Tips voor eigenaren om hun appartement beter bestand te maken tegen hitte

Wie houdt er niet van de zomer? Maar als VvE bestuurder of beheerder heb je vast en zeker al gemerkt dat het steeds moeilijker wordt om de appartementen koel te houden als het echt heet wordt.

Gepubliceerd: 29 mei 2024

Daarom hebben we in deze blog wat tips voor je op een rij gezet die je aan de eigenaren kunt geven om hun appartement beter bestand te maken tegen de hitte, zodat iedereen van de zomer kan blijven genieten.

Maak gebruik van een zonwerend doek

Een zonwerend doek kan echt een game changer zijn in de strijd tegen zomerhitte. Een goed doek is vrij makkelijk te installeren en verrassend effectief. Door ze aan de buitenkant van de ramen bij het (inpandig) balkon te hangen, weerkaatsen ze een groot deel van het zonlicht nog voordat het de woning binnen kan dringen. Bovendien blijft het balkon zelf ook koeler, waardoor er eveneens minder warmte naar binnen komt. Bij andere ramen, mits toegestaan door de VvE-regels, kunnen deze doeken ook een effectieve en budgetvriendelijke manier zijn om het huis koel te houden.

Een plafondventilator aanschaffen

Een plafondventilator aanschaffen klinkt misschien een beetje ouderwets, maar is een echte redder in nood op die hete zomerdagen. Bovendien is het een item waar de VvE-regels nooit in de weg zullen staan. Iets wat bij een airco en de op te hangen buitenunit wel het geval zou kunnen zijn. Een plafondventilator helpt de lucht in het appartement te circuleren, waardoor de koele lucht van je zonwerende doeken en andere koelende tactieken optimaal benut wordt. Het is een eenvoudige, energiezuinige manier om een aangename temperatuur in huis te handhaven.

Lichtgekleurde verf gebruiken

Afhankelijk van de regels die door de VvE zijn afgesproken, kun je bewoners ook adviseren de buitenmuren met een lichte kleur te verven. Het gebruiken van lichtgekleurde verf is een slimme zet, omdat een lichte kleur het zonlicht weerkaatst in plaats van absorbeert. Is het individueel verven van de muren niet toegestaan, dan valt het schilderen van de buitenkant waarschijnlijk onder het kopje gezamenlijk onderhoud. Overweeg om en overleg over een lichte kleur van de buitenmuren, om het iedereen wat aangenamer te maken.

Een luchtontvochtiger kopen

Een andere goede tip die je de eigenaren kunt geven, is de aanschaf van een luchtontvochtiger. Deze apparaten onttrekken overtollig vocht uit de lucht. Een vochtige lucht voelt veel warmer en klammer aan. Drogere lucht daarentegen, voelt koeler aan en er ontstaan ook minder snel muffe luchtjes. Bijkomend voordeel is dat schimmels en mijten ook minder kans krijgen zich te ontwikkelen. Een luchtontvochtiger zorgt op de achtergrond voor een juiste luchtvochtigheid en comfortabeler binnenklimaat.

Overweeg airconditioning

Als de situatie het toelaat, dat wil zeggen kan en mag er een buitenunit geplaatst worden, dan is het plaatsen van een airconditioner de beste tip die je kunt geven. Het is natuurlijk de meest effectieve manier om een huis te koelen.

Werk aan je isolatie

Laten de appartementen te wensen over wat betreft de isolatie? Dan is het tijd om een gesprek aan te gaan met de eigenaren om te zien of dit een gezamenlijk project moet worden. Een goed geïsoleerd huis is fijner en energie-efficiënter in de winter, maar houdt de woonruimten koeler in de zomer. Als VvE kun je zelfs voor subsidie in aanmerking komen en door dit project op te pakken, worden de woningen comfortabeler en duurzamer.

Al met al zijn er genoeg adviezen om je (mede)bewoners te helpen de appartementen koel en comfortabel te houden, zelfs als er buiten een hittegolf is!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.