Gemak dient de mens

Domotica - ook wel huisautomatisering genoemd - is de manier om meer gemak, veiligheid en comfort in uw woning te krijgen. Domotica biedt u heel wat mogelijkheden.

Gepubliceerd: 09 december 2013

Het woord ‘domotica’ is een samentrekking van ‘domus’ (huis) en een gedeelte van ‘elektronica’. We zien domotica steeds meer opzetten, het loopt synchroon met de opmars van ICT en multimedia. Deze ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de voorzieningen in uw woning. Slechts een telefoonaansluiting en een paar eenvoudige stopcontacten volstaan simpelweg niet meer. Met domotica bent u verzekerd van een effciënte afstemming door een centrale aansturing van uw verwarming, ventilatie, verlichting, elektrische apparatuur als computer, televisie en audioapparatuur, zonwering en beveiliging. Een simpel voorbeeld is het huisnetwerk te voorzien van een intercom met automatische deuropener. Zo hoeft u niet meer op te staan als de bel gaat. Tevens kunt u een koppeling met een alarmsysteem maken, dit maakt het beveiligen van uw woning zeer eenvoudig. Ook voor appartementencomplexen liggen hier tal van mogelijkheden.

Verminderd energieverbruik

Het extra stuk comfort dat domotica oplevert, blijkt op de lange ter-mijn voor fink wat besparingen te kunnen zorgen. Deze besparingen zijn te halen door effciënt om te gaan met verwarming, verlichting en ander elektriciteitsverbruik. U kunt bewuster met energie omgaan. De temperatuur in de verschillende kamers is op maat af te stellen, eventueel in combinatie met automatische zonwering. Zo zal het niet meer zo snel gebeuren dat een lamp onbedoeld een volle nacht blijft branden. Het licht gaat namelijk vanzelf uit als de ruimte niet gebruikt wordt. En wanneer u bijvoorbeeld het huis verlaat, kunt u met de 'alles-uit-toets' alles wat wenselijk is uitschakelen.

Diverse mogelijkheden

Domotica heeft verschillende mogelijkheden op diverse gebieden zoals verlichting, beveiliging, beheer van huishoudapparaten en energiebeheer

Verlichting

De verlichting automatisch geregeld worden. De hoeveelheid licht, de lichtsterkte en de keuze tussen algemeen, indirect, gedimd licht of lichtaccenten automatisch door het domoticasysteem bepaald worden. Door één druk op de knop kunnen verschillende ‘lichtscènes’ gecreëerd worden. Bijvoorbeeld een aantal lampen tegelijk
dimmen of aan- en uitschakelen.

Beveiliging

Met domotica is het bijvoorbeeld mogelijk om in uw woning een centrale deurvergrendeling te maken, net zoals bij een auto. Ook kan er een waarschuwing gegeven worden als er nog ramen zijn geopend. Bovendien kan men met verschillende scenario’s werken. Zo kan men de deur vergrendelen, rolluiken neerlaten, de verwarming lager zetten en het licht doven. Tevens kan geprogrammeerd worden dat tijdens de afwezigheid van de bewoner de verlichting en de rolluiken tijdsafhankelijk gestuurd worden.

Huishoudapparatuur

Het is mogelijk huishoudelijke toestellen op afstand te besturen. Tevens kan men toestellen die 'stand-by' staan, uitschakelen wanneer deze niet gebruikt worden. Ook kan men door middel van timers apparaten als de vaatwasser, was-machine en droger ingeschakeld worden tijdens het goedkopere ‘nachttarief’. Dit als kan in sommige gevallen een kostenbesparing van zo’n € 100,- op jaarbasis opleveren.

Systemen

Om dit alles te bewerkstelligen zijn er verschillende systemen op de markt. Naarmate domotica steeds vaker wordt toegepast, worden er meer componenten geïntegreerd. Een algemene standaard biedt onder andere het grote voordeel dat de fabrikanten niet alle componenten zelf moeten ontwikkelen, maar hun gamma kunnen aanvullen met componenten van een ander merk. De meeste fabrikanten die werken met een eigen standaard, hebben wel een 'vertaler', die hun specifeke standaard omzet naar een meeralgemene. Hierdoor kan ieder domoticasysteem - met zijn eigen specifeke componenten - perfect werken op zijn eigen eilandje én communiceren met andere via die 'vertaler'.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.