Hoe bepaal je de huurprijs van je woning?

Wil jij binnenkort je kamer of appartement gaan verhuren voor een bepaalde tijd? Dan is het belangrijk om te weten dat je de huurprijs niet zomaar zelf kunt bepalen.

Gepubliceerd: 13 november 2018

Je kunt niet zomaar tegen een huurder zeggen dat hij of zij je €600,-, €700,- of zelfs €800 euro per maand moet gaan betalen voor de huur. Er zijn namelijk diverse regels en wetten waar jij je aan dient te houden. Ben jij benieuwd wat deze wetten en regels precies zijn? Lees dan snel verder.

Wat bepaalt de huurprijs?

De hoogte van de huurprijs is afhankelijk van meerdere factoren. Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen zelfstandige en onzelfstandige woningen. Een onzelfstandige woning beschikt niet over een eigen voordeur en je deelt hierbij onder andere de keuken en badkamer. Goede voorbeelden hiervan zijn studentenkamers. Bij een zelfstandige woning beschik je juist wel over een eigen voordeur en hoef je niets met anderen te delen. Een appartement is hier een goed voorbeeld van, maar ook bij een studio is dit het geval. Daarnaast kan een woning binnen de sociale huur of de vrije sector vallen. Het is belangrijk om dit te weten, aangezien je bij woningen in de vrije sector geen maximale huurprijs hebt.

Huurprijs berekenen

Valt jouw woning binnen de sociale huur? Dan ben je dus wel gebonden aan een maximale huurprijs. Bij de huurprijs berekenen komt dan een bepaalde puntentelling om de hoek kijken. Dit wordt ook wel het puntensysteem of het woningwaarderingsstelsel genoemd. Op de website van de Huurcommissie kun je heel gemakkelijk zelf de maximale huurprijs berekenen of laat je adviseren door een specialist.

Het woningwaarderingsstelsel

Bij het berekenen van het aantal punten wordt er uiteraard gekeken naar meerdere dingen. De grootte van de woning is allereerst van belang. Daarnaast wordt er ook nog gekeken naar de volgende factoren; is er een centrale verwarming aanwezig in de woning? Is er een keuken aanwezig en moet deze gedeeld worden? Is er een tuin en/of berging aanwezig en moeten deze ruimtes gedeeld worden? Hoe ziet de badkamer eruit, is ook er een losse toilet aanwezig en moeten deze ruimtes gedeeld worden?

De woning kan tot slot meer of juist minder punten krijgen wanneer er grote of zeer kleine ramen in de woning zijn en wanneer er ernstige geluidsoverlast is Wanneer bekend is hoeveel punten de woning heeft, kan daarbij de maximale huurprijs gezocht worden. Deze huurprijs krijg je ook wanneer je de huurprijscheck doet van de Huurcommissie. Hierbij dienen echter nog de servicekosten, waaronder schoonmaakkosten en gas, water en elektriciteit, opgeteld te worden.

Een huurder vinden

Het vinden van een geschikte huurder kan soms veel tijd en aandacht vragen. Je wilt natuurlijk dat je woning goed onderhouden wordt door de huurder. Wil jij graag al je meubels in de woning laten staan? Dan is het misschien een optie om je woning te verhuren aan een expat, ofwel iemand die tijdelijk in Nederland verblijft. Hier vind je 8 tips om je woning succesvol te verhuren aan een expat.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.