Het stukje buiten

Balkons bepalen het uitzicht van een gebouw en verhogen de verkoopwaarde aanzienlijk. Het balkon vormt een belangrijk onderdeel van de appartementen omdat de vraag naar woonruimtes met balkon ofwel buitenruimte groot is.

Gepubliceerd: 24 mei 2018

Een balkon hangt aan de buitenkant van een pand wordt dus blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Dit werkt hard mee aan de slijtage van het balkon. Onder andere om deze reden staat een balkonrenovatie en goed onderhoud vaak op de to-do lijst van huiseigenaren en woningbouwverenigingen. Maar waar moet u zoal rekening mee houden als het om het balkon gaat? Wij hebben een aantal belangrijke punten even voor u op een rij gezet.

Veiligheid

Als het over een balkon gaat, staat veiligheid natuurlijk op de eerste plaats. Het spreekt voor zich dat ankers, moeren en ringen van rvs een langer leven beschoren zijn dan van een goedkoper materiaal. Bovendien voorkomt roestvast staal lelijke roestplekken aan de gevel of de balkons. Duurzaamheid is het sleutelwoord bij het renoveren van een balkon. En dit geldt niet alleen voor het (paneel)hekwerk zelf, maar ook voor de manier van monteren en de bereikbaarheid van de hekwerken voor eventuele reparaties. Vraag ook expliciet hoe de veiligheid van de bewoners en bezoekers wordt gewaarborgd tijdens de renovatie.

Uitbreiding

Wordt erover nagedacht de balkons te vergroten? Dan moet er een constructeur aan te pas komen. Niet alleen de overspanning - en dus het gewicht aan de buitengevel - neemt toe, ook de belasting - door extra mensen, meubels, plantenbakken en decoraties die op het vergrote balkon zullen komen - wordt groter. Laat dus eerst een berekening maken van de mogelijkheden, voordat de knoop werkelijk wordt doorgehakt.

Toegankelijkere galerij

Ook kan worden nagedacht over hoe de galerij beter toegankelijk kan worden gemaakt. Dat kan op drie manieren: de drempels kunnen worden verlaagd of zelfs worden weggenomen; de galerijen en balkons kunnen worden verhoogd; of een combinatie hiervan. De grootste ingreep is het ophogen van de beloopbare delen. Hiervoor zijn twee systemen in de markt: het zogenaamde droge en het natte systeem. Een droog systeem is demontabel. Bij deze methode worden platen of tegels van beton, staal of kunststof al dan niet met vaste nokken gelegd. Voordeel van dit droge systeem is dat het snel is gelegd en dat bewoners nauwelijks overlast van het werk zullen ondervinden. Bij een nat systeem wordt er een nieuwe betonlaag gegoten. Zo krijgt de galerijvloer direct een grote onderhoudsbeurt.

Hekwerk

Door het ophogen van de balkon- of galerijvloeren wordt het hekwerk 'automatisch' lager - in de meeste gevallen zon tien centimeter - en voldoet het vaak niet meer aan de eisen van het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staat precies beschreven hoe hoog een hekwerk minimaal moet zijn. Wie voor ophoging kiest, moet dus rekening houden met renovatie of vervanging van de hekwerken. Dit moment kan bovendien worden aangegrepen om een heel nieuw hekwerk te laten plaatsen met een modernere uitstraling. Laat esthetiek bij een dergelijke metamorfose ook een prominente rol spelen. Het aanzicht van een complex kan met een mooi hekwerk enorm verbeteren en de waarde van de appartementen laten stijgen.

Balkonbeglazing

Balkonbeglazing is een echte uitkomst, want het beschermt het balkon tegen wind en water. Een ander voordeel is dat de beglazing geluidswerend werkt en er ook nog eens voor zorgt dat er minder energie verloren gaat vanuit de woning. Balkonbeglazing is toe te passen in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Een waardevolle investering volgens Solarlux Nederland BV. Zij komen met een innovatieve oplossing: modulaire balkonbeglazing waarbij de borstwering en de beglazing optimaal met elkaar verbonden zijn. De geprefabriceerde onderdelen worden voorgemonteerd en compleet gereed voor inbouw als balkonmodule aangeleverd. Hierdoor zijn de montagekosten aanzienlijk lager. Een bijkomend voordeel van het modulaire balkonsysteem is dat ze in opeenvolgende bouwfases gerealiseerd kunnen worden.

Het balkon

Steden en dorpen worden steeds meer volgebouwd en daardoor heeft niet iedereen een tuin, grasveld of park dicht bij huis. Om deze reden wordt het balkon van steeds grotere waarde. Dit toenemende belang wordt lang niet altijd onderkend. Dienst Ruimtelijke Ordening, Ymere en Informatiecentrum De Zuiderkerk vond dit een goede reden voor een manifestatie over het balkon. Hoe belangrijk vinden mensen hun balkon en wat doen ze met deze ruimte? De een zet er zijn fiets of zijn vuilnisemmer op, de ander maakt er een weelderige balkontuin van.

Balkonvloer

Dan is er natuurlijk de keuze van de balkonvloer. Je kunt hierbij natuurlijk kiezen voor de traditionele houten vlonders of tegels. Maar wat dacht je van kunstgras? Dat geeft net weer een extra twist aan je balkon! Meer informatie hierover vind je op www.grasexpert.com

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.