Brancheorganisatie UNETO-VNI: zonnepanelen niet gevaarlijk bij brand

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is van mening dat brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen geen enkel reëel gevaar lopen op elektrocutie.

Gepubliceerd: 18 augustus 2010

Hiermee reageert de installateursvereniging op een uitspraak van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV), dat beweert dat brandweerlieden een fatale schok kunnen oplopen bij het blussen van een beschadigd zonnepaneel.

Volgens UNETO-VNI zijn de opmerkingen van het NIFV gebaseerd op drijfzand en is de veiligheid van brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen niet in het geding. Specialist Elektrotechniek Epko Horstman van de brancheorganisatie: 'De kans dat een brandweerman tijdens het blussen van zonnepanelen wordt geëlektrocuteerd is nihil. De uitspraken van het NIFV missen elke grond. De organisatie kan zelfs geen enkele onderbouwing geven voor haar uitspraken'.

Volgens de technisch specialist van UNETO-VNI is het technisch gezien nagenoeg onmogelijk dat bij brand elektrocutie optreedt door een zonnepaneel. Horstman: Dat kan alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, dat in de praktijk nooit tegelijkertijd voorkomt. Zo zou de isolatie van de kabel tussen het paneel en de omvormer moeten zijn weggesmolten. Vervolgens moet er in de kabel ruimte blijven bestaan tussen de blootliggende (+)plus en de (-)min-aders en zou een brandweerman, die bovendien geen schoenen en handschoenen draagt, zowel de (+)plus als de (-)aders tegelijkertijd moeten aanraken. Zo'n situatie zal zich in de praktijk nooit voordoen'.
Volgens het NIFV zou de kans op een fatale schok nog groter zou zijn in combinatie met water. Horstman: 'Dit is pertinent onjuist. Als er water terechtkomt op de door brand beschadigde beide aders, wordt er kortsluiting veroorzaakt en is er geen gevaarlijke spanning meer aanwezig'.

UNETO-VNI hecht groot belang aan de veiligheid van technische installaties, waaronder zonnepanelen. Om de veiligheid, te waarborgen hebben UNETO-VNI vertegenwoordigers zitting in normcommissies en ontwikkelt de brancheorganisatie opleidingen en trainingen voor onder andere monteurs. Horstman: 'Als de installatie door een deskundige is aangelegd volgens de geldende eisen en correct wordt onderhouden, kunnen klanten erop vertrouwen dat de geïnstalleerde zonnepanelen bij brand geen enkel risico op elektrocutie opleveren'.

Meer informatie: www.uneto-vni.nl.

Publicatiedatum: 18 augustus 2010

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.