat.

Soorten vliesgevels


- Zuivere vliesgevel
Een zuivere vliesgevel heeft geen binnenspouwblad. Dit houdt in feite in dat dit type vliesgevel volledig los staat van het gebouw.
- Onzuivere vliesgevel
Een onzuivere vliesgevel heeft wel een binnenspouwblad. Hierbij vormt de gevel een soort van schil voor de constructie erachter. De onzuivere vliesgevels kunnen we onderverdelen in twee types: de koude en de warme vliesgevel. De koude heeft een open luchtspouw, de warme
een gesloten.

Drie beglazingssystemen


Wanneer men voor een vliesgevelconstructie kiest, kan men kiezen tussen drie beglazingssystemen. Het glas kan dus bevestigd worden op drie verschillende manieren.
- Semi-structureel
Hierbij worden de twee horizontaal liggende randen vastgemaakt met klemlijsten. De zijkanten worden verlijmd op een ondersteunende structuur.
- U-glas
U-glas is figuurglas is een U-vorm. De glazen zijn transparant, zodat er veel licht doorkomt maar je toch geen volle- dige doorkijk hebt. Je kunt hier eventueel een warmte of zonwerende gevel mee construeren.
- Point-fixed glasgevels
Ook wel ‘puntbevestigde’ structurele beglazing genoemd. Via rvs-beugels worden de glaselementen gefixeerd (geschroefd) aan een draagconstructie van spankabels of staal. Deze puntgeschroefde glasgevel kan dankzij de mechanische weerstand van het glas bevestigd worden zonder kozijnen.

Isolerende functie


Een vliesgevel bestaat voornamelijk uit glas. Het is dan ook verstandig deze goed te isoleren met HR++ of HR+++ glas. Zo gaat er zo min mogelijk warmte verloren. Aangezien de vliesgevel zelf een extra wand tegen de gevel is, komt de ergste kou en warmte niet het gebouw binnen. Dit kan dus een erg nuttige en kostenbesparende oplossing zijn.

De voordelen van een vliesgevel op een rijtje


• Een vliesgevel is kostenbesparend. Er wordt veel gewicht vermeden dankij de lichte constructiematerialen.
• Er wordt bij de vliesgevels rekening gehouden met thermische uitzetting, krimpen en waterafvoer.
• Er is een grote hoeveelheid natuurlijke lichtinval.
• Er zijn meer dan 400 kleuren waarin de vliesgevel te
verkrijgen is. En ook houtlook is mogelijk.
• De binnenkant van de profielen kunt u af laten stemmen
op uw interieur.
• Een vliesgevel kan naar wens gepersonaliseerd worden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.