Eerste aansluiting particuliere VvE op warmtenet

Als eerste particuliere Vereniging van Eigenaren (VvE) van Rotterdam stapt de VvE Nieuwe Binnenweg over van een gasaansluiting naar een aansluiting op het warmtenet gevoed met restwarmte.

Gepubliceerd: 08 december 2010

Daarnaast wordt er een groen dak aangelegd en is er een lichtplan met ledverlichting gerealiseerd. De duurzame keuzes van deze VvE zijn uniek en een inspirerend voorbeeld voor anderen en maken het de duurzaamste particuliere VvE van Nederland. De inspanningen onderstrepen de klimaatambities van Rotterdam. De intensieve samenwerking tussen de VvE Nieuwe Binnenweg, Eneco, gemeente Rotterdam en J&M VvE Beheer heeft geleid tot verduurzaming van de 78 woningen en 26 winkels. Hiermee laten particulieren en zelfstandige ondernemers hun ambitie zien om werk te maken van het terugdringen van CO2-uitstoot, het verbeteren van de luchtkwaliteit en een klimaatbestendige stad.

Aansluiting warmtenet goed voor 83 ton CO2-reductie per jaar

Met de aansluiting van de VvE Nieuwe Binnenweg op het warmtenet wordt een stap gezet om het uiteindelijke doel van ruim 50.000 aangesloten huishoudens in 2020 te verwezenlijken, boven de bijna 45.000 aansluitingen die Eneco nu al in Rotterdam heeft. Eneco sluit de VvE aan op het warmtenet en zorgt er voor dat ze de restwarmte ontvangen. 'Wij gaan voor duurzame energie, ook bij bestaande bouw. Daarom zet de gemeente met partners in de stad in op onder andere warmtelevering op basis van restwarmte,' aldus Van Huffelen, wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte in Rotterdam.
Het verwarmen van bestaande woningen en bedrijven met restwarmte levert veel milieuvoordeel op. Rotterdam hecht veel waarde aan het verminderen van de CO2-uitstoot en een schone lucht en maakt door middel van een financiële bijdrage de aansluiting op het warmtenet mogelijk. Door woningen te verwarmen met restwarmte is er minder aardgas nodig. De aansluiting van de leden van de VvE Nieuwe Binnenweg levert een CO2 besparing op van 83 ton per jaar, dit is een reductie van ongeveer 55% per woning.

1.900m2 Groen dak op de Nieuwe Binnenweg

Groene daken geven Rotterdam een groene uitstraling, vormen een buffer bij regenafvoer, nemen stofdeeltjes op uit de atmosfeer en zorgen voor een langere levensduur van een dak. In het voorjaar 2011 start de aanleg van 1.900m2 groen op het dak van de VvE Nieuwe Binnenweg. Om de aanleg van groene daken te stimuleren geven de gemeente Rotterdam en de waterschappen een subsidie van € 30,- per m2 gerealiseerd groen dak. Hiervan maakt de VvE Nieuwe Binnenweg gebruik. In twee jaar tijd is al 40.000 m2 aan platte daken in Rotterdam groen gemaakt. De stad hoopt dat eind 2011 circa 80.000 m2 van de daken groen is.

Ledverlichting benadrukt historisch karakter

Het glas-in-lood in de portieken van de VvE kenmerkt het unieke karakter van het gebouw dat in 1938 door architectenbureau Kraaijvanger is ontworpen. Reden voor de VvE om een duurzaam lichtplan te ontwikkelen waarmee ook het gevoel van veiligheid op straat in de nachtelijke uren zou verbeteren. Door toepassing van ledverlichting en de projectie van de glas in lood ramen op het trottoir met behulp van energiezuinige gasontladingslampen (max. 20W) is een unieke combinatie gerealiseerd van veiligheid, aandacht voor het historisch karakter en duurzaamheid. De oorspronkelijke verlichting van de 13 portieken is eveneens vervangen door ledverlichting. De combinatie van het aanlichten van de glas in lood ramen en de nieuwe portiek verlichting middels ledverlichting realiseert een lager energie verbruik dan alleen de oorspronkelijke portiekverlichting middels de oude bekende gloeilamp. De uitwerking van het lichtplan is in nauwe samenwerking met Pro Systems Engineering gebeurd en mede met financiële steun van deelgemeente Centrum is het lichtplan gerealiseerd.

Eneco

Eneco streeft naar volledig duurzame energievoorziening in 2030. Duurzame energie is voor Eneco de enige weg naar de toekomst. De uitputting van fossiele brandstoffen en de klimaatverandering stellen nieuwe eisen aan de manier waarop we energie opwekken. Dit vraagt om samenwerking met klanten, marktpartijen, gemeenten en andere belanghebbenden. Zo ontwikkelen we realistische duurzame energieoplossingen steeds vaker decentraal; dichtbij de eindgebruiker. Eneco Warmte & Koude zet zich o.a. in voor een optimaal gebruik van onze bestaande warmtenetten. Restwarmte gebruiken om woningen mee te verwarmen heeft direct effect op het terugdringen van de CO2-uitstoot. Ook voor het koelen van woningen en bedrijven past Eneco Warmte & Koude lokaal duurzame oplossingen toe. In Rotterdam wordt bijv. gekoeld met Maaswater.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.