Ga slim om met de zon
Wanneer u goed gebruikmaakt van zonwering kan dit u een energiebesparing tot wel 29% opleveren. In deze tijd waar de energiekosten omhoog schieten en alleen maar verder zullen stijgen, is dit snel verdiend.
Gebouwen in Nederland zijn samen verantwoordelijk voor 40% van het totale energieverbruik. Door slim gebruik te maken van zonwering kunt u fors besparen op de energiekosten. Gedurende de zomer is deze besparing 29% voor kantoren, bij woningen geldt een besparingspercentage van 12%. Zonwering zorgt niet alleen voor een comfortabel leefklimaat, het biedt tevens vele voordelen voor het milieu. Met het oog op het verplichte Energielabel voor gebouwen kan zonwering u tevens vele voordelen bieden. Zo zal het de energieprestatie van het gebouw aanzienlijk verbeteren.
Functie zonwering
Vandaag de dag worden gebouwen steeds vaker voorzien van grote glasoppervlakten waardoor de zon vrij spel krijgt. In de zomer kan de temperatuur achter het glas snel oplopen en 's winters wordt het beetje zonlicht dat naar binnen schijnt eigenlijk niet gebruikt. Een zonweringsysteem zorgt voor zowel een optimale afscherming als benutting van de zoninval. Zo wordt 's zomers de ongewenste warmte buitengehouden en hoeft er minder gekoeld te worden. 's Winters wordt de zoninval juist zo veel mogelijk benut. Op deze manier kunt u de warmte gebruiken als extra isolatie en kan de thermostaat enkele graden naar benden worden gedraaid. Zonwering helpt dus niet alleen om een aangenaam binnenklimaat te creëren, het draagt ook bij tot het besparen van energie.
Zonwering is in diverse uitvoeringen op de markt verkrijgbaar. Hierbij valt een tweedelig te maken tussen binnen- en buitenzonwering. Wat betreft zonwering voor binnen kunt u onder andere kiezen voor rolgordijnen, jaloezieën, paneelgordijnen of, de nieuwste trend, shutters. Buitenzonwering komt voor in de vormen van knikarmschermen, tussenrolarmschermen, balkonarmschermen, markisoletten, markiezen, jaloezieën, zonneluifels, rolluiken en tot slot de screens.
Screens
Screens zijn verticaal hangende schermen die worden neergelaten en omhooggehaald via geleiders of staaldraad. Ze zijn weinig windgevoelig en juist daarom zeer geschikt voor toepassing aan hoge gevels. De schermen zijn doorgaans optimaal zon- en warmtewerend. Bijkomend voordeel van vlakhangende zonneschermen is de bescherming bij lage zonnestanden. Screens zijn vervaardigd van glasvezeldoek, dit heeft de positieve eigenschappen vochtbestendig, rot- en schimmelvrij, vuilafstotend en oersterk te zijn. Daarnaast is het bestand tegen alle weersinvloeden. Dankzij de open structuur van het doek blijft u het zicht naar buiten behouden, terwijl de inkijk naar binnen minimaal is.
Dit type zonwering wordt vaak toegepast bij gebouwen met een moderne architectuur. Ook in situaties waarbij andere zonweringsystemen niet of lastig toepasbaar zijn wordt gebruikgemaakt van screens. Hoewel screens oorspronkelijk ontworpen zijn voor bedrijfsmatige toepassingen, verovert het beetje bij beetje ook de particuliere markt. Het enige bezwaar van dit type zonwering is dat deze in combinatie met naar buiten draaiende ramen lastig te plaatsen is.
Bediening
De screens zijn te koppelen aan nagenoeg alle bedieningsvormen. Zo kunt u kiezen voor een bediening met oogwindwerk, maar ook de bekende koord, band- of slingerstangbediening zijn te gebruiken. Een groot gebruikscomfort bereikt u echter met een elektronische motorbediening. Handmatig trekken of zwengelen is hierbij niet meer nodig, een druk op de knop van bijvoorbeeld de afstandsbediening is genoeg. Daarnaast heeft een automatische bediening als extra voordeel dat de zonneschermen langer mee gaan doordat het scherm altijd perfect aansluit. Met een weergestuurde automaat, uitgerust met een speciale zon-, wind en regenmeter, zal de screen automatisch reageren op weersveranderingen.
Plaatsing
Screens zijn geheel aan te passen aan het gebouw. Zo is er een breed scala aan kleuren voorhanden zodat deze aansluit op het gevelontwerp. Wanneer u de zonwering direct mee laat nemen in de bouw bent u niet alleen goedkoper uit, u kunt het gehele pand direct voorzien van identieke screens. Het aanzicht wordt hierdoor een stuk aantrekkelijker dan wanneer de zonwering varieert. Wilt u zich onderscheiden? Dan is het mogelijk om de zonwering te voorzien met een fotoprint. Bijvoorbeeld met een logo.
Voordelen screens op een rijtje
- Screens vallen recht voor het raam en hebben geen uitstekende gedeeltes;
- Screens zijn onopvallend en gaan naadloos op in de uitstraling van het gebouw;
- Screens filteren invallend licht en reguleren 80% van de warmte;
- Screens zijn geschikt bij zijdelingse zoninval van een laagstaande zon;
- Screens zijn uitermate geschikt voor windgevoelige plaatsen;
- Het doek van de screens zijn beschermd tegen weersinvloeden net als de bewegende delen;
- Screens zijn lichtdoorlatend en geven uitzicht naar buiten;
- Screens zijn vrijwel in elke situatie te gebruiken.
(met dank aan sunfashion.nl)
Ventilatie en zonwering
Een primeur op het gebied van zonwering is de ventilerende zonwering. Wanneer u een zonnescherm of screen wilt plaatsen, kan het voorkomen dat deze voor de reeds aangebrachte ventilatievoorziening komt te hangen. Doordat deze wordt afgeschermd wordt de ruimte niet meer voorzien van frisse lucht. Dankzij deze noviteit wordt dit probleem in een keer opgelost. Doordat het zonwering standaard is voorzien van een ventilatiesysteem kan de ruimte altijd geventileerd worden. De zonwering is eenvoudig in het kozijn te monteren en eventueel onderhoud kan van binnenuit worden gerealiseerd. In combinatie met het ventilatiesysteem hebt u de keuze uit twee type zonwering; een systeem in de vorm van een valarm of screen. Bij de valarm loopt het doek eerst verticaal naar beneden waarna het naar buiten valt. Bij de screen loopt het doek via een geleider verticaal omlaag langs het raam. De schermen zijn tot een maximale breedte van 250 centimeter en in verschillende kleuren leverbaar. Op deze manier past hij perfect in het gevelontwerp.
Binnenzonwering
Er zijn ontelbare mogelijkheden op het gebied van binnenzonwering. Zo kun je kiezen voor veel stof en warme uitstraling of juist een wat strakkere vorm. Bekijk hier wat opties:
Vitrage
Vitrage zijn fijn geweven luchtige en elegante stoffen. De mate van transparantie zorgt voor de tempering van het binnenvallende licht.
Inbetweens
Inbetweengordijnen zitten qua structuur en dessin tussen overgordijnen en vitrage in. De veelzijdigheid van inbetweens is nog groter dan bij vitrages.
Rolgordijnen
Rolgordijnen zijn er in alle kleuren van de regenboog. Effen, met dessins en verduisterend; ideaal voor alle ramen. Met rolgordijnen verhoog je de privacy enorm en het staat ook nog eens verzorgd, strak en netjes.
Jaloezieën
De trend op dit moment zijn houten jaloezieën met breed ladderband, super sfeervol! Maar ook 50mm aluminium jaloezieën zijn super cool om te zien. Deze kun je ook uit laten voeren met contrasterende kleuren ladderband. Bijvoorbeeld een witte jaloezie met zwart ladderband; super stoer.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen