Kies de perfecte graszoden voor jouw eigen tuin!

Okay, dus je hebt besloten om graszoden in je tuin te gaan leggen. Je hebt goed nagedacht over de plaatsing en de planning en je bent er helemaal klaar voor, want je ziet jezelf al languit tussen de groene halmen liggen.

Gepubliceerd: 02 juni 2016

Zelf graszoden leggen is met de juiste voorbereiding helemaal niet moeilijk, en met wat hulp van een handige buurman of (schoon-)vader kom je een heel eind. Je grootste probleem is nu dat je nog geen zoden hebt gekocht. Geen nood: na het lezen van dit artikel weet je precies waar je op moet letten en wat de beste graszoden zijn voor jouw type tuin. Tijd om te gaan shoppen! Online graszoden bestellen kun je eenvoudig doen bij graszoden-online.nl.

De juiste soort

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waar ga ik het gras straks voor gebruiken? Ga je het midden in de felle zon plaatsen of juist voor een schaduwplek in de tuin? Is de ondergrond helemaal nieuw en kaal of leg je het over een oud gazon heen? Is het vooral bedoeld om naar te kijken, of verwacht je dat je kinderen er met al hun vriendjes op gaan ravotten? De meeste aanbieders van graszoden hebben verschillende soorten gras in hun assortiment, elk geschikt voor een specifieke plek of gebruik. Vaak zijn graszoden een samenstelling van verschillende soorten gras, speciaal gemengd voor spelende kinderen bijvoorbeeld. Het loont altijd de moeite om hier even over na te denken en te overleggen met de verkoper.

Bemesting, beestjes en onkruid

Een ander punt om in de gaten te houden is de manier waarop de graszoden zijn bemest. De kweker voegt als het goed is voldoende meststoffen toe, maar kijk vooral even op het etiket van de verpakking of hier voldoende aandacht aan is besteed. Goed bemeste zoden hebben een gezonde donkergroene kleur, dus kijk goed of alle zoden een vergelijkbare kwaliteit hebben om problemen tijdens het leggen voor te zijn.

Een groot voordeel van zoden boven zaaien zit hem in de voorsprong die graszoden hebben op onkruid. Omdat je al hard genoeg moet werken voor een onkruidvrije ondergrond, moet je ook zeker kijken of er geen sporen van onkruid in de graszoden zitten voor je ze koopt. Als er onkruid tussen zit, zal dit sneller profiteren van alle meststoffen en besproeiing dan het gras waar je op zit te wachten: een belangrijke valkuil om te vermijden.

De kwaliteit van graszoden kan ook worden afgelezen aan de aan- of afwezigheid van insecten in de zoden zelf. Zitten er regenwormen in de zoden, dan is dat een prima teken. Wormen gedijen in bemeste grond, dus ze zijn een indicatie van goed bemest materiaal. Zie je kleinere beestjes zitten, dan moet je oppassen dat het geen larven van de langpootmug zijn, te herkennen als kleine bruingrijze wormpjes, omdat deze de wortels van het gras aanvreten. Ook de larven van een aantal kevers, waaronder de meikever, kunnen de wortels van het gras aantasten en je gazon verzieken voordat het goed ontwikkeld is. Altijd slim om te checken dus!

Ga voor vers!

Graszoden gaan hard achteruit zodra ze van het land worden gehaald. Het is daarom zaak om te zorgen dat je verse zoden koopt en ze bij levering meteen in de tuin legt. Verse zoden herken je aan het vochtgehalte. Uitgedroogde graszoden verliezen hun stevigheid en brokkelen af aan de randjes. Daarnaast zijn zoden die te lang opgerold hebben gelegen vatbaar voor vergeling. Als zoden op elkaar gepakt liggen kunnen ze gemakkelijk gaan rotten. Gelige graszoden kun je beter laten liggen, zeker als ze niet fris meer ruiken.

Met deze tips op zak kun je met een gerust hart op pad gaan om de perfecte graszoden voor je eigen situatie uit te zoeken. Bel die handige schoonvader maar vast op, want voor je het weet zit je op je eigen gazonnetje van het resultaat te genieten!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.