Besparen door gedragsverandering

De grootste besparing in energieverbruik wordt behaald door gedragsverandering.

Gepubliceerd: 20 december 2013

Dit gaat natuurlijk niet zomaar, hier moet wel eerst iets gedaan worden om het gedrag en het resultaat van dit gedrag inzichtelijk te maken. Afhankelijk van de leeftijd van een gebouw zal het percentage hoger of lager zijn. Gemiddeld wordt een energiebesparing bereikt van zo’n 23%, met een bandbreedte van 5% tot 40%.
Nu vraagt u zich natuurlijk af, hoe? In feite gaat het hier om energiebesparing in gebouwen die voorzien zijn van een zogenaamde collectieve cv-installatie. Indien in een dergelijk gebouw geen individuele bemetering aanwezig is, ligt het energieverbruik veel hoger dan in vergelijkbare gebouwen die wel zijn voorzien van bemetering. Het verschil in energieverbruik is in deze gebouwen dus gemiddeld zo’n 23%. Dit percentage is overigens een percentage dat in geheel Europa gezien wordt met hier en daar kleine afwijkingen. Aangezien individuele bemetering geen energiebesparend product is, wordt de besparing dus bereikt door gedragsverandering.

Al sinds begin vorige eeuw worden warmtekostenverdelers toegepast, eerst de zogenaamde verdampingsmeters en later de elektronische meters. Deze elektronische meters worden tegenwoordig al op afstand uitgelezen. In gebouwen waar deze elektronische meters de mogelijk-heid bieden om zeer frequent uit te lezen (er zijn enkele meters die al wekelijks of zelfs dagelijks uitgelezen kunnen worden) waarbij de meterstanden middels een zogenaamde webapplicatie ter beschik-king worden gesteld. Eén van de partijen in Nederland, er zijn er een vijftal van deze zogenaamde verdeelfrma's, stelt de meterstanden zelfs dagelijks via zo'n webapplicatie ter beschikking aan de individuele gebruikers. Juist in deze geval-len ziet men dus direct het resultaat van de gedragsverandering. Het summum op dit gebied is overigens een combinatie van temperatuurmeting in de diverse ruimten en de verbruiksmeters op de radiatoren. Op basis van de temperatuur zal men ook sneller de instelling van de radiator- of thermostaatkranen wijzigen.

Sinds enkele jaren wordt er gesproken over 'slimme meters', met deze meters worden over het algemeen elektra- en gasmeters bedoeld welke door het lokale netwerkbedrijf dagelijks uitgelezen zullen gaan worden. De invoering van deze meters heeft al enorm veel stof doen opwaaien zodat de eerste start tot vervanging van traditionele meters door deze slimme meters pas per 1 januari 2012 plaats gaat vinden. Doel-stelling is dat elk huishouden in Nederland op termijn een slimme meter heeft en men daarmee zelf inzicht kan krijgen in het eigen elektra- dan wel gasverbruik. Gedacht wordt dat men hiermee zo’n 2% energie per jaar kan besparen.

In algemene zin zou men nu dus kunnen zeggen: 'Is er reeds bemetering aanwezig, dan is er een extra besparing van 2% te behalen indien er inzicht verkregen wordt in het energieverbruik'. Dit lijkt niet veel, het is echter een substantieel bedrag indien we kijken naar de jaarlijkse ener-giekosten die we met zijn allen betalen. De extra investering die nodig is om de elektronische warmtekostenverdelers, en zelfs warmtemeters (ook wel doorstroommeters genoemd), dagelijks op afstand uit te kunnen lezen, wordt ruimschoots betaald door de behaalde extra besparing.

Nu zullen velen van u denken: ‘Wat moet ik hiermee?’ of ‘Ik heb hier helemaal geen behoefte aan’. Vervelend is echter dat dit wel eens richting een verplichting, of erger nog een wettelijke regeling, zou kunnen gaan. Afgelopen maart 2011 is er in Nederland de Wet op de Energie Effciëntie in werking getreden. Deze wet heeft alles te maken met energiebesparing en verbiedt zelfs het verkopen van energie onzuinige apparaten. Deze wet is een vervolg op een Europese regeling (een Directive) uit 2006 die ondertussen in vernieuwde vorm voorgesteld wordt aan de Europese Commissie. Deze nieuwe Directive gaat zelfs zo ver, dat er een verplichting is opgenomen tot in-voering van individuele bemetering daar waar nog geen bemetering is toegepast. Dit geldt dan niet alleen voor energiebedrijven, maar ook voor woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren en mogelijk zelfs kantoorgebouwen met meerdere gebruikers.

Nu komt het er dus uiteindelijk op neer dat we verplicht worden om ons gedrag te veranderen. Op zich ook eigenlijk helemaal niet zo raar, de totale energiebehoefte wordt steeds groter en we realiseren ons allemaal dat de huidige voorraad fossiele brandstoffen eindig is. Willen wij onze kinderen en kleinkinderen een toekomst bieden, dan zullen wij bij onszelf moeten beginnen met het veranderen van het (stook)gedrag. Is er in uw gebouw nog geen individuele bemetering aanwezig, overweeg dan zeker de invoering hiervan. Een jaarlijks bedrag aan stookkosten van zo’n € 600,- kan u al een financiële besparing opleveren van € 120,- (= 20%). De investering is dan al binnen twee jaar volledig terugverdiend. Is er reeds bemetering aanwezig of is de huidige bemetering aan vervanging toe, overweeg ook dan de invoering van een systeem waarbij u zelf inzicht krijgt in uw energieverbruik. De investering in dat geval zullen over het algemeen niet eens afwijken van de kosten die nu jaarlijks betaald worden, of soms zelfs lager zijn.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de verdeelfrma’s in Nederland.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.