..........
shadow_fix

Langer woonplezier door meer woongemak

Onze levensverwachting is aanzienlijk toegenomen, we worden steeds ouder. Op zich een fijn gegeven, de uitdaging is echter dat de regering verwacht dat we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

Naarmate we ouder worden veranderen de woonbehoeften en wooneisen. Hulpmiddelen en aanpassingen worden noodzakelijk om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Hoe zit het met de toegankelijkheid en inrichting van uw appartementencomplex? In de meeste gevallen begint het met een enkele aanvraag van een bewoner om het één en ander aan te laten passen in het gebouw. Dit kan voor flinke discussies zorgen als de rest van de bewoners de noodzaak er niet van in ziet, omdat zij die aanpassingen (nog) niet nodig hebben. Toch is het goed voor VvE's en alle leden om zich hier eens in te verdiepen, want wat nu nog niet nodig is, kan in de toekomst noodzakelijk worden. Dan kunt u maar beter voorbereid zijn.

Parkeren

De auto in- en uitstappen met een rolstoel of rollator vraagt om extra ruimte. De breedte van een parkeerplaats voor gehandicapten is 3.50 meter. Dit heeft voornamelijk te maken met de draaicirkel van de rolstoel, welke 1.50 meter bedraagt. Is deze ruimte aanwezig op de beschikbare parkeerplaatsen?

De toegangsdeur, een drempel?

Zware deuren die handmatig geopend moeten worden en hoge drempels maken het voor mensen met een rollator of in een rolstoel onmogelijk om zonder hulp binnen te komen. Automatische deuren bieden hier uitkomst. Om te voorkomen dat iedereen zomaar naar binnen kan, kunnen de deuren uitgerust worden met een elektrisch slot welke gekoppeld wordt aan een handzender. Een hoge drempel kan eenvoudig verholpen worden door het laten aanbrengen van drempelhulpen en oprijplaten.

De entree

Op welke hoogte bevinden zich de brievenbussen en het bellenplateau? Voor rolstoelgebruikers is alles tussen de 90 cm en 1.20 m vanaf de grond prima, dit geldt ook voor het bedieningspaneel in de lift. Voor bewoners die minder goed ter been zijn is een stoelliftje in de lift zeker wenselijk. Daarnaast is de afmeting van de lift belangrijk, past hier bijvoorbeeld een brancard in? Zo niet, dan is het wel belangrijk zich te realiseren dat in geval van nood bewoners via de trap of met behulp van de brandweer en een hoogwerker uit hun appartement gehaald moeten worden. Een lift is niet zomaar aangepast.

Galerij

Een stroeve galerijvloer is van essentieel belang om valpartijen te voorkomen. Dankzij diverse vloercoatsystemen is de galerij zonder sloop- en breekwerk eenvoudig aan te passen, zodat deze een stuk veiliger wordt. Bijkomend voordeel is dat veel coatings ook een vuil- en vochtwerende werking hebben. Soms zijn er echter meer aanpassingen nodig dan een coating op de galerij. In sommige gevallen zijn de drempels te hoog, een galerijverhoger of miniramp kunnen een oplossing zijn. Echter soms zijn meer ingrijpende handelingen noodzakelijk en dient de volledige galerijvloer verhoogd te worden. Hiervoor zijn diverse systemen met elk een eigen afwerking op de markt. De meeste galerijophogingen zijn vrij eenvoudig aan te brengen en direct beloopbaar. Bedenk wel dat bij het ophogen van de galerij en balkonvloer ook de balustrade verhoogd moet worden.

Binnenshuis

Behalve in de openbare ruimten, kan er ook in het eigen appartement het nodige aangepast worden om zo lang mogelijk met plezier zelfstandig te blijven wonen. Voor mensen in een rolstoel zijn onderrijdbare keukens onmisbaar, en tegenwoordig mogen deze keukens gezien worden! Meer tips? Kijk op www.kokenenwonen.nl. Ook in de badkamer zijn tal van oplossingen mogelijk van drempelloze inloopdouches met douchestoelen tot extra hoge toiletpotten en het laten monteren van diverse wandbeugels

Domotica

Gemak dient de mens, zeker als men minder goed ter been is. Domoticasystemen kunnen van toegevoegde waarde zijn bij de zelfredzaamheid van bewoners. Gordijnen, zonwering, verlichting en huishoudelijk apparatuur laten zich eenvoudig en op afstand bedienen door één druk op de juiste knop. En hoe makkelijk is het om vanuit de woonkamer of keuken de voordeur open te kunnen doen voor bezoek? Het zijn maar een paar voorbeelden van de mogelijkheden. Voor een extra veilig gevoel zijn er domoticasystemen waarbij u in directe verbinding staat met een thuisalarmeringssysteem. Via sensoren in huis, of een zogenaamde alarmketting kunt u in geval van nood direct contact leggen met een hulppost of meldcentrale. Laat u goed voorlichten over de mogelijkheden, de kosten en eventuele vergoedingen van het laten aanleggen van een domoticasysteem in uw appartement.

Hoe is het juridisch geregeld met betrekking tot het aanbrengen van aanpassingen in een appartementencomplex? Rijssenbeek heeft hier een uitgebreid artikel over gepubliceerd. Ga naar www.rijssenbeek.nl, kies in het keuzemenu voor appartementsrecht en klik vervolgens op het artikel WMO een handicap voor VvE’s.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

 • Gemak dient de mens

  energie

  Domotica - ook wel huisautomatisering genoemd - is de manier om meer gemak, veiligheid en comfort in uw woning te krijgen. Domotica biedt u heel wat mogelijkheden.

 • Domotica: gemak dient de mens

  domotica

  Wie alles wil weten over domotica en ‘The Internet of Things’ komt al snel terecht bij Smart Homes, hét kenniscentrum voor domotica en slim wonen. Appartement & Eigenaar sprak met directeur Corien van Berlo.

 • Entree appartementencomplex

  entree

  De entree van een appartementencomplex dient vaak als visitekaartje van het gebouw en is dus meer dan alleen een passeerstation voor de bewoners. Een eerste indruk bepaalt vaak al het beeld dat men van een appartementencomplex heeft.

 • Deurbel.nl: video-intercom voor appartement

  entree

  Op je smartphone, waar ook ter wereld, zien wie er thuis aanbelt, met de bezoeker praten en de deur open doen? Het kan met de video-intercom van Deurbel.nl.

 • Minder energiekosten?

  energie

  Er zijn allerlei slimme digitale oplossingen die uw woongenot verhogen. Maar wist u dat u met behulp van de nieuwste techniek ook moeiteloos aardig kunt besparen op de energie- en gasrekening?

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam