..........
shadow_fix

Gemeenschappelijke Satelliet Ontvangst

Bewoners willen vrij zijn om te kiezen. Ook als het gaat om de ontvangst van televisie- en radioprogramma's. Daarom is Gemeenschappelijke Satelliet Ontvangst (GSO) in opkomst.

Een gemeenschappelijk distributiesysteem zorgt ervoor dat meerdere huishoudens via een ontvangstschotel toegang hebben tot alle satellietuitzendingen via de satellieten. Een dergelijk ontvangstsysteem is uitermate geschikt voor onder meer hotels, ziekenhuizen, bungalowparken, campings, maar ook voor flatgebouwen.

Wat is Gemeenschappelijke Satellietontvangst (GSO)?

Om de kijker toegang te geven tot de vele mogelijkheden die de satelliet inmiddels heeft te bieden, is een standaardinfrastructuur voor satellietontvangst een onontbeerlijke voorziening voor moderne, futureproof woningen of gebouwen. In gewoon Nederlands noemen we dit concept Gemeenschappelijk Satelliet Ontvangst, of kortweg GSO.
Het GSO-concept biedt bewoners niet alleen veel meer keuzevrijheid, maar voorkomt bovendien bij flat- en appartementengebouwen dat bewoners zelf schotelantennes gaan installeren. Bij GSO-installaties in gebouwen met meerdere wooneenheden volstaat namelijk een gemeenschappelijke schotelantenne, die onopvallend op het dak wordt geïnstalleerd.

Meer keuze, minder ontsiering

Gemeenschappelijke satellietontvangst biedt bewoners niet alleen meer keuzevrijheid, maar voorkomt tegelijkertijd gevelontsiering door individuele schotelantennes. Na een reeks geslaagde proefprojecten, maken meer en meer partijen uit de woningbouwsector - met name woningbouwcorporaties - hun gebouwen bij de nieuwbouw en renovatie 'Gereed voor Satelliet Ontvangst' (GSO).

Beschermen tegen vandalisme

Om alle gebruikers van een hoogwaardig signaal te kunnen voorzien, wordt geadviseerd bij gemeenschappelijke ontvangst een grotere schotel te gebruiken dan bij DTH-ontvangst. De vier kabels van de Quatro LNB leiden naar het kopstation. Afhankelijk van het aantal aansluitingen op het systeem bestaat het kopstation uit één of meerdere multischakelaars. Actieve componenten, zoals versterkers en multischakelaars, moeten op goed toegankelijke, maar veilige plekken worden geplaatst, zodat ze makkelijk kunnen worden onderhouden. Bovendien wordt het distributiesysteem zo beschermd tegen vandalisme en andere schade.

Geïntegreerd met interne CAI-netwerk

Bij de meeste bestaande gebouwen kunnen via het distributienetwerk alleen VHF- en UHF-kanalen worden uitgezonden. De netwerken kunnen worden opgewaardeerd om te zorgen dat satelliet-IF-signalen (950 tot 2150 MHz) kunnen worden gedistribueerd door alle passieve en actieve componenten te vervangen. Een andere mogelijkheid is de parallelle installatie ('overlay-network') van een satelliet-IF-distributiesysteem. Het gemeenschappelijke satellietdistributienetwerk wordt ook steeds vaker geïntegreerd met het interne CAI-netwerk. Hierbij wordt vanuit de meterkast het satellietsignaal en CAI-signaal via dezelfde coax-kabel naar een gemeenschappelijke wanddoos getransporteerd.
Bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie, moet bij de planning rekening worden gehouden met extra pijpen en leidingen die plaats bieden aan de kabels van het satelliet-IF-distributiesysteem.

Renovatie en nieuwbouw

Bij de installatie van een GSO-systeem in een renovatiepand, is de aanpassing van het bestaande coax-kabelsysteem doorgaans voldoende. Let wel: aanpassen van bestaande distributiesystemen is alleen mogelijk wanneer de buizen groot genoeg zijn om de coaxkabel te vervangen en indien noodzakelijk nieuwe kabels te leggen. Bij nieuwbouw kost het 'meenemen' van GSO bij de aanleg van kabelgoten en buizen overigens niet veel meer dan de materiaalkosten.
Voorbeeld: Ingenium

Het nieuwbouwcomplex

Nieuwe Vaart aan de Dedemsvaartweg in Den Haag Zuid-West wordt gekenmerkt door een zeer gemêleerd bewonersbestand. De uiteenlopende woonwensen van de bewoners vertalen zich onder meer in de behoefte aan een uitgebreid zenderaanbod. Om in het kijkgedrag van de bewoners te kunnen voorzien heeft woningcorporatie Staedion gekozen voor een toepassing van Gemeenschappelijk Satelliet Ontvangst (GSO). Specialist Ingenium Communications is aangetrokken voor de implementatie van het systeem dat de bewoners in ruim 600 internationale kanalen voorziet. Bovendien maakt de techniek alle ontsierende individuele schotels aan gevels overbodig (zie foto).Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

 • Solarlux balkon- en geveloplossingen met geïsoleerde modulaire systemen

  energie

  Producent en ontwikkelaar Solarlux biedt een economische oplossing bij het vormgeven van balkons en gevels. Naast een ongeïsoleerde variant biedt Solarlux nu ook een geïsoleerde versie aan als prefab oplossing.

 • Schotelantenne niet toegestaan

  juridisch

  De eigenaar in onderstaande kwestie wil een schotelantenne plaatsen, maar krijgt daarvoor geen toestemming krijgt van de vergadering.

 • Niet bang voor kleur

  gevel

  Het onderhoud van buitenschilderwerk is van groot belang. Het schilderwerk moet er niet alleen netjes uitzien, het heeft ook een beschermende functie tegen weersinvloeden. En het oog wil ook wat: tegenwoordig worden veel gebouwen zeer kleurrijk afgewerkt.

 • Ramen en kozijnen: kies voor duurzaam

  beheer

  Ramen en kozijnen behoren, doordat ze blootgesteld worden aan alle weersomstandigheden, tot de meest kwetsbare delen van de gevel.

 • VBR: alles van waarde moet onderhouden worden

  balkon

  De VBR (Vereniging van Gecertificeerde BetonReparatiebedrijven) staat voor brancheontwikkeling met de thema's: meerwaarde, duurzaamheid, kennis en kwaliteit. Het zijn begrippen van deze tijd waaraan de VBR daadwerkelijk inhoud geeft!

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam