Besparen dankzij investeren in ledverlichting

Verlichting in de gemeenschappelijke ruimten kan een enorme kostenpost zijn, vaak ook omdat deze 24 uur branden. Het goede nieuws is dat deze kosten vrij snel terug te verdienen zijn door over te stappen op ledverlichting.

Gepubliceerd: 03 juni 2018

Ledverlichting kan zeer efficiënt zijn: de meest zuinige ledlampen verbruiken flink minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst.

Besparing op energierekening

Vervanging van alle lampen in gemeenschappelijke ruimten door ledlampen geeft een directe besparing tot 90% op de energierekening van de VvE. Nog meer voordeel leveren ledlampen voorzien van bewegingsdetector. In sommige gemeenschappelijke ruimten branden de lampen 24 uur, dus ook als niemand in die ruimten aanwezig is. Lampen voorzien van bewegingsdetectoren gaan automatisch aan wanneer iemand de ruimte betreedt en schakelen uit als de ruimte verlaten is.

Besparingscalculatie en proeflamp

Bij veel leveranciers of installateurs is het mogelijk om een besparingscalculatie te laten maken. U heeft dan direct inzicht in hoeveel geld de VvE bespaart bij het toepassen van ledlampen. Zijn er nog twijfels of wilt u eerst de proef op de som nemen voor wat betreft het licht van de ledlampen, vraag dan of de installateur of leverancier een proeflamp op wil hangen. Zo kan men zien of het naar wens is van de eigenaren in de VvE. Meer weten over het beste licht voor in een appartementencomplex? Kijk ook eens bij Lampenzo.

Lange levensduur

De aanschafprijs van ledlampen varieert van € 5,- tot € 40,-. Dit is best een investering, echter omgerekend naar branduren zijn deze lampen juist goedkoop. Ledlampen gaan namelijk veel langer mee dan conventionele verlichting zoals gloeilampen en tl-balken. Een ledlamp heeft 30.000 tot 50.000 branduren. Ter vergelijking: een normale gloeilamp heeft gemiddeld 1.000 branduren, een spaarlamp tussen de 8.000 en 15.000 branduren en een tl-buis tussen de 12.000 en 17.000 branduren.

Wit licht

Ondanks dat het oog het niet waarneemt, bestaat wit licht uit verschillende lichtkleuren. Licht is namelijk opgebouwd uit straling met verschillende golflengtes. Elke golflengte representeert een bepaalde kleur. Een prachtig voorbeeld van de verschillende lichtkleuren in wit licht zien we terug bij een regenboog. Door de regendruppels wordt het witte zonlicht gebroken en zijn de afzonderlijke kleuren zichtbaar.

Kleurtemperatuur

Een veel gehoorde klacht over ledverlichting is dat het licht te wit en te kil is. Dat gold zeker voor de eerste generatie lampen. De oorspronkelijke kleur van deze verlichting was kil blauw, hetgeen wij als kil wit ervaren. Tegenwoordig is ledverlichting verkrijgbaar in verschillende neutrale tinten, waardoor het voor veel meer doeleinden ingezet kan worden.

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvins, hoe koeler het licht aandoet.
Het algemene kleurschema voor ledlampen is als volgt:
Warm wit: 3000 K
Wit: 3500K
Fris wit: 4000K
Daglicht: 5000K
Koel daglicht: 6500K

Voor het nemen van energiebesparende maatregelen is toestemming van de Algemene Ledenvergadering nodig. Hoe dat bij uw VvE geregeld is, is te vinden in de splitsingsakte met bijbehorend reglement die voor uw VvE van toepassing is.
De voordelen op een rijtje:
- zeer lange levensduur;
- laag energieverbruik;
- geringe warmteontwikkeling, de lampen worden dus niet warm;
- lage aansluitspanning, dus zeer veilig toe te passen;
- schokbestendig;
- nagenoeg geen uv- en infraroodstraling.

Tip: let er bij lederlichting op dat hoe warmer de ruimte is, hoe korter de levensduur van de lamp zal zijn. Indien de aanvraag om warme ruimtes gaat, geef dit dan aan bij uw installateur of leverancier. Deze kan dan rekening houden met het kiezen van armaturen met goede koelribben. 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.