Het aanleggen van graszoden

Je hebt ervoor gekozen om graszoden te gaan aanleggen in je tuin of terrein. Daarbij stel je je dan de vraag hoe je daaraan begint, wat zijn de te volgen stappen en wat heb je hiervoor nodig?

Gepubliceerd: 23 april 2016

Je hebt niet alleen rekening te houden met jouw eigen agenda, maar ook de natuur zal bepalen wanneer je graszoden het beste aanlegt. Hierbij komt ook de vraag hoe je het onderhoud het beste organiseert. Graszoden specialist Tuinengras.nl vertelt je hier meer over.

Wanneer kan ik graszoden laten leggen?

Normaal gezien kan je het hele jaar door graszoden aanleggen, behalve bij vriestemperaturen. Bij vrieskou kun je de grasmatten namelijk niet snijden, en eveneens kan je de nodige bewerking van de ondergrond van de graszode niet uitvoeren. Het is dus af te raden om deze werkzaamheden in de winter te gaan uitvoeren. Het brengt problemen mee en gaat jou ook meer kosten. De zoden kunnen immers beschadigd worden of afsterven door de vrieskou, en daardoor ga je extra nieuwe zoden moeten plaatsen. De ideale maanden om grasmatten te leggen zijn dus tussen maart en oktober.

De seizoenen

De meeste graszoden worden in de lente gelegd. Op die manier kan je nog een volledige zomer van je nieuw aangelegde grasmat genieten. De lente is voor de grasmat zelf ook de ideale tijd omdat de bodem dan nog vochtig is en er nog voldoende neerslag valt om de grasmat te laten groeien. In de lente kennen we ook nog geen hete temperaturen. De dagen worden langer waardoor de grasmat stilaan kan gaan groeien.

Leg je de grasmat in de zomer aan, dan krijgt het gras voldoende zonuren. Daardoor gaat de graszode gemakkelijk in de bodem wortelen. In de zomer dient wel voldoende besproeid te worden bij hetere temperaturen. Tegen de herfst zal de grasmat dan goed geworteld zijn. Kies je voor de herfst om een grasmat aan te leggen, dan is dit de laatste periode dat je dit nog kan doen. In de winter is dit, zoals hierboven aangehaald, af te raden. In de herfst groeien de regenachtige dagen opnieuw aan en daardoor heeft de grond voldoende water om de graszoden te laten wortelen in de bodem. Op die manier bekom je een frisgroene grasmat tegen de wintertijd. Dat maakt ook dat je tegen de volgende herfst een gezonde gazon krijgt die makkelijk groeit.

Een gazon onderhouden

Je nieuwe grasmat ligt er mooi bij. Dan kom je nu bij het onderhoud ervan. Het onderhoud is zeker even belangrijk als het kiezen van de periode om de graszode te leggen. Door een goed onderhoud zullen je graszoden gezond en fris en groen blijven. Een degelijk onderhoud zorgt ervoor dat je gazon een langere levensduur zal hebben. Natuurlijk heb je per seizoen verschillend onderhoud nodig. Het onderhoud en de grasmat zelf hangen namelijk af van temperaturen, neerslag, zonuren, enzovoort.

De grasziekten

Als je bij het aanleggen of het onderhoud niet zorgvuldig te werk bent gegaan (verkeerde periode, teveel of te weinig besproeiing of meststoffen bijvoorbeeld), dan kan je te kampen hebben met verschillende grasplagen of grasziekten. Deze grasziekten hangen af van seizoenen en weersomstandigheden. Het is noodzakelijk om de grasziekte zo snel mogelijk op te sporen en een correcte diagnose te stellen om op die manier niet meer bestrijdingsmiddelen te gebruiken dan strikt noodzakelijk is.

Daarmee kan je zo goedkoop mogelijk je graszode onderhouden en je hebt ook nog oog voor het milieu. Indien je bestrijdingsmiddelen gebruikt op grasmatten die ook door andere mensen gebruikt worden, dan moet je er zeker van zijn dat deze geen of enkel de wettelijk toegelaten schadelijke stoffen vatten. Als dit niet het geval is, dan moet je je behelpen met opnieuw inzaaien, nieuwe zoden aanbrengen of besproeien. Om grasziekten te voorkomen is regelmatig verticuteren en bemesten noodzakelijk.

De soorten grasziekten

Hieronder geven wij een lijstje van de bekendste grasziektes waaronder graszoden kunnen lijden:
- Meeldauw: dit is een vorm van schimmel die er uitziet als grijze of witte pluisjes
- Rouwvlieglarven: dit zijn larven van de rouwvlieg
- Emelten: dit zijn larven van de langpootmug. Zij vertonen zich in de vorm van grijs-blauwe kokertjes
- Pionersplanten: dat is onkruid dat goed groeit op grond die pas bewerkt is
- Paddenstoelen

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.