Ruimtebesparende inrichting voor een kleine tuin

Bouwgrond is duur in Nederland en dat heeft tot oorzaak dat bouwpercelen steeds kleiner worden. Dat betekent dat we tegenwoordig niet alleen in de steden, maar ook in buitengebieden steeds meer kleine tuinen tegenkomen.

Gepubliceerd: 08 februari 2017

Wanneer je over niet zoveel vierkante meters tuin beschikt is het zaak dat je die zo goed mogelijk benut. Daarbij is het van belang dat je een ontwerp maakt of laat maken, waarbij je zowel een functioneel terras hebt als dat de tuin optisch ruim oogt. Als je tuin meteen vol lijkt op het moment dat je je tuinset neerzet, heb je het niet goed gedaan.

Maak er geen bonte boel van

Beperk ook het kleurgebruik. Hoe mooi een vrolijk gekleurde bloementuin ook is, het maakt je tuin optisch kleiner. Werk met slechts een tint of vijf en bij voorkeur in lichte en donker schakeringen. Lichtere kleuren mogen meer op de voorgrond en de donkere tinten hou je het best tegen het uiteinden van de tuin. Voor de kleur van je tuinset kies je ook het best een lichtere tint. Denk hierbij aan grijs twicker, steigerhout of een blanke rotan. Hoe donkerder je tuinmeubelen zijn, des te voller je tuin lijkt.

Ronde lijnen scheppen ruimte

Door het gebruik van ronde golvende lijnen schep je meer reliëf. Met een rond terras lijkt een kleine tuin groter als met een vierkant terras van hetzelfde oppervlakte. Evenzo wanneer je een kiest voor een ronde tafel. Aan een ronde tafel kan je ten eerste al met meer mensen zitten en daarbij komt dat je, door het ontbreken van de hoeken, ook meer omloopruimte hebt.

Hou je aan een stijl

Om een rustige aanblik te houden, werk je in een kleine tuin het liefst met zo min mogelijk verschillende materialen en planten. Een moderne-, Japanse- of barokstijl kan heel goed op een klein oppervlakte. In deze tuinstijlen wordt gebruik gemaakt van symmetrische vormen en eyecatchers. Door het gebruik van eyecatchers leid je de aandacht af van de zichtbeperkende erfbegrenzing en voorkom je het gevoel van opgesloten zitten.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.